CNC driver-prolem

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

CNC driver-prolem

Post by Maki »

Pozdrav !
1.Shemu sam sastavio na eksperimentalnoj plocic ali sam umjesti one diode stavio 7805 i spojio ENABLE sa STEP .
2.Installirao MACH 3 Demo

Tu nastaje problem spojim plocicu s kompom , podesim pinove no motor se ne okrece ( pokusao sam podesavat motor u MACH-u ) , pa sam stavio INVERT za pinove u MACH-u (to se odreduje pri podesavanju pinova) i cudo okrece se no motor mi je u mirovanju zblokan , i ne okrece se pravilno ( problem pri mjenjanju smjera ). Pomislio sam mozda trebam probat mijenjati redosljet paljenja faza motora , no bez uspijeha. Pokusao sam mu dovesti sigurnih 5V sa kompa na plocicu no nema koristi (napon parallelnog porta je 3.2V - jedinica). A to mi je sam igranje tako da nije bitno , sam bih htijeo znat zasto se to dogada pa ako cu se nac sa slicnim slucajem znaz cu ga rijesit :) Link sheme : http://www.instructables.com/id/Easy-to ... Driver-ci/
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: CNC driver-prolem

Post by Maki »

Ispricavam se za gresku pri pisanju naslova teme , trebao bi biti CNC driver-problem a ne prolem . Ovo mi je prvi put da otvaram temu , pa vas molim za razumijevanje . Hvala !
chupachabre
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by chupachabre »

koje diode......zener?
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Maki wrote:...i spojio ENABLE sa STEP .
Zašto? ENABLE ostavi na H, ako ga spojiš na STEP imaš impuls na motoru samo kad je STEP - H, tj. kad mjenja stanje.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

koje diode......zener?
da.
Zašto? ENABLE ostavi na H, ako ga spojiš na STEP imaš impuls na motoru samo kad je STEP - H, tj. kad mjenja stanje.
Jer ako ostavim enable na H , onda ce mi jedna zavojnica motora biti stalno ukljucena , dok spojim enable sa step ukljucit ce mi se svaki put kad mi na step dode 1 tj. frenkvencija.
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Kukinjos hvala na savjetu , odvojio sam step od enabel i RADI !! Puno hvala na trudu i savjetu . Sad barem znam da to dvoje nikad nesmijem spajat. Hvala ! :D
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

:D
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Malo sam razmisljao ..... Mach 3 nema enable za motore (jedna faza je uvijek ukljucena) pa bih ja to rijesio ovako : ispravljao bih signal sa step pina (pravokutna frenkvencija) i dovodio ga na enable . E sad imam problem , dal je to uopce moguce , bi li radilo i s cime bi se mogao kvalitetno ispraviti signal i kak sve to spojit ??
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Pozdrav,evo otkrio sam kako Mach3 ima mogucnost posebnog podesavanja enable pina tako da ne cu to morati rijesavati elektronickim putem. Ako nekoga zanjima kako to podesiti evo link stranice ,a ujedno je i uvod u Mach 3 : http://pminmo.com/mach3-setup.
laki_bs
Napredujem
Napredujem

Post by laki_bs »

Pozdrav!
Poceo sam nedavno da malo proucavam cnc pa sam htio da pravim neki drajver. Htio bih da radim po ovoj semi koju je @Maki postavio u prvom postu na ovoj temi, pa cu i ja da pisem ovdje, jer nema potrebe da otvaram novu.

Sema je uredu, shvatio sam kako funkcionise kolo, ali ne znam kako da to spojim na serijski port. Pa, molim, ukoliko neko moze da me uputi kako da ovaj drajver spojim sa racunarom? Na koji pin sta ide?

Hvala unaprijed!
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

To ne ide na serijski (RS232) port, već na paralelni (LPT). Pogledaj Makijev link:
http://pminmo.com/mach3-setup
laki_bs
Napredujem
Napredujem

Post by laki_bs »

Izvinjavam se, mislio sam na paralelni port, ali dok sam pisao prethodni post citao sam nesto o serijskom, pa eto greska...:D
Gledao sam ovaj link, ali opet odavde ne mogu da skotam na koji pin paralelnog porta ide koji ulaz drajvera.
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Pozdrav !
Ovak ja ti ne znam puno o CNC-u makar sam i ja razmisljao napravit no eto nisam :( (ni drajver nisam napravil). Sto se tice upravljanja evo i sam vidis da ide prko paralelnog porta no naravno ima i sa serijskim portom , preko usb-a no za to trebas drugacije softvere . Ja sam probao kosistit Mach 3 Demo i Kcam . Zamjerka kod Mach 3 je sto nisam nikako uspio podesit onaj enable pin no mozda sam ja negdje pogrijesio . Pinovi za izlaz i ulaz drajvera na paralelnom portu nisu striktno odredeni . NO paralelni port ti ima izlazne i ulazne pinove ti imas pravo spojit na bilokoj izlazni pin svoj daiver ali ga moras definirat u programu , a na ulazne spajas limit prekidace i recimo e-stop . To ti je u osnovi prikazano na onom linku gore . Sam da dodam za izlaz jednog motora potrebno ti je 2 izlazna pin a to su : STEP pin i DIR pin. Eto nadam se da si shvatio .
laki_bs
Napredujem
Napredujem

Post by laki_bs »

Hvala puno na objasnjenju. Mislio sam da su ti pinovi na paralelnom portu striktno odredjeni, a ne da ih ja definisem. Skontao sam to za direction i step :) Procitao sam na ovoj stranici za koju si stavio link (gdje se nalazi sema) da jos ljudi nije uspjelo sa Mach3 ali radi na KCam, pa cu pokusati i ja s njim.

Hvala jos jednom!
Emigrant
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by Emigrant »

Maki wrote:Ispricavam se za gresku pri pisanju naslova teme , trebao bi biti CNC driver-problem a ne prolem . Ovo mi je prvi put da otvaram temu , pa vas molim za razumijevanje . Hvala !
moderator bi mogao ispraviti grešku , pošto autor očigledno nezna kako se to može uraditi . :idea:
Post Reply