Multifunkcionalna laboratorijska jedinica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Multifunkcionalna laboratorijska jedinica
malo sam testirao kontrolu struje (ali ne i ovo kako je na shemi !) pa bi molio detaljni komentar sheme, posebno ovog dijela za kontrolu struje (ova grana sa Q1 i Q2)...
http://www.elektronika.korisnik.com/wp- ... janje3.pdf
http://www.elektronika.korisnik.com/wp- ... janje3.pdf
Ma pregledao sam ja taj video već... Razjasnio mi je neke stvari...
Vidim da ovdje neću dobiti neki komentar na shemu pa onda idem sam testirati...
Vidim da ovdje neću dobiti neki komentar na shemu pa onda idem sam testirati...
A vidis i sam da ti ne valja...
Opet guras to preko pica, ta regulacija struje nece raditi dobro. Jer ce biti sporo. Isto tako jako tesko ces izvuci linearnu karakteristiku. U picu ces imati displej, koji za 16 karaktera oduzima do 64mS u 4bit modu, ako se ne varam.
Ako imas 2 reda, to je 128mS samo za displej.
Ako opet hoces iole kakvu regulaciju, moras pid ubaciti. opet gubis vreme itd...
Nikad se ne stavljaju tako 2 regulatora na red ukoliko nema preke potrebe. A pogotovo strujna regulacija ne ide na izlaz. Jer imas razlicit pad napona na tranzistoru, za razlicite struje, i onda opet nije stabilan izlaz. Eto pogledaj dizajn eev, iste te stvari mozes da primenis kod sebe. Znaci 1 regulator ide. Toliko si zakomplikovao, a sve resavas sa tranzistorom i 3 op, i kojim kondezatorom.
Stalno ponavljamo istu pricu. Ne znam sta bi da komentarisemo kad neces da uradis kako ti predlazemo.
Pogledaj semu na 22min
http://www.youtube.com/watch?v=6Otr1I0OR1
To mozes slociti bez ikakvih problema, isto tako LT mozes zameniti nekim drugim stabilizatorom, npr LM-om na kojem toliko insistiras. Ali isto tako tu moze i najobicniji tranzistor, ako se povratna sprega za napon uzima sa izlaza.
To je sve vec receno, nekoliko puta...
Ne vidim svrhu komentarisanja seme, ako nasi komentari ne vrede.
Opet guras to preko pica, ta regulacija struje nece raditi dobro. Jer ce biti sporo. Isto tako jako tesko ces izvuci linearnu karakteristiku. U picu ces imati displej, koji za 16 karaktera oduzima do 64mS u 4bit modu, ako se ne varam.
Ako imas 2 reda, to je 128mS samo za displej.
Ako opet hoces iole kakvu regulaciju, moras pid ubaciti. opet gubis vreme itd...
Nikad se ne stavljaju tako 2 regulatora na red ukoliko nema preke potrebe. A pogotovo strujna regulacija ne ide na izlaz. Jer imas razlicit pad napona na tranzistoru, za razlicite struje, i onda opet nije stabilan izlaz. Eto pogledaj dizajn eev, iste te stvari mozes da primenis kod sebe. Znaci 1 regulator ide. Toliko si zakomplikovao, a sve resavas sa tranzistorom i 3 op, i kojim kondezatorom.
Stalno ponavljamo istu pricu. Ne znam sta bi da komentarisemo kad neces da uradis kako ti predlazemo.
Pogledaj semu na 22min
http://www.youtube.com/watch?v=6Otr1I0OR1
To mozes slociti bez ikakvih problema, isto tako LT mozes zameniti nekim drugim stabilizatorom, npr LM-om na kojem toliko insistiras. Ali isto tako tu moze i najobicniji tranzistor, ako se povratna sprega za napon uzima sa izlaza.
To je sve vec receno, nekoliko puta...
Ne vidim svrhu komentarisanja seme, ako nasi komentari ne vrede.
Ta shema na 22 radi i to je bio prvobitni moj plan (malo drugacije ali...) no to je samo zaštita od pre velike struje... npr. namjestim 1A i trosilo "hoce" 1,2A i onda se izvor iskljuci jer ovaj tranzistor dovede 0V na kontrolni pin...
ali tu nema regulacije struje ! pokousao sam sa shemom iz jednog od tih djelova sa eevbloga... ALI ne radi dobro.. .struja se regulira do određene točke te onda skoči na maksimalnu i neda se spustit nazad.. ! ako povecam otpor shunta onda je pre veliki pad napona ! ako mjenjam gain pojacala onda smanjenjem struje smanjujem i napon... tako da ni to nije dobro...
ali tu nema regulacije struje ! pokousao sam sa shemom iz jednog od tih djelova sa eevbloga... ALI ne radi dobro.. .struja se regulira do određene točke te onda skoči na maksimalnu i neda se spustit nazad.. ! ako povecam otpor shunta onda je pre veliki pad napona ! ako mjenjam gain pojacala onda smanjenjem struje smanjujem i napon... tako da ni to nije dobro...
shema o kojoj sam pricao... (za regulaciju struje): .. na 20min: http://youtu.be/CIGjActDeoM?t=20m
Preveliko kruzno pojacanje imas. Pa dolazi do oscilovanja...
