Pogonjenje dva dc motora od po 180w

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
van_wilder

Pogonjenje dva dc motora od po 180w

Post by van_wilder »

Imam upravljacku plocu koja moze da pogoni dva dc motora od po 15w na 12v, moje pitanje je sta mogu da vezem kao medjustepen ismedju te ploce i dva dc motora od po 180w na 12v?
Plocu ne mogu da zamenim drugom, jer je ona deo veceg sistema, na koji ne moze da se priljuci neki driver za dc motore.
Meni bi trebalo nesto sto moze da preslika ulaze sa moje ploce na izlaz sa mnogo vecom snagom, nesto kao operacioni pojacavac.
Ako neko ima neku ideju a da nisu releji bio bih jako zahvalan.

Unapred hvala.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Pogonjenje dva dc motora od po 180w

Post by WhiteHead »

van_wilder wrote: koja moze da pogoni dva dc motora .
Ovo "pogoni" je širok pojam, može značiti uključuje, preklapa smjer, ili reguliše obrtaje itd...
Morat ćeš ili dati šemu te pločice ili je barem uslikati u visokoj rezoluciji da bi neki znalac dao dobar prijedlog.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
van_wilder

Post by van_wilder »

signal koji moja ploca salje motorima je pwm i na izlazima A i B za npr. jedan motor moze biti A+,B- ili A-,B+, time se menja smer rotacije.
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Pozdrav !
Ako sam te dobro shvatio ti zelis kontrilirat 180W DC motor , e sad ne znam dal ce ti ovo odgovarat. Mozda h-mostu s 4 ista mosfeta ? Palis ih unakrsno na taj nacin da na jedan par spojis recimo tu tvoju A tocku , a na drugi par na B . To ti je samo za jedan motor .
van_wilder

Post by van_wilder »

Ako moze da podnese opterecenje od 180w na 12 v, to bi mi odgovaralo.
Mozes li mi dati oznaku komponente koja se uklapa u ove okvire?
Pozdrav!
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Pa mislim da bi ti odgovarao irfz44 . Jer struja koju moze trpit je 50 A i napon od 60 V .
van_wilder

Post by van_wilder »

Ako nije problem, da li bi mogao skicirati h-most napravljen od irfz44?
Mislio sam da vec postoji integrisani most sa ovim mosfetovima.
Pozdrav
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Evo kako sam ja to zamislio , znam da nije shema ponajbolje nacrtana :oops: .... Otpori nek ti budu recimo svaki 100 ohma, diode neke jace ispravljacke a mosfeti su ti IRFZ44 . Savjetujem ti da probas samo s jednim mostom pa ako radi lako napravis i drugi...
Attachments
H-most.rar
H-most
(16.68 KiB) Downloaded 245 times
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Kad malo bolje razmislim, gornji mosfeti neće imat dovoljan napon za otvaranje, jer rade kao source follower-i ili ti slijedila napona, pa očekujem veliko grijanje istih. Napon na gate-ovima gornjih mosfeta bi trebao bit barem za 8V veći od 12V (20V), kako bi oni proveli potpuno, s minimalnim RDS-on otporom. Prema tome gornji mosfeti bi za ovaj slučaj trebali biti P tipa i uključivati se sa L signalom, odnosno 0V. Za to bi trebalo malo izmjeniti shemu. Ili koristit neki od drivera tipa IR2110 (prvi mi je pao na pamet), pa onda mogu i N mosfeti bit u gornjoj grani.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Heh ne znam ja prevec mosfete ..... Neg moze li onda design 6 sa ove stranice : http://www.talkingelectronics.com/proje ... dge-1.html ? Samo kaj bi ja spojio skupa tocke A i D te B i C .
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Ispricavam se za ovaj drugi post , komp mi je nesto bio zapeo pa sam mu iz protesta stisnu jos par puta submit i eto ga na ....
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

U pravilu bi moglo, jedino je kritična situacija kad su oba ulaza H, tada će provest SVI mosfeti, a to baš i ne bi bilo dobro za zdravlje :ohno: Ovo se može dogodit ako kontroler zahtijeva kočenje motora!
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
van_wilder

Post by van_wilder »

Nasao sam nesto sto bi mi skratilo muke http://emartee.com/product/42215/50A%20 ... e%20Module, problem je sto ne znam gde mogu da nadjem ovaj deo u Srbiji.
Post Reply