pozdrav ljudi, interesuje me jedna stvar. da li bih mogao izvaditi greca i trafo iz napajanja npr od 620w i povezati ga da izbaciuje 12v i da daje oko 40a, a da ne crkne u roku od par minuta? jer bi morao da radi i po nedelju dana neprekidno.
da li je gore navedeno izvodljivo, a ako nije sta je najbolje rjesenje.
unaprijed hvala na odgovorima i pozdrav
iz napajanja u pretvarac
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: iz napajanja u pretvarac
Izvodljivo je, ali bilo bi dobro da daš više podataka - konkretno kakav ćeš potrošač napojiti ?
Trebaš 40A na 12V što znači da ti treba snaga P=UxI=12Vx40A=480W ...
Trebaš 40A na 12V što znači da ti treba snaga P=UxI=12Vx40A=480W ...
baš to , šta če mu toliko ampera i još podatak da če po tjedan dana radit bez stajanja
stvar je sledeca, planiram da pravim hho celiju, i gledam da me sto jeftinije ispadne materijal i oprema. napajanja imam na kila, tako da mi to nije problem.
cijeli proces, traje podosta (ciscenje elektroda od strugotina od 12-36h(samo tada radi na punom opsegu-40a), kondicioniranje elektroda oko 15h, i na kraju jedan poznanik mi je predlozio da pustim celiju da radi na oko 20a oko 4 dana kako bi se elektrode sto bolje kondicionirale), stavio sam 7 dana jer se nadje tako mnogo kvalitetnije rjesenje, kako ne bih dovodio trafo i cijeli sastav do limita mogucnosti. hlađenje bih mu maksimalno dobro obezbijedio, sa 4 jaca ventilatora, nalazi se u podrumu zgrade sve to, tako da ni ljeti nije vruci, i temperatura nece praviti probleme.
posle tog ispravljaca bi isao jedan pwm, do 30a, i celija na kraju...
hvala na odgovorima
cijeli proces, traje podosta (ciscenje elektroda od strugotina od 12-36h(samo tada radi na punom opsegu-40a), kondicioniranje elektroda oko 15h, i na kraju jedan poznanik mi je predlozio da pustim celiju da radi na oko 20a oko 4 dana kako bi se elektrode sto bolje kondicionirale), stavio sam 7 dana jer se nadje tako mnogo kvalitetnije rjesenje, kako ne bih dovodio trafo i cijeli sastav do limita mogucnosti. hlađenje bih mu maksimalno dobro obezbijedio, sa 4 jaca ventilatora, nalazi se u podrumu zgrade sve to, tako da ni ljeti nije vruci, i temperatura nece praviti probleme.
posle tog ispravljaca bi isao jedan pwm, do 30a, i celija na kraju...
hvala na odgovorima
Diode ne, trafo, teoretski, da. Naime, navedena snaga za određeno napajanje odnosi se na ukupnu snagu koju to napajanje može isporučiti, mada je i to često upitno. Dalje, najveću struju takva napajanja (pretpostavljam da je u pitanju napajanje za PC) daju na 5-voltnom izlazu pa bi te diode (2 u zajedničkom kućištu i spojenih katoda) spojene u paralelu (dakle ukupno 4 diode) mogle, teoretski, zadovoljiti (dakako, uz odgovarajuće hlađenje) kad ne bi bilo problema sa naponskim limitom tih dioda. Ukratko, diode u 5-voltnoj grani imaju veću maksimalnu struju uz niži maksimalni napon, diode u 12-voltnoj grani obratno.
Lijenost je iz raja izašla.