Iskra HK6

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Klokan
Pravo uznapredovao :)

Iskra HK6

Post by Klokan »

Pozdrav, mama mi je dobila nekakav brojac radnih sati sa oznakama Iskra HK6 iz kojega vire 2 zice. Rekla mi je da joj to spojim na elektricni bojler da vidi koliko joj on trosi. Ja nisam bio siguran dali ga spojiti u seriju ili paralelu pa sam rekao da cu se prvo raspitati jer ne zelim nekakve okrsaje sa mreznim naponom. Na samom uredjaju su oznake 220V i 50Hz dakle na mreznom naponu smije biti, a moja je pretpostavka da ide paralelno na trosilo, dali sam u pravu?
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Iskra HK6

Post by nano »

U pravu si,spaja se paralelno .
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Klokan

Post by Klokan »

Hvala puno. Uvjek volim pitati ako nisam siguran a pogotovo ako radim oko mreznog napona.
mario KT
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by mario KT »

Samo bih nadodao da taj brojac radnih sati bi trebao biti spojen na sami grijac, tj. iza termostata, tako da se vidi koliko je dugo grijac bio u radu, te bi se tako moglo izracunati koliko trosi el. energije (naravno ako znas snagu grijaca). Ukoliko spojis brojac samo s bojlerom u paraleli onda broji cijelo vrijeme, dok je napon na njemu.
Lijep pozdrav.
Mario
Klokan

Post by Klokan »

mario KT wrote:Samo bih nadodao da taj brojac radnih sati bi trebao biti spojen na sami grijac, tj. iza termostata, tako da se vidi koliko je dugo grijac bio u radu, te bi se tako moglo izracunati koliko trosi el. energije (naravno ako znas snagu grijaca). Ukoliko spojis brojac samo s bojlerom u paraleli onda broji cijelo vrijeme, dok je napon na njemu.
Lijep pozdrav.
Mario

Istina. Ako je grijac primjerice snage 3kW onda za svaki odbrojeni sat na brojacu je potroseno 3 kWh.
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Često u Lidlu imaš na akciji mjerač snage (uz indikaciju vremena, napona, struje itd...) kojeg uštekaš u utičnicu, a uređaj u njega. Cijena cca 100kn
Klokan

Post by Klokan »

Imam to kod kuce al ocito to mami nije funkcioniralo kak treba...iz nekog razloga ona je nabavila taj mjerac radnih sati i rekla mi da spojim...
Post Reply