12V AC

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: 12V AC

Post by Kukinjos »

Ništa se ti ne boj, pa nije to precizni astronomski mjerni instrument, samo električna brava.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Vidim ja da je Reuf Š. izvisio...a mogao je imati mušteriju :roll:
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Krco; ajmo na osnove elektrotehnike. Istosmjerni napon se nakon ispravljačkog sklopa podigne u odnosu na izmjenični napon;; ZA KOLIKO ???? :roll:
krkojlo
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by krkojlo »

"dje bolan" 32 marke za trafo za zvonce, ovi su ga bas "zaprdili"

Reuf sa ovim cijenama ce tesko mene za musteriju imati 8)
krkojlo
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by krkojlo »

bobby, ja sam ti bolan informaticar, kakve osnove elektrotehnike.

ja bih to meni se cini onako "upoprijeko" nekim ubrzanim kursom ako je kako moguce :)

zadnje vrijeme se bas nesto zabavljam, neke osnove sam onako i prozvakao

mada sam negdje procitao tu neku formulu za racunanje istog, znaci prije dioda je vjerovatno manji AC to hoces da kazes, tu negdje oko 12VAC?

samo me ispravi ako grijesim, ja bih trebao prije grecovog spoja da premjerim napon i tu bi trebalo biti oko 12VAC?
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Približno TOČNO.
Pogledaj zadnju shemu; sa objašnjenjem: http://www.inet.hr/~obacan/istosmje.htm
Khaderah
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Khaderah »

treba ti ovakav trafo , za montaže na šinju , ovakav se najčešće koristi u portafonskim sustavima

http://www.urmet.it/files/download/1517 ... enda=Urmet Domus

http://segment-rs.com/index.php?option= ... Itemid=161
krkojlo
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by krkojlo »

stanje ovako, prije ulaza u grecov spoj napon je 230VAC, nisu radili sa diodama, nego su stavili grecov spoj u cipu. na izlazu iz cipa je 350V DC ili tako nesto?! :ohno: :roll:

probao sam sa trafoom od halogenki i znate sta, ni on ne radi, mada mi je covjek rekao da nece raditi za bravice iako je izlazni napon 12VAC???

e sada, kazu da bi radio trafo za zvonce, ali ga ovdje nema nigdje kupiti, pregledao sam sve elektro radnje. javim ako sta smuckam.
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Ne traži dalje transformatore. Ako nije htjela radit na taj od halogenki, neće radit ni na jednom drugom trafu. Nešto ti ne valja s bravom!! Već mi je bilo čudno što nije htjela radit na istosmjernu struju, a znam da mora. Lijepo ti uzmi instrument i izmjeri otpor te brave, bolje reći špule u bravi i napiši koliki je.
EDIT:
jedino možda bravica nije htijela radit ako je taj trafo bio elektronski
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Mozda je glupo al de ti to uslikaj pa da mi vidimo kakva je to brava. Ko zna kda uzme dvije stranice foruma mozda uzima i koji megavat snage :oops: :?
I sta je u stvari problem s tom bravom: ne zakljucava - ne otkljucava ili zahebava!?
krkojlo
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by krkojlo »

ma to je ono kino sto se kaci na interfon, pa se moze otkljucati na dugmic od interfona.

u ovom slucaju, kao relej, interfon ne daje struju nego samo zatvara krug, odnosno daje kontakt.

na istosmjernoj struji samo se nesto cuje u bravici, ali ne oslobodi mehanizam da se mogu vrata otvoriti.

kod ovog trafoa, za koji su mi rekli da nece moci, ali eto, tvrda bosanska, se nista ne desava.

takodje mi je receno da se moze koristiti i da radi sa trafoom od zvonceta.

u glavnom, kako sam saznao od ovih koji imaju iskustva sa tim, ove bravice imaju samo za naizmjenicnu struju??!!!

