skraceni kurs ucenja picbasica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: skraceni kurs ucenja picbasica
Ok, onda super jer sam vec pomislio da sam kupio pokvareni lcd . Hvala !
- MileMalbasa
- Penjem se :)
Momci ponovo ja,
nabavio sam juce PICKIT 2 CLONE zajedno sa CD-om i kablovima.U paketu sam dobio
- PICKIT 2 modul programatora
- PIC SocketBOARD - ploču sa programiranje PIC mikrokontrolera
- EEPROM Socketboard - ploču za programiranje serijskih EEPROMa
Posto sam novi u tom svetu moje pitanje je za cega mi sluzi ova treca ploca i sta tacno trebam dovesti na onih 5 pinova na programatoru?Smislio sam vec neki projekat napravio sam programski kod jos odavno i elemente sam nasao znaci ostalo mi je samo da kod "ubacim" u mikrokontroler.
Unaperd hvala
nabavio sam juce PICKIT 2 CLONE zajedno sa CD-om i kablovima.U paketu sam dobio
- PICKIT 2 modul programatora
- PIC SocketBOARD - ploču sa programiranje PIC mikrokontrolera
- EEPROM Socketboard - ploču za programiranje serijskih EEPROMa
Posto sam novi u tom svetu moje pitanje je za cega mi sluzi ova treca ploca i sta tacno trebam dovesti na onih 5 pinova na programatoru?Smislio sam vec neki projekat napravio sam programski kod jos odavno i elemente sam nasao znaci ostalo mi je samo da kod "ubacim" u mikrokontroler.
Unaperd hvala
Pozdrav !
Imam PIC16F628A napisao sam program i spojio sam ga sa LCD-om (LCD - ftp://ftp.elektroda.net/pub/Aplikacje/W ... M1601E.pdf ) , no samo polovica LCD-a radi , da li je LCD neispravan ili ? Ovo je kod
Spojio sam R/W nozicu na minus , mislim da shema spajanja nije potrebna jer sam gore morao definirati.
Imam PIC16F628A napisao sam program i spojio sam ga sa LCD-om (LCD - ftp://ftp.elektroda.net/pub/Aplikacje/W ... M1601E.pdf ) , no samo polovica LCD-a radi , da li je LCD neispravan ili ? Ovo je kod
Code: Select all
cmcon = 7
trisa = 255
trisb = 0
Define osc 4
DEFINE LCD_BITS 4
DEFINE LCD_DREG PORTB
DEFINE LCD_DBIT 0
DEFINE LCD_RSREG PORTB
DEFINE LCD_RSBIT 4
DEFINE LCD_EREG PORTB
DEFINE LCD_EBIT 5
DEFINE LCD_LINES 1
pause 100
lcdout $FE,1
pause 100
LCDOUT $FE, 1, "123456789123 "
end
Pa gde si napisao da ti ispise nesto i u drugom redu
Mislim da je taj oranizovan kao 2x8. Probaj i tako....
Mislim da je taj oranizovan kao 2x8. Probaj i tako....
Aaaa..... sad sam skuzio taj LCD je napravljen kao 8x2 , samo je sve svrstano u isti red ? Evo sad cu odmah probat , pa javim.
Ma radi ! Ja sam napisal program za 2 linije a ostavio sam definirano za jednu ..... Hvala !
Pozdrav
može jedana pomoć
Da li je MicroBasic isto što i Micro Code Studio (MCS) i dali se može onda koristiti i PBP compailer
može jedana pomoć
Da li je MicroBasic isto što i Micro Code Studio (MCS) i dali se može onda koristiti i PBP compailer
Ni blizu...
MikroBasic je kompajler i IDE u jednom pakovanju. Proizvodjac je Mikroelektronika.
Ja ga iskreno ne volim, mnogo podseca na C bez zagrada...
MikroBasic je kompajler i IDE u jednom pakovanju. Proizvodjac je Mikroelektronika.
Ja ga iskreno ne volim, mnogo podseca na C bez zagrada...
Znaci MCS i PBP je kombinacija
Mikrobasic sam dobio sa ICD programatorom koji sam I kupio u Mikroelektronici
Mikrobasic sam dobio sa ICD programatorom koji sam I kupio u Mikroelektronici
To je demo verzija... Necim je ogranicena, pojma nemam cime...
Ono sto se meni jedino svidja sto su ethernet pojednostavili mnogooo...
