Iskra HK6
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Iskra HK6
Pozdrav, mama mi je dobila nekakav brojac radnih sati sa oznakama Iskra HK6 iz kojega vire 2 zice. Rekla mi je da joj to spojim na elektricni bojler da vidi koliko joj on trosi. Ja nisam bio siguran dali ga spojiti u seriju ili paralelu pa sam rekao da cu se prvo raspitati jer ne zelim nekakve okrsaje sa mreznim naponom. Na samom uredjaju su oznake 220V i 50Hz dakle na mreznom naponu smije biti, a moja je pretpostavka da ide paralelno na trosilo, dali sam u pravu?
Re: Iskra HK6
U pravu si,spaja se paralelno .
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Hvala puno. Uvjek volim pitati ako nisam siguran a pogotovo ako radim oko mreznog napona.
Samo bih nadodao da taj brojac radnih sati bi trebao biti spojen na sami grijac, tj. iza termostata, tako da se vidi koliko je dugo grijac bio u radu, te bi se tako moglo izracunati koliko trosi el. energije (naravno ako znas snagu grijaca). Ukoliko spojis brojac samo s bojlerom u paraleli onda broji cijelo vrijeme, dok je napon na njemu.
Lijep pozdrav.
Mario
Lijep pozdrav.
Mario
mario KT wrote:Samo bih nadodao da taj brojac radnih sati bi trebao biti spojen na sami grijac, tj. iza termostata, tako da se vidi koliko je dugo grijac bio u radu, te bi se tako moglo izracunati koliko trosi el. energije (naravno ako znas snagu grijaca). Ukoliko spojis brojac samo s bojlerom u paraleli onda broji cijelo vrijeme, dok je napon na njemu.
Lijep pozdrav.
Mario
Istina. Ako je grijac primjerice snage 3kW onda za svaki odbrojeni sat na brojacu je potroseno 3 kWh.
Često u Lidlu imaš na akciji mjerač snage (uz indikaciju vremena, napona, struje itd...) kojeg uštekaš u utičnicu, a uređaj u njega. Cijena cca 100kn
Imam to kod kuce al ocito to mami nije funkcioniralo kak treba...iz nekog razloga ona je nabavila taj mjerac radnih sati i rekla mi da spojim...