Je si li na ovo mislio?mojalovaa wrote:Volio bi da mi netko objasni taj rad ad konvertera i sljedece , recimo ako ja prema ovoj mojoj gore navedenoj shemi stavim da mi je VREF = 2.55 V koliko mi treba onda biti ovaj drugi referentni napon sto ide na A0 , a da mi recimo svakih 5 mV bude jedan bajt na ad konverteru , po mom misljenju bi trebalo biti 256 * 5mV , ili 1.28V.
Onda bi trebao da na ovom analognom djelu nastelam da kada mi je 255 stepeni da na izlazu OP bude 2.55V , sada ako sam dobro razumio mislim da bi tako trebalo da to radi , a ako nisam volio bi da mi netko objasni kako to radi tako da znam i ja a i drugi koji ne znaju a zeljeli bi da znaju.
Problem sa vrednostima u bascomu
Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight
Re: Problem sa vrednostima u bascomu
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Bas na to , mislim na ovo stelanje trimera , odnosno referentnog napona i ovog drugog minimalnog napona.
Koliko sam vidio u software-u jedino se čita kanal AIN0, svi ostali nisu aktivni. Na njega valjda spajaš izlaz pojačala za termočlan. Jedini relevantan trimer je još R8 za referentni napon. S njim određuješ maksimalni napon kojeg možeš dovest na ulaz A/D konvertera, dakle, koliki je napon na referentnom pinu, toliki može bit max. napon na bilo kojem od ulaza. Kako je ovo 8 bitni A/D konverter, ima 255 koraka. Korak po bitu računaš tako da podijeliš ref. napon s brojem koraka, znači ako si stavio ref. = 2,55V / 255, svakih 10 mV ćeš dobit promjenu za 1 korak. Pa ako si umjerio pojačalo da ti za 255C daje 2,55V, onda ćeš imat rezoluciju od jednog stupnja, i moći ćeš mjerit temperaturu od 0 - 255C maksimalno. Hoće li ti to bit dovoljno? Možeš i povećat područje na dva načina. Prvi je da povećaš referentni napon, a ne diraš umjeravanje pojačala, u tom slučaju ako digneš ref. npr. na 5V i podjeliš s 255, dobit ćeš rezoluciju od 20mV, ali i područje mjerenja od 500C, dakle minimalna rezolucija je 2C. Drugi način je da ne diraš referentni napon, već mjenjaš pojačanje operacijskog pojačala, pa mu recimo staviš da je 2,55V na izlazu = 500C. Dobiješ isto kao i mijenjanjem refer. napona.
Sve ovo možeš podesit u softveru, ali... tu gubiš na rezoluciji, jer moraš koristit matematiku i zaokruživanje, ili moraš računat s single ili double precision, a to ždere resurse i nisam siguran može li to BASCOM za MCS51 podržat.
U pravilu bih ti preporučio rješenje iz onog mog prethodnog posta, dakle ubacit trimer za minimum, podesit Vref na 2,55V, ako ti je max. temperatura od 255C dovoljna, i onda umjerit pojačalo sobna temp. <--> 255C i radit s cijelim brojevima u softu, kako je to već i napravljeno do sada.
Softversko popravljanje rezultata i nije neki hit. Kao prvo to je znak da s hardware-om nešto nije u redu, bilo kakva promjena na hardware-u ti baca u vodu ispravnost mjerenja, moraš radit s povećanom preciznošću, što zahtijeva memorije, procesorske snage i vremena. Ili moraš napravit lookup tabelu (tlaka ) u koju ćeš stavit sve rezultate (256 bajta!)
Sve ovo možeš podesit u softveru, ali... tu gubiš na rezoluciji, jer moraš koristit matematiku i zaokruživanje, ili moraš računat s single ili double precision, a to ždere resurse i nisam siguran može li to BASCOM za MCS51 podržat.
U pravilu bih ti preporučio rješenje iz onog mog prethodnog posta, dakle ubacit trimer za minimum, podesit Vref na 2,55V, ako ti je max. temperatura od 255C dovoljna, i onda umjerit pojačalo sobna temp. <--> 255C i radit s cijelim brojevima u softu, kako je to već i napravljeno do sada.
Softversko popravljanje rezultata i nije neki hit. Kao prvo to je znak da s hardware-om nešto nije u redu, bilo kakva promjena na hardware-u ti baca u vodu ispravnost mjerenja, moraš radit s povećanom preciznošću, što zahtijeva memorije, procesorske snage i vremena. Ili moraš napravit lookup tabelu (tlaka ) u koju ćeš stavit sve rezultate (256 bajta!)
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Zahvaljujem vam se na obilnom odgovoru , u medjuvremenu dok sam cekao vas odgovor rjesio sam toleranciju na nekih max. 3 stepena odstupanja a to moze biti i da instrument laze ili da je ovaj unimjer tromiji , uglavnom kada se temperatura ustabili pokazuje u stupanj tocnu mjeru.
Prvo sto sam napravio je da sam ref. napon stavio na 2.55V , onda sam referentni napon na AIN3 stavio 1.28V , tada sam stavio da mi pec digne temperaturu na 220 stepeni i postelao da mi pokazuje na displayu kao i na unimjeru 220 stepeni , ohladio pec i kada je spala temperatura na 30 , postelao na drugom referentnom naponu AIN3 da mi pokaze 30 , tada ponovo podigao temperaturu na 220 , i sa referentnim naponom podigao da mi pokazuje 220 , ohladio pec i pustio u rad i sada je ok , u stvari koliko sam shvatio ni je mi pojacanje bilo dobro nastelano , sada mi radi ok.
Hvala vam puno na pomoci jer tek sam sada shvatio kako to radi kao cjelina.
Ne brinite se nacicu ja jos milion pitanja za vas , jos jednom hvala.
Prvo sto sam napravio je da sam ref. napon stavio na 2.55V , onda sam referentni napon na AIN3 stavio 1.28V , tada sam stavio da mi pec digne temperaturu na 220 stepeni i postelao da mi pokazuje na displayu kao i na unimjeru 220 stepeni , ohladio pec i kada je spala temperatura na 30 , postelao na drugom referentnom naponu AIN3 da mi pokaze 30 , tada ponovo podigao temperaturu na 220 , i sa referentnim naponom podigao da mi pokazuje 220 , ohladio pec i pustio u rad i sada je ok , u stvari koliko sam shvatio ni je mi pojacanje bilo dobro nastelano , sada mi radi ok.
Hvala vam puno na pomoci jer tek sam sada shvatio kako to radi kao cjelina.
Ne brinite se nacicu ja jos milion pitanja za vas , jos jednom hvala.