Pitanje uvezi ALLpic programatora!
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- Kurijera2000
- Napredujem
Pitanje uvezi ALLpic programatora!
Evo ovako hiti bih se naučiti programirati pic-eve i za početak bih htio napraviti ovaj allpic programator:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=6580
I prema ovom tutorialu:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=3&t=4249
Pa imam jedno par pitanja uvezi programatora:
1. Koje pic-eve mogu programirati s njim. znam da je allpic ali sam negdje procitao da se s njim neki pic-evi ne mogu programirati ?
2. Moze li se s njim programirat PIC16F84 ?
3. Koji softver je najbolje koristiti i koje vi koristite ?
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=6580
I prema ovom tutorialu:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=3&t=4249
Pa imam jedno par pitanja uvezi programatora:
1. Koje pic-eve mogu programirati s njim. znam da je allpic ali sam negdje procitao da se s njim neki pic-evi ne mogu programirati ?
2. Moze li se s njim programirat PIC16F84 ?
3. Koji softver je najbolje koristiti i koje vi koristite ?
Sta rec?
Re: Pitanje uvezi ALLpic programatora!
1. Mozes programirat 12F i 16F seriju , mislim da mogu i neki iz 16C serije . Bitna stavka je da znas proceduru za svaki PIC , te napone koji smiju biti na MCLR-u . Posto procedura i naponi nisu za sve picove isti trebas prolistat datasheet od tog pica.
2. Da .
3. Neki koriste ICprog , neki WINpic , neki PICPgm. Mozes instalirat sva 3 pa vidjet koji ti najvise odgovara .
2. Da .
3. Neki koriste ICprog , neki WINpic , neki PICPgm. Mozes instalirat sva 3 pa vidjet koji ti najvise odgovara .
- Kurijera2000
- Napredujem
Jos samo jedno pitanje prije pocetka izrade:
Za sto sluze oni konektori pri kraju plocice ne mislim one za pic-eve nego one druge (ne znam kako se zovu)!
I hvala Maki!
Za sto sluze oni konektori pri kraju plocice ne mislim one za pic-eve nego one druge (ne znam kako se zovu)!
I hvala Maki!
Sta rec?
Onaj 5 pinski ti je za ICSP , sluzi kad ti je potrebno isprogramirat pic koji ti se vec nalazi na drugoj plocici . A onaj 2 pinski je za biranje zelis li prvo napon na mclru pa na vdd ili obbratno.
Uteko edit ...
ICSP = In-Circuit Serial Programming
ICSP = In-Circuit Serial Programming
- Kurijera2000
- Napredujem
Koliko sam ja razumio ako nozice od jp1 (2 pinski konektor) spojim skupa onda ce napon od 5v stalno biti prisutan to je za mikrokontrolere koji nemaju interni oscilator sta je to?
Upusva:
**JP1** Ukoliko je JP1 spojen vdd +5v napon ce biti stalno
prisutan sto ce se i videti upaljenom led2. Ovaj mod je za sve microchipove
mikrokontrolere koji nemaju interni oscilator (16F84, 16F87x,)
Oprostite zbog mlao glupih pitanja ali ja sam pocetnik u programiranju!
Upusva:
**JP1** Ukoliko je JP1 spojen vdd +5v napon ce biti stalno
prisutan sto ce se i videti upaljenom led2. Ovaj mod je za sve microchipove
mikrokontrolere koji nemaju interni oscilator (16F84, 16F87x,)
Oprostite zbog mlao glupih pitanja ali ja sam pocetnik u programiranju!
Sta rec?
Posto je svakom mikrokontroleru potreban oscilator , koji mu odreduje takt . Pretpostavljam da si vec vidio neke sheme sa pic-om te si na nekim shemama vidio kristal i 2 kondica . To je oscilator , postoje i drugacije vrste oscilatora npr. rc . Neki picovi su napravljeni tako da u sebi vec imaju ugraden oscilator , a sad je na tebi hoces li ga koristit ili ne. Kao sto vidis postoje oni koji nemaju unutarnji oscilator te im je potreban vanjski oscilator. Da bi shvatio cemu oscilator uopce preporucam da proucis rad mikroprocesora opcenito .