et
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Radio sam sa takvim "bravicama" imam jednu na stolu. Unutar te brave se nalazi obican elektromagnet koji radi i na jednosmjernu i na izmjenicnu struju. To nema nikakve veze. Pogledaj unutar jezicka koji blokira bravu nalazi se malo crno "dugmence" kojega brava pritisne kad su vrata zatvorena i tek tada se odblokira metalni dio koji drzi "zakljucana" vrata. Pogledaj iznad tog jezicka nalazi se nesto kao glava vijka (ima prorez za ravni odvijac) na njemu se moze vrsiti postavljanje da brava moze zakljucavati ili da stalno bude otkljucana. Zato sam i postavio sva ona pitanja. Ako je brava ispravna a nema puno sta da se pokvari u njoj (osim da se zaprlja ili zahrdja) radice ona i na obicnom trafou za zvonce ali i na automobilskom akumulatoru.
Slika el. brave
Slika el. brave
brava.jpg (55.43 KiB) Viewed 5565 times
Amir_H
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Ta brava radi na 12 V AC iz sigurnosnih razloga, jer napon 12V AC nije opasan. Provjeri kolika je struja potrebna - vjerovatno je najjednostavnije da odeš i kupiš AC/DC adapter i da mu izvadiš ispravljač a iskoristiš trafo sa izvodom na 12V AC. Ne mora biti tačno 12V AC ... Kod nas je teško šronaći adapter sa strujom većom od 0,5 A.
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Evo ti standardne brave, sve rade na istosmjernu struju, a neke na istosmjernu i izmjeničnu. Što znači da mora radit što god doveo na nju, osim ako nije elekronski trafo s izmjeničnim naponom frekvencije reda KHz.
http://openers-closers.com/mini-strike/
Black
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Black »

Kupi trafo u željezari 220V na 12V i spoji na tu bravicu i to je to. Nmea dalje nikakvi ispravljači diode ni gluposti. Ako hoćeš ja ti ga pošaljem poštom iz BiH sam
krkojlo
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by krkojlo »

Pozdrav momci

Bio sam danas u mikroelektronika.rs.ba i kupio trafo, ali mi nije jasan pinout, radi se o modelu:

Hahn bv ei 305 2052

Ima 4 pina na donjoj strani, dva su sire, a dva uze postavljena, nije mi jasno koji je dio primar a koji sekundar.

Pokusao sam svuci datasheet, ali nisam nasao tu informaciju.
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Trafo ima dva namota: primar i sekundar. Ista snaga se razvija na namotima. Znaš napone. Izračunaj otpore. Nakon toga izmjeri instrumentom otpore i probaj shvatitit koji je primar i sekundar.

Makar na trafu gore (ako je u plastici) sve piše....
Khaderah
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Khaderah »

krkojlo
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by krkojlo »

Hvala momci, izgleda da sam konacno skontao.

Dosta nejasno su to stavili, tako da nisam ni obratio paznju na to.

Pise ovako: prim 230V 50-60Hz 1-5
sek: 12V 3VA 7-9

Uvijek sam kontao da gledam pogresan datasheet, jer svaki prikazuje mnogo vise pinova, na ovom mom ima samo 4.

Vjerovatno ovaj trafo ima sa razlicitim pinouts, ovaj kod mene ima pinove 1 i 5 na primarnoj strani i 7 i 9 na sekundarnoj.

Danas testiram, ali cu prije toga bobu premjeriti otpore, pa ce mi valjda pokazati matematiku koja lezi iza (logicno pretpostavljam da ovaj sa duzim namotajem ce imati i veci otpor), jer mogu se sjetiti nekad iz fizike smo radili transformatore i preracunavali brojeve namotaja, ali je to bilo davno naravno.
krkojlo
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by krkojlo »

Eh, vidis, brava opet nece da radi, sto me ostavlja sa jednom jedinom opcijom:

"FUCKING" brava je vjerovatno nesto pokvarena i mene nasla peglati, vjerovatno ste svi bili u pravu, ali eto, ja nisam htio slusati.

Mada sam nesto BTW i naucio, naravno "hard way".

Idem sutra da reklamiram.
Post Reply