Ovako: radi se o puhalniku/ciklonu (ali ne za sijeno nego za piljevinu). Imam doma pilanu, brenta (glavni stroj za rezanje) ima motor 55kW, uz nju imamo još nekoliko strojeva sa motorima od 5-10kW (recimo bancek/bansuk/tračna pila kakogod sa motorom od 8kW, štucer sa motorom od 9kW, brusiona za tračne pile isto nekih 8-9kW), rasvjeta i slično. Priključak struje na pogonu je 35kW, a od elektre dobivamo da trošimo 28-30kW, znači uklapamo se u to (jer strojevi na rade na 100%). Sad imam problem - kupili smo ciklon za "usisavanje" piljevine, znači to se spoji na strojeve i kako kad piliš drva/trupce ispada piljevina, ovaj stroj automatski vuče. To izgleda ovako samo što je veći: http://www.njuskalo.hr/image-big/stroje ... 525056.jpg
Problem je taj, što je tom ciklonu/puhalniku motor od nevjerojatnih 30kW

Ono što je problem - bojim se montirati motor od 30kW ako ću s njime probiti granicu od 35kW, od koliko imamo priključak na pilani, ako mi toliko jak motor ne treba. Time automatski povlačim da mi elektra mora pojačati priključak (oderat će me) + nabijam snagu na potrošnju. Da se razumijemo, taj ciklon (Bratstvov) je napravljen za velike pogone i za puno strojeva, a meni treba doslovno na jednom stroju (ovo sa štucera i banceka je zanemarivo koliko ima piljevine; da vam bude vjernije prikazano - piljevine ima toliko da bi to jedan malo jači usisavač mogao usisavati prilikom rezanja. Znači nema je puno, kroz 4 sata rezanja napuni se prostor ispod brente 1,5m x 1,5m x 1m).
Mene zanima - ako pretpostavimo da motor od 9kW pogoni taj ciklon, jel bolje montirati njega (i da recimo cijelo vrijeme radi na 7-8 kW), ili da montiram onaj od 30kW? Koliko struje uopće taj od 30kW vuče u "praznom hodu"? Ako on radi na 10ak kW, onda nemam što razmišljati i montiram njega, ali ako radi na 20kW cijelo vrijeme, a po potrebi (naravno) može povući 30kW, onda bih radije montirao onaj od 9kW. Jedino se bojim da mi ovaj od 9kW ne izgori kad pospajam te cijevi sve za odvod, jer onda se javlja i otpor kad treba vući. Dužina cijevi je nekih 9-10m, s time da diže jedno 4m u zrak (od ispod brente), i onda odvodi nekih 5m vodoravno i baca piljevinu u boks.
Također, za isto opterećenje (znači da imaju jednaku količinu piljevine), jel njima treba isto struje (i ovome od 9kW i ovome od 30kW), ili ovaj od 30kW vuče više? Pošto je i sam veći i ne znam na koliko minimalno može raditi? Ako rade na isto ili kilovat-dva više treba, onda se nema što razmišljati...
Znam da bi bilo najbolje izmjeriti koliko koji vuče u praksi, ali prije nego što montiram sve te cijevi i sam ciklon, pitam ovdje vas. Znam da je teško sve ovako na pamet odgovarati (kad ni ja sam ne znam na kolikom opterećenju radi koji motor), ali, jel mi možete barem reći na koliko minimalno može raditi taj od 30kW? Jer, brenta mi ima motor od 55kW, radi možda na 30ak kW prilikom proreza trupca od 50-60cm, sumnjam da "strojčić" za odvod piljevine treba motor 30kW za odvući šaku piljevine...
Unaprijed puno hvala

lp Ivan