- Kurijera2000
- Napredujem
Znaci zakljucak je ako mikrokontroler nema oscilator onda spojim skupa nožice od jp1 ili ?
I hvala Maki na trudu i što mi pomažeš shvatiti programiranje!
I hvala Maki na trudu i što mi pomažeš shvatiti programiranje!
Sta rec?
Da , za pic koji nema unutarnji oscilator. S time da poslije kad isprogramiras svoji pic te ga prebacis na plocicu gdije je predviden za neki rad , potrebno mu je dodat osilator jer bez njega nece radit kako spada . "Dodat" znaci spojit na predvidene nozice vanjski oscilator (npr. kristal i kondice) .
- Kurijera2000
- Napredujem
Da ali ako imas shemu s pic-om ne treba na shemu dodat oscilator nego samo isprogramirat pic a ako radis pic po svojoj shemi i po svomu hex failu onda treba! Jel tako ili se varam?!
Sta rec?
Ne ! Postoje picovi sa ugradenim oscilatorom i bez njega. Al pic ne moze radit bez oscilatora . Budem ti probao kasnije pojasnit.
Znas li kako radi racunalo ? Sto je potrebno za rad racunala ? Potreban je tzv. mozak , neka memorija u koju ce se podaci pohranjivat, neko graficko sucelej (mikrokontroler je sve to u jedan). Racunalo radi tzv. strojnim jezikom (0/1) . Treba radit na nekoj frekvenciji , a tu na red dolazi OSCILATOR . On je zaduzen da kad ti u programu upises da ceka 1 sek , on za to vrijeme mora zujati a da bi znao kad je prosla 1 sek on to mora odbrojavat te mu tu pomaze oscilator. Ovo je receno u grubo . Nadam se da si skuzio.
- Kurijera2000
- Napredujem
Vise manje jesam!
Npr. Ako neki mikrokontroler nema oscilator koji je najbolje stavit ili to pise u njegovom datasheetu?
Npr. Ako neki mikrokontroler nema oscilator koji je najbolje stavit ili to pise u njegovom datasheetu?
Sta rec?
Tako je ! Ako PIC u tvojem slucaju PIC16F84 nema unutarnji oscilator ti mu moras dodat vanjski oscilator. Velicina oscilatora koja smije bit pise u datasheetu . Ako si stavio oscilator od 4 Mhz , moras ga definirat u programu kako bi mu se program prilagodio. Sad uzmimo za primjer neki PIC koji ima untarnji oscilator , PIC16F628 . Na njemu mozes softverski birat zelis li koristit vec njegov postojeci unutarnji oscilator ili stavit vanjski .
Bitno ti je da malo prolistas dattasheet , barem da vidis koj pin sto znaci i koje mogucnosti taj pin ima.
Recimo imas PIC koji koristi jedan pin kao I/O pin, kao analogni ulaz . U tom slucaju mu ti softverski moras definirat zelis li ga koristit kao ulaz il izlaz il kao analogni ulaz . Inace ce vjerovatno on (taj pin) visit u zraku i nece znat sto treba.
Bitno ti je da malo prolistas dattasheet , barem da vidis koj pin sto znaci i koje mogucnosti taj pin ima.
Recimo imas PIC koji koristi jedan pin kao I/O pin, kao analogni ulaz . U tom slucaju mu ti softverski moras definirat zelis li ga koristit kao ulaz il izlaz il kao analogni ulaz . Inace ce vjerovatno on (taj pin) visit u zraku i nece znat sto treba.
- Kurijera2000
- Napredujem
Ok i hvaka na pomoci!
Budem javio kad napravim taj programator!!
Budem javio kad napravim taj programator!!
Sta rec?