Arduino CDI paljenje za motocikl

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Arduino CDI paljenje za motocikl

Post by Jocoo »

Bok!

Imam dvotaktni motor, Yamahu TDR 125, koja ima blokadu u CDI-u koja onemogućava da se motor vrti preko 7k okretaja.

Pošto se radi o dvotaktnom motoru, on je opremljen s ventilom u auspuhu koju mu daje snagu u niskim okretajima, i koji se otvara u ovisnosti o okretajima a upravljan je od strane CDI-a.
http://en.wikipedia.org/wiki/Two-stroke ... lve_System

E sad ja sam planirao ostaviti original CDI da mi upravlja s ventilom, a napravit Arduino CDI samo za paljnje, pa me zanima da li je to moguće?

Hvala!
jadranko
Napredujem
Napredujem

Re: Arduino CDI paljenje za motocikl

Post by jadranko »

http://img3.imageshack.us/img3/8134/blokadapiaggio.jpg

honda je prejaka firma da bi dozvolili prčkanje po cdi-u, možeš napravit po shemi pa si sam uklj/islj. blokadu, nema ti druge, ako nešto doznam podijelit ću ovdje sa svima.

"Kada dajete gas na motoru magnet se počinje brže okretati oko zavojnica i onda se stvara struja na motoru. Ta struja ima svoju frekvenciju. Jedan dio struje ide na bobinu i CDI koji potom pale svijećicu i ona baca iskru , a drugi dio ide u akumulator i služi za rasvjetu na motoru. Kada ubacite blokadu u električni krug motora njegov je zadatak da pobere višak frekvencije. Kada dajete više gasa motoru i kada su veći okretaji , veća je frekvencija. Na blokadi odredimo pomoću kondenzatora C ili potenciometra P do koje frekvencija da blokada propušta normalno. Kada motor dostigne određen broj okretaja blokada ne propušta veću frekvenciju i iskre ne može bacati više iskru konstantno. Znači motor je zablokiran na određen broj okretaja."
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

Mislim da je kod mene još kompliciranija blokada, kod mene pomiče kut paljenja unazad, retard, ti ga možeš zavrtit, npr. u 3 u 9k ali tada motor samo buči i vibracije su nenormalne. Ova vjerojatno prekida iskru.

E sad ja sam mislio napravit svoj CDI, može i PIC i AVR, ne samo Arduino, bitno samo da je sve ljepo objašnjeno jer se još ne snalazim s elektronikom baš najbolje.

I onda kad napravim CDI spojim ga i stavim ga da mi baca iskru, a ovaj stari iskopčam sa svjećice i njega ostavim samo da mi upravlja s ventilom.

CDI ne virujem da bi bio problem napraviti, jer to je dosad dosta ljudi radilo, jedino mi zadaje problem, to što ne znam kako ovaj stari CDI dobiva informacije o broju okretaja(valjda ima neki hallov senzor na radilici), i kako napraviti da mi i jedan i drugi dobivaju točnu inf. o broju okretaja?

EDIT:
Čaprkat po svome CDI-u ne mogu, jer je cijeli zaliven u slikon, a i ne isplati mi se riskirat da ga razvalim jer novi košta oko 4k kn, a polovne je skoro pa nemoguće naći.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ja sam na NSR-u iskljucio blokadu na cdi. Ima jedan mostic kojem je moguce prici kada se samo malo zguli silikon.
CDI i nije toliki problem, koliki je problem otvaranje RC ventila.
Isto tako u nekim auspusima postoji i suzenje cevi, obicno izgleda kao platna zavarena u cev. Otprilike se nalazi na pola puta izmedju rezonatora i glave motora.
Ako imas "rupu" u snazi na od 7500 do 8000RPM, to onda nije problem sa CDI nego sa RC ventilom i suzenjem u auspuhi.
KAda sam sve uradio, opet je postojala ta "rupa", ali je motor daleko bolje isao.
Malo sam uspeo da to izbeglam dodavanjem potenciometra u povratnoj sprezi, i dosta je popravilo stanje...
Ali na kraju je zamenjen RC unit(Nabavio sam sa trkackog motora iz nemacke). CDI originalan sa modifikacijom, auspuh zamenjen komplet, tj napravljen novi, promenjeni lancanici, i krajnji rezultat je bio preko 170km/h :wink:
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

Kod mene je Yamaha a ne Honda, i