Shema spajanja 4 neonke?

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
rin1

Shema spajanja 4 neonke?

Post by rin1 »

Trebam sklopiti svjetlecu reklamu 2 x 1 metar, konstrukciju sam napravio ali mi fali :oops: shema za struju pa ako je neko voljan izaci u susret sa kakvom shemom bio bi mu zahvalan. Google-o sam ali nisam nista uspio naci :cry:

Jos jednom puno hvala.
Groovy
Pravo uznapredovao :)

Post by Groovy »

Sta je tu komplikovano. Odes u prodavnicu i kupis 4 neonke sa lezistem i povezes ih na 220V.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Groovy , nije tako jednostavno , za svjetlecu reklamu treba transformator , starteri i prigusnice.
Firkragg

Post by Firkragg »

Za svijetlece reklame se koriste neonke a za rasvijetu fluo cijevi, sto su dvije potpuno razlicite stvari.

Za ovo prvo je potreban HV transformator 9...15kV koji sam djeluje i kao balast. Ima i SMPS drivera.

Za obicne fluo cijevi je potrebna, odvojena prigusnica, starter, PFC kond i sl.
Groovy

Post by Groovy »

Opet to sve sigurno ima da se kupi u prodavnici. Tamo ce mu sve objasniti.
zer0

Post by zer0 »

Ako su cevi za 220v onda ih vežeš kao na slici, samo još tri povežeš isto i dovedeš im napajanje paralelno.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 1_fluo.GIF
neonka

Re: Shema spajanja 4 neonke?

Post by neonka »

JA I PRAVIM NAJBOLJE NEONKE U GRADU TUZLI!!!!!
NA BICIKLA ,ROLE AUTA MA GDJE HOCES OCES PRAVU NEONKU ILI KAKVU DRUGU SA LAMPICAMA !!!!!!!!!!!!!!!SVE STO VAM TEBA SAMO POSALJITE PORUKU NA FBI-FIGO@HOTMAIL.COM TU IMA SVE STO VAM TREBA ILI POSJETITE MOJ BLOG http://www.neonke.blogger.ba i pisite sve sto vam teba pravimo ma kakve hocete nije skupo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cujemo se
CyberSky

Post by CyberSky »

Ja mislim da čovijeku trebaju obične fluo cijevi jer je vjerovatno napravio reklamu s slovima i sad mu samo treba da to iznutra osvijetli,a za to mu mogu poslužiti i obične fluo cijevi!
Post Reply