Lemljenje na 25 W
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Lemljenje na 25 W
Pozdrav svima,
Pokušao sam sa lemilicom od 25 W da zalemim spoj dve žice u fiksnom telefonu. Lemilicu i kalaj koji sam koristio prilažem u attachment-u. E sad, lemilica neće da topi kalaj dok je u vazduhu, nego tek kad ga prislonim na karton i jače pritisnem lemilicu. I tako otopljeni kalaj teško mogu naneti na zadati spoj žica.
U čemu je tu poenta? Da možda kalaj nije odgovarajući i da možda u te svrhe treba koristiti tinol a ne kalaj? (Čak postoje indicije da lemilica nije original jer je navodno originalna svetloplave boje.)
Re: Lemljenje na 25 W
Pre bih rekao da ti je vrh stradao, mada ne vidim kolika je debljina ovog kalaja. Ako je deblji kalaj, teško ćeš ga otopiti sa tom lemilicom.
Ja imam lemilicu od 15W i kalaj od 1 mm je topila bez problema. Ali to je kalaj koji sam kupio u prodavnici. Kada sam kupio kod kineza taj nije bilo sanse da otopi.
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Kalaj je od 1 mm, kupljen je u gvožđari, ali je izgleda kineski/japanski (sudeći po hijeroglifima na njemu) i da zato neće da se topi.
Ono najbitnije na lemilici nisi slikao, njen vrh..
Uglavnom snaga te lemilice je dovoljna za to što trebaš obaviti. Stoga ti je moj savjet slikaj vrh da vidimo u kakvom je stanju i treba li ga zamjeniti, te kupi kvalitetni Sn60/Pb40 tinol od 0,8 mm.
Uglavnom snaga te lemilice je dovoljna za to što trebaš obaviti. Stoga ti je moj savjet slikaj vrh da vidimo u kakvom je stanju i treba li ga zamjeniti, te kupi kvalitetni Sn60/Pb40 tinol od 0,8 mm.
- MladaNada
- Stariji član
Tinol istopi od vrha zice, a ne sa strane, sa strane je puno teze.
Ja sam imao tu lemilicu 12god, i odlicna je, kad se napravi bolji vrh,ide i smd bez problema...
Verovatno je vrh problem...
Verovatno je vrh problem...
- Resistor_01
- Pravo uznapredovao :)
Moguce je da je i do kalaja, kupi kvalitetniji tinol.