Pozdrav, može li mi netko objasniti zašto se cijene SMD fluxa toliko razlikuju, npr:
http://www.elmatis.hr/SearchResults.asp ... hText=flux
Ima ih po 200kn, ali ima i za 34kn (flux svijetli, za 47kn tamni.
Kolika je razlika izmedu najskupljeg i najjeftinijeg?
Koja je razlika između svijetlog i tamnog?
Kada bih išao lemiti dali pređem sa lemilicom preko fluxa i nozica elementa ili podgrijavam pištoljem na vrući zrak?
Hvala
SMD flux
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: SMD flux
Mada ne mora biti , ali u vecini slucajeva placas pakovanje a ne flux.-
Mozes ga i sam napraviti: neki lakohlapljivi rastvarac- isopropil alkohol, etanol 98%, apotekarski
benzin, aceton cisti i sl, kojji kod isparavanja ne ostavlja talog i kalafonijum (ima ga rafinisanog
u trgovinama muzickih instrumenata-koristi se za gudala gudackih instrumenata) u cistu bocicu
obavezno staklenu naspi izvjesnu kolicinu rastvaraca,nekod od gore navedenih, kalofonij izmrvi
u prah u cistoj krpi ga mozes i cekicom "izmlatiti"i naspi praha u rastvarac,preko noci ce se prah
rastvoriti i vidi kakvu si gustinu posigao. Ako je rjedak, dodas jos praha, a ako je gust dodas
otapalo- trebas dobiti gustinu rijetkog meda , odnosno ulja i to je to.
Vrsi posao i kosta puno manje, po radovima na ploci obavezno ostatke iako ne stete odtraniti
najbolje isopropil alkoholom (najbrze ishlapi) a i navedeni etanol vrsi posao.-
Mozes ga i sam napraviti: neki lakohlapljivi rastvarac- isopropil alkohol, etanol 98%, apotekarski
benzin, aceton cisti i sl, kojji kod isparavanja ne ostavlja talog i kalafonijum (ima ga rafinisanog
u trgovinama muzickih instrumenata-koristi se za gudala gudackih instrumenata) u cistu bocicu
obavezno staklenu naspi izvjesnu kolicinu rastvaraca,nekod od gore navedenih, kalofonij izmrvi
u prah u cistoj krpi ga mozes i cekicom "izmlatiti"i naspi praha u rastvarac,preko noci ce se prah
rastvoriti i vidi kakvu si gustinu posigao. Ako je rjedak, dodas jos praha, a ako je gust dodas
otapalo- trebas dobiti gustinu rijetkog meda , odnosno ulja i to je to.
Vrsi posao i kosta puno manje, po radovima na ploci obavezno ostatke iako ne stete odtraniti
najbolje isopropil alkoholom (najbrze ishlapi) a i navedeni etanol vrsi posao.-
Prije 5 dana sam sebi napravio flux na opisani nacin. Radi odlicno
Radi odlicno ali ostavlja tragove i malo hoce da prsti prilikom lemljenja. Oni skuplji ne ostavljaju tragove i ne prste prilikom lemljenja. Zavisi ako ga koristis za kuglanje cipova ili slicne precizne stvari gde se mnogo greske ne tolerisu onda i ne stedis na kvalitetu potrosnog materijala
Nerjetko se kod koristenja fluxa koristi i tinol zica za lemljenje koja vec sadrzi flux, i tada kao
sto @stojke369 rece,prsti, "pobiju" se dva razlicita fkuxa. Znaci lemiti iskljucivo samo kalajnom
zicom bez fluxa.-
sto @stojke369 rece,prsti, "pobiju" se dva razlicita fkuxa. Znaci lemiti iskljucivo samo kalajnom
zicom bez fluxa.-
Ovo me natjeralo da se zapitam da li ti zapravo znaš što je flux ili si ga možda zamjenio sa pastom za SMD lemljenje (solder paste)?SR88 wrote:Kada bih išao lemiti dali pređem sa lemilicom preko fluxa i nozica elementa ili podgrijavam pištoljem na vrući zrak?
Za ne kritične stvari možeš slobodno koristiti otopljeni kolofonij ili neku od kineskih fluxeva. Svakako je preporuka da ga poslije očistiš sa pločice.
Za ozbiljne i precizne poslove preporučujem koristiti flux provjerenog proizvođača.
Kao što svaka elektronička komponenta ima svoj datasheet tako ga ima i flux. U njemu su navedene sve karakteristike fluxa i način primjene. Neki fluxevi rade bolje, ali ih se mora čistiti nekim otapalom. Neki se ne čiste, dok se neki čiste vodom. Neki zadovoljavaju RoHS standard drugi ne.
Ono što želim reći je da ti ovisno od namjene biraš flux koji ti treba.
Za hobi upotrebu je više manje svejedno, biraš najjeftinije, poslije ga očistiš sa pločice i siguran si da problema neće biti.