Uzeli su TCPIP stack od microchipa implementirali u svoje biblioteke, i sa par komandi imas web server koji radi...
Ono sto se meni jedino svidja sto su ethernet pojednostavili mnogooo...
Uzeli su TCPIP stack od microchipa implementirali u svoje biblioteke, i sa par komandi imas web server koji radi...
Pozdrav !
Dal se moze u mcs-u pisati decimale npr. 2.5 ,3.14 ? Ja sam opcenito pokusao dobit takav prikaz na lcd-u no nisam uspio (pokusao sam kao definiranje jedne varijable npr. i=3.14).
Dal se moze u mcs-u pisati decimale npr. 2.5 ,3.14 ? Ja sam opcenito pokusao dobit takav prikaz na lcd-u no nisam uspio (pokusao sam kao definiranje jedne varijable npr. i=3.14).
U MCS ili bilo kojem drugom editoru za PBP ne moze. Jer PBP ne podrzava decimalne brojeve.
3.14 je isto sto i 314. Pa ga pisi kao ceo broj, samo onda sve ostale brojeve pomnozi sa 100. Rezultat je opet isti. A na LCD-u mozes uglaviti tacku gde god ti pase.
3.14 je isto sto i 314. Pa ga pisi kao ceo broj, samo onda sve ostale brojeve pomnozi sa 100. Rezultat je opet isti. A na LCD-u mozes uglaviti tacku gde god ti pase.
Ok, hvala !
LP
LP
Pozdrav !
Zanjima me dal mcs podrzava graficki displej ? Ako podrzava da li je neko probao to spojit s pic-om i koje naredbe se primjenuju i sl. Ispricavam se ako je neko vec postavio isto pitanje, njuskao sam ali nisam dobio potpun odgovor ...
Zanjima me dal mcs podrzava graficki displej ? Ako podrzava da li je neko probao to spojit s pic-om i koje naredbe se primjenuju i sl. Ispricavam se ako je neko vec postavio isto pitanje, njuskao sam ali nisam dobio potpun odgovor ...
-
Pozdrav svima dali mi neko moze reci gde da skinem pic basic i compiler,ili micro code studio ako je isti pa da vam se pridruzim.
-
ja imam proton basic ali to nije ni nalik nista nece da uradi od ovih programa
Evo da se ne ponavljam.
Re: PIC 16F877A input problem
by Kukinjos » 30-10-2012, 22:44
Prvo skineš ovo, to je trial verzija:
http://www.pbp3.com/downloads/PBP3_Setup.exe
ali kad zamjeniš pbpx.exe imaš gold verziju:
https://www.dropbox.com/s/58zqrnwx67mhwku/pbpx.rar
Budi brz, ne bih želio probleme, sutra ga skidam!
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
-
Hvala Kukinjos skinuo sam reci mi prvo instaliram pbp tj ovo prvo gore pa ovo dole tj compiler zelim da radim sa 16f877 jer radi sve i input ... posto vidim za 16f877a
Tako je, prvo skineš paket s gornjeg linka i instaliraš. Tu je Microcode studio (IDE za Picbasic), zatim MPLAB gdje se nalazi asembler, bez kojeg ti neće radit i konačno kompajler Picbasic. Microcode se kod instalacije postavi u Program Files, MPLAB isto, a Picbasic u C:\PBP3. Prilikom instalacije, ostavi sve po default-u, pa nećeš imat problema.
Zatim u direktoriju c:\PBP3, zamijeniš onaj exe . I još nešto, napravi na C: u root direktoriju, folder za projekte, npr. C:\Projects i ako imaš Windows7 daj mu prava za sve korisnike R/W, jer ćeš imat problema s dugim nazivima, PBP ograničen s dužinom imena file-a i njihovom putanjom!
Zatim u direktoriju c:\PBP3, zamijeniš onaj exe . I još nešto, napravi na C: u root direktoriju, folder za projekte, npr. C:\Projects i ako imaš Windows7 daj mu prava za sve korisnike R/W, jer ćeš imat problema s dugim nazivima, PBP ograničen s dužinom imena file-a i njihovom putanjom!
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
-
vidim al ajd da nezeznem pbhx iz c:/pbp3 izbrisem a iskopiram ovaj drugimesto njega?puno hvala a u micro code studiu sam radio tako da snacu se super sto je i on tu