Nakon nedavne zamjene napajanja, windows se vise ne moze dici jer na prvom (BIOS) ekranu izbacuje poruku "CMOS battery low- system and date not set -press F1to enter setup"
Nakon podesenja vremena i datuma i snimanja istog, sistem se resetuje i opet ista poruka.
Probao sam 4 nove baterije, ucitati "preffered defaults", izaci sa save settings i bez, itd.
Nemam opciju da dignem sistem (trebalo bi da pise i "press F2 to continue ali ne pise).
Racunar je Phenom X4, snazna graficka, jedan hard i dvd rezac. Napajanje je marke "powerline" 430 W i po 12V1 daje 20 A, a po 12V2 daje 18A.
Je li to malo i kako provjeriti?
Totalno sam zaglavio ovdje, ima li neko ideju o cemu je rijec?
Kvar racunara
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Kvar racunara
Jesil slucajno restartovao bios pa da ti nije kratkospojnik ostao na mjestu za praznjenje ili mozda ti nema kratkospojnika
Ne, KS je vracen i na svom mjestu...
-
- Napredujem
To je vjerojatno i dalje problem sa napajanjem. Posudi od nekoga napajanje koje je provjereno i postavi ga za test.Provjeri obavezno i elektrolite na matičnoj.
OK, ja imam napajanje (provjereno) od cini mi se 400w. je li to malo? moze li ono da mi posluzi za test?
Ja te savetujem da nadjes manual originalan za tvoju maticnu plocu i proveris u kom polozaju se prazni,a u kom puni baterija.Osim toga promeni kratkospojnik,jer sam video njih puno neispravnih.Ne verujem da je napajanje u defektu jer podize kompjuter,a problem moze biti i u sklopu koji puni bateriju.
baterija na maticnoj se ne puni...to je nepunjiva litijeva baterija
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
- StereoBucket
- Napredujem
A da probas zamjeniti bateriju ako ispadne da nije napajanje?
Ili da mozda odma zamjenis bateriju.
Ili da mozda odma zamjenis bateriju.
"Da li je priroda velika mačka?
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
Eh, ispostavilo se da sam prilikom cackanja neprimjetno izvukao iz lezista jedan RAM modul...
Nakon vracanja na mjesto sve radi 100%.
Hvala svima
Nakon vracanja na mjesto sve radi 100%.
Hvala svima