Brojac za salvete

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
shandy

Brojac za salvete

Post by shandy »

Pozdrav svima,

Potrebno mi je da realizujem brojac za salvete. Imam induktivni javljac (jeden puni krug cilindra je jedna salveta ) i brojac koji ima relejni izlaz. Potrebno mi je da za zadati broj salveta elektromagnet bude ukljucen a za narednu seriju istog broja bude iskljucen i tako naizmjenicno. To je potrebno zbog odvajanja salveta. Koji je najlaksi nacin da napravim kolo koje bi mi radilo taj posao?
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Re: Brojac za salvete

Post by zigzag9 »

Pokušaj sa nekakvim mikrokontrolerom (PIC/AVR - šta već preferiraš), na kojeg ćeš spojiti impulsni izlaz sa brojača, par tipki sa kojima ćeš podešavati broj salveta koliko želiš da ti bude uključen odnosno isključen elektromagnet, i recimo LED ili LCD displej, na kojem češ očitavati broj salveta/status elektromagneta, itd.

Npr. nešto kao na ovoj slici (naravno, trebaju još dva dodatna pina - za brojanje impulsa, i upravljanje elektromagnetom):
Image
78L05
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by 78L05 »

Ja sam mu u PM ponudio gotovo rjesenje s mikrokontrolerom, nije pristao jer zeli napraviti pisao sam.
Onda cu te uputiti na: http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=3&t=4249, kad proucis to i nabavis svu opremu mozes se upustiti u ovo. Sretno.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
shandy

Post by shandy »

Ne bih radio sa mikrokontrolerom zato sto bih morao da trazim opremu ali poznajem VHDL. Dobio sam sliku resenja sa neke druge masine. Ovo je nesto sto bi mi odgovaralo. Pokusacu da prekopiram ali ne razumijem princip rada.

Image
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Pozdrav ! :D
Ako sam dobro skuzio princip rada onda bih rekao da se po ovoj tvojoj slici gore radi o tajmeru , nakon nekog vremana npr 10 sec prebaci na novo brojanje . Znaci nema brojanje salveta npr. za 10 sec on "slozi" 15 salveta (20 sec 30 salveta ... ), pa nakon toga prebaci na novo brojanje. A to se odreduje onim kondezatorom.
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Ne znam kako to radi, fali puno detalja, ali ovo ti je shema toga što ti je na ruci, pa pokušaj sam odgonetnut.http://imageshack.us/photo/my-images/7/image0001v.png/
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
shandy

Post by shandy »

Uspio sam da sredim. Nasao sam dio sa stare masine koji je direktno pomocu impulsa iz brojaca na elektromagnet propustao 220v. Hvala svima na pomoci!
Post Reply