U kojem slučaju ? kad mi pada napon sa strujom ili ovo gdje se poveca pa se neda smanjiti ?
Kada se poveca, pa nece vratiti. Tada i verovatno za osciluje, pre nego sto ode u jednu krajnost.
Jos jedna stvar je ako imas LM317 ili koji god, na izlazu nikada ne smes imati kratak spoj, jer iako mu je ADJ pin na 0V, on na izlazu daje 1,25V kao sto je vec receno.
Kada se ukljuci strujno ogranicenje, tada ti je struja konstantna(ne menja se), i ako smanjujes otpor smanjivace se i napon(napon se menja), jer omov zakon mora biti zadovoljen u svakom trenutku...
Ovo kada smanjis pojacanje je dobro...
Jos jedna stvar je ako imas LM317 ili koji god, na izlazu nikada ne smes imati kratak spoj, jer iako mu je ADJ pin na 0V, on na izlazu daje 1,25V kao sto je vec receno.
Kada se ukljuci strujno ogranicenje, tada ti je struja konstantna(ne menja se), i ako smanjujes otpor smanjivace se i napon(napon se menja), jer omov zakon mora biti zadovoljen u svakom trenutku...
Ovo kada smanjis pojacanje je dobro...
Komparator - Problem
Evo danas kupio komparator (Quad) zato što je 36V radi se o LM339 i naravno ne radi
nisam vidio ovu informaciju "LM339 is designed to interface with a digital logic interface (to a TTL or a CMOS). The output is a binary state often used to interface real world signals to digital circuitry"
I nikako ne mogu dobiti dovoljno veliko pojacanje da bi bio iskoristivo .. (u mojim uvjetima max. 250mV).
trazio bi preporuku za dual ili quad op amp sa 36V napajanjem, ali slicnih karakteristika kao lm358 koji radi savrseno kada je napajanje stabilizirano na 30V ! Bojim se da kad napon prode 32V max da ce lm 358 odmah pregorjeti... a to se lako meze desiti jer na 24V transformatoru, poslije peglanja dobim 31,96V što je za 0,4V manje od maksimalnog napona, da dode do povecanja napona na transforamtor (vanjski izvor poraste)... dalje nemoram...
Razmisljam o tome da dodam mali lm317 koji ce "drzati" taj napon prema pojacalu na nekih 30V... ?!
nisam vidio ovu informaciju "LM339 is designed to interface with a digital logic interface (to a TTL or a CMOS). The output is a binary state often used to interface real world signals to digital circuitry"
I nikako ne mogu dobiti dovoljno veliko pojacanje da bi bio iskoristivo .. (u mojim uvjetima max. 250mV).
trazio bi preporuku za dual ili quad op amp sa 36V napajanjem, ali slicnih karakteristika kao lm358 koji radi savrseno kada je napajanje stabilizirano na 30V ! Bojim se da kad napon prode 32V max da ce lm 358 odmah pregorjeti... a to se lako meze desiti jer na 24V transformatoru, poslije peglanja dobim 31,96V što je za 0,4V manje od maksimalnog napona, da dode do povecanja napona na transforamtor (vanjski izvor poraste)... dalje nemoram...
Razmisljam o tome da dodam mali lm317 koji ce "drzati" taj napon prema pojacalu na nekih 30V... ?!
NOVA SHEMA - novi pokusaj
Evo ovih par dana sam se ozbiljnije primio posla, sastavio sklop na BreadBoardu i radi zadovoljavajuce, male probleme predstavlja sama eksperimentalna plocica zbog otpora i kapaciteta, jer otpori koji mjere padove napon moraju biti uskladeni. Ali sve u svemu radi uredno. Kod testiranja nije koristen mikrokontroler kao izvor signala nego su koristeni potenciometri (1K) sa vanjskim napajanjem 5V koji su simulirali 0-5V sa mikrokontrolera.
Evo sheme, pa ako netko ima sto za primjetiti rado bih to cuo:
http://www.elektronika.korisnik.com/wp- ... ajanja.pdf
Evo sheme, pa ako netko ima sto za primjetiti rado bih to cuo:
http://www.elektronika.korisnik.com/wp- ... ajanja.pdf
Zamalo...
Izlaz ti je na emiteru od 3055. A povratna sprega za regulaciju se uzima sa baze. Tako da Ub1 je zavisan od temp, takodje i Ub2. Pa samim tim izlazni napon ti vise nije stabilizovan. Povratna sprega se uvek vraca sa izlaza. Tako da R17 mora da kupi napon sa emitora Q2.
