pozdrav
10km i nije neka velika razdaljina i koja se moze "savladati" sa nekim obicnim karticama.
NAJBITNIJA je opticka vidljivost,jer ako nema toga tesko da ce ti pomoci bilo kakvo pojacalo ili neka ekstra antena.
a u drugom slucaju ako imas vidljivost nije uopste toliko kriticno kakvu ces karticu uzeti samo onda ipak glavnu ulogu ima antena i koax kabl kojim dovodis signal do kartice (ili ap-a) i koji treba da bude sto kraci i sto kvalitetniji da bi dobio nekakve rezultate.
ja sam pravio 3d corner antenu i skroz sam zadovoljan sa njom s obzirom da sam u izradi skoro sve uradio kako netreba (u nedostatku odgovarajuceg materijala) ali opet imam najjaci signal od svih korisnika koji su kod mog provajdera (oko 200 korisnika).doduse ap mi je na 250m od mene ali ipak je dobar rezultat.
ja mislim cak da bi i sa ovom antenom mogli da se povezete na toj udaljenosti ako se "vidite" i ako u okolini nema drugih predajnika koji stvaraju smetnje.
u svakom slucaju najbolje rjesenje je grid 25db ili kantena sa dishom koja bi trebala da savlada tu razdaljinu ali naravno svi da imate takve antene.
neznam kakav polozaj imate u odnosu jedan na drugog ali bi mozda najbolja varijanta bila da mozete negde izmedju vas da postavite jedan ap na koji bi se svi "kacili" sa manjih udaljenosti.
evo antene o kojoj sam pricao...
pozdrav
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/Skracena%2 ... Antena.pdf