Mosfet-skolpka

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Mosfet-skolpka

Post by Maki »

Pozdrav !
Evo prije svega reci cu kaj znam o mosfetima a vi me ispravite ako grijesim i nadopunite ako nesto fali . Znaci mosfeti su unipolarni tranzistori koji se dijele na obogacene i osiromasene tipove. Imaju veliki otpor na G (gate) . E sad jos ima S(sorce) i D(drain) . Dijele se u dvije vrste P tipa N tipa (ak se ne varam) . Mene zanjima kako izracunat potreban otpor za G da ne skurim mosfet evo za primjer cu uzet IRF510 (obogaceni tip mosfeta) , njega zelim iskoristit kao sklopku. I jos nesto koji podaci su mi potrebni iz datasheeta. Znao bi izracunat potreba otpor za bipolarne tranzistore al ovi su mi trenutna nepoznanica. Vjerovatno mi treba neki podatak tipa Vgs(on) i Igs(on) ? Napominjem da nisam strucnjak ovo sto sam gore napisao nemora bit tocno pa ako me neko moze malo uputit bio bih mu zahvalan .
jadranko
Napredujem
Napredujem

Re: Mosfet-skolpka

Post by jadranko »

Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Mosfet-skolpka

Post by Maki »

Hvala za ovu knjigu vrlo je korisna . Kolko vdim mosfetu nije potreban neki veliki otpor na ulazu jer on sam ima velik otpor ulaza (gate) .
LP
Post Reply