Isto tako ne bi bilo lose da stavis neko strujno opterecenje, kao sto je na evv. Doprinece perfomansama kod malih opterecenja, jer emiter nikada nece plivati.
Isto tako, stavi neki kondezator na izlaz.
Edit:
Sad vidim kako meris struju, jako lose...
Meri napon na pinu 7 Ub2. tu ionako odma dobijas 0-5V, a bas ta vrednost se poredi sa zadatom...
Izlaz ti je na emiteru od 3055. A povratna sprega za regulaciju se uzima sa baze. Tako da Ub1 je zavisan od temp, takodje i Ub2. Pa samim tim izlazni napon ti vise nije stabilizovan. Povratna sprega se uvek vraca sa izlaza. Tako da R17 mora da kupi napon sa emitora Q2.
Isto tako ne bi bilo lose da stavis neko strujno opterecenje, kao sto je na evv. Doprinece perfomansama kod malih opterecenja, jer emiter nikada nece plivati.
Isto tako, stavi neki kondezator na izlaz.
Edit:
Sad vidim kako meris struju, jako lose...
Meri napon na pinu 7 Ub2. tu ionako odma dobijas 0-5V, a bas ta vrednost se poredi sa zadatom...
maa to uzimanje povrata sa baze sam vidio kod eev-a... ali vidim da je ipak bolje uzimati to sa emitera jer tada nema tog pada napona unutar tranzistora
Ma na proto boardu je bas stavljen taj LM334, ali zaboravio nacrtati u shemi
I kondenzator nije nacrtan... 2u2 je na izlazu...
Nekako mi je jednostavnije izgledalo uzimati mjerne vrijednosti sa shunta, ali ti nebi bilo toliko precizno... Ovako cu se malo poigrati matematikom i softwerom.....
Ma na proto boardu je bas stavljen taj LM334, ali zaboravio nacrtati u shemi
I kondenzator nije nacrtan... 2u2 je na izlazu...
Nekako mi je jednostavnije izgledalo uzimati mjerne vrijednosti sa shunta, ali ti nebi bilo toliko precizno... Ovako cu se malo poigrati matematikom i softwerom.....
Bice preciznije, nego da meris 2 napona pa racunas.
Na eev nije koristio tranzistor na izlazu, nego stabilizator. Pa je u tome velika razlika...
Na eev nije koristio tranzistor na izlazu, nego stabilizator. Pa je u tome velika razlika...
ovo sa strujom cu ispitati... jer ne mogu "odokativno" vidjeti kako bi to radilo kada bi uzimao napon sa tog pina 7.... jer meni je bez ikakvog trosila pri naponu izlaza ili 0 ili max(24V u testiranju) napon na pin7 = 1.6V ... a kod opterecenja raste sto je normalno... ali zasto je 1.6V kad nema nista ..
pokazalo se da to i nije tako lose... nakon testiranja dobio sam preciznija ocitanja na svoj nacin nego na ovaj koji si ti predlozio... ... (na mA metru 167mA ... na lcd-u 163mA.... a tvoj nacin: 187mA)pedja089 wrote: Sad vidim kako meris struju, jako lose...
Imam problem.... Napon na pinu 7 je sada 0.7V a prema tome je i minimalna struja pokretanja 700mA .. i sad ako ja spojim motor koji treba 250mA na 12V tada se on pali tak kod okidanja kada potenciometrom dovedem 700mV ! Zasto je taj napon 0.7V kad nema nikakvog opterecenja sto znaci da su naponi na ulaznoj i izlaznoj strani shunt otpora isti....
Evo konačno i mene među "žive". Vidim promijenio si način razmišljanja, po mom mišljenju na bolje. Onih 0,7V je moguće neko osciliranje na U2B, pokušaj dodat 470pF paralelno R8, pa vidi ima li promjena. Ne znam imaš li osciloskop, ali u ovim siuacijama bi ti bio izuzetno koristan. Bez osciloskopa više ni u WC ne idem . Vidim radiš sklopove s dosta analogije, a tu ti treba prilično utakmica u nogama i bez alata teško ćeš izać na kraj s raznim "divljanjima" sklopova. Analogija na protoboard-u zna priločno z...bavat, i na kraju kad sve usaglasiš i prebaciš na pločicu, opet počne, jer ti se smanje i ili povećaju kapaciteti, induktiviteti i ko zna što još.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
pa ja sam se vec zabrinuo.. gdje si
pokusati cu sa ovim paralelnim otporom... ali sto ako ne radi ni tada
pokusati cu sa ovim paralelnim otporom... ali sto ako ne radi ni tada
Bio sam na godišnjem, jedrio po otocima . Nemoj si postavljat pitanja unaprijed, probaj.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....