Trazio sam dosta preko neta ali nisam nasao ono sto mene zanima, mislim da nije veoma tesko...
Potrebno mi je da preko serial porta povezem Visual Basic 2010, i preko njega kontrolisem odredjeni broj pinova za izlaz tj. da palim ili gasim izlazni pin i isto tako da imam prikaz preko VB-a kada je ulazni pin aktivan tj. kada u njega dolazi struja sa nekog uredjaja?
U sustini treba mi monitoring pinova na serialu preko vb-a, a ja cu prouciti kod i iskoristiti ga za moje potrebe.
Nadam se da ce neko pomoci posto mi je vrlo bitno!
Pozdrav!
Serial Port interfejs VB 2010
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Serial Port interfejs VB 2010
RS232 port služi za slanje/primanje podataka serijskom vezom (TXD/RXD). Postoji par izlaznih pinova (DTR/RTS) čije se stanje može programski mijenjati. Ako ti treba više pinova za ulaz/izlaz, onda se za to koristi paralelni port. BTW, serijski port na računalu radi sa (približno) +12V/-12V signalom, a paralelni 0V/+5V.
Sa serijskim portom pod Win može se raditi/programirati preko standardnih API funkcija (CreateFile, ReadFile, WriteFile), na bilo kojem programskom jeziku.
Sa serijskim portom pod Win može se raditi/programirati preko standardnih API funkcija (CreateFile, ReadFile, WriteFile), na bilo kojem programskom jeziku.
Odlicno, moze li sad odgovor na moje pitanje, treba mi program u vb...
ili bar nesto slicno da imam odakle da krenem
Pozdrav
ili bar nesto slicno da imam odakle da krenem
Pozdrav
Imaš toga na web-u pun naramak, a i na ovom forumu, pa pročešljaj. Npr...
http://tiktakx.wordpress.com/2010/11/21 ... -net-2010/
http://tiktakx.wordpress.com/2010/11/21 ... -net-2010/
Odes na njihov sajt pa na help i tamo sve lepo detaljno pise kako i sta, u sustini imas funkciju za otvaranje porta, i funkciju za slanje i citanje porta, nista komplikovano. Nemam sad u VB ni jedan kod da ti pokazem. I toplo ti preporucujem da batalis VB i pocnes da koristis C#.
Iso svuda sad sam gledao sta je postavio jazz, ali meni treba dugme i kad kliknem na njega na pin np. 3 (ako je izlazni) pojavi se struja i isto tako da imam neko obavestenje za ulazne pinove...
U vb-u radim odavno, znam da se snadjem i u C#, ali nekoko za trenutne potrebe oko ovog seriala koristim vb...
Ako neko zna mozda za onakav program kao sto sam naveo na pocetku ovog posta bilo bi odlicno!
Pozdrav
U vb-u radim odavno, znam da se snadjem i u C#, ali nekoko za trenutne potrebe oko ovog seriala koristim vb...
Ako neko zna mozda za onakav program kao sto sam naveo na pocetku ovog posta bilo bi odlicno!
Pozdrav
Ne razumem sta tebe muci? Hoces na kontroler da posaljes nesto i da ti on upali ili ugasi neki pin, ili sta tacno?
Ako je to u pitanju (pricam za c# zaboravio sam funkcije u VB, ali slicno je) u form_load aktiviras port- serialport1.open(); i onda u kodu za dugme pises serialport1.write(); , i onda to u kontroleru sredis da ti upali ili ugasi pin
Ako je to u pitanju (pricam za c# zaboravio sam funkcije u VB, ali slicno je) u form_load aktiviras port- serialport1.open(); i onda u kodu za dugme pises serialport1.write(); , i onda to u kontroleru sredis da ti upali ili ugasi pin
Na primer da kazemo da je 3, 4 i 5 pin da su izlazni, ja ocu u programu da imam 3 dugmeta on/off i kad kliknem on na pin 3 imam napon, kad kliknem off nema napona, tako za sve izlazne pinove a ulazne da me obavesti o prijemu napona na pin...
Zadnji put sam to radio u VB 6 sa parallel tako da sad nikako nmg da se snadjem oko toga...
Pozdrav!
Zadnji put sam to radio u VB 6 sa parallel tako da sad nikako nmg da se snadjem oko toga...
Pozdrav!
To što to ti treba, imaš na ovom forumu, ali se meni ne da pretraživati umjesto tebe. Odeš gore na search i pukneš "RS232" ili "VB RS232" i pročešljaš rezultate.
Ili na google, ista stvar.
Ili na google, ista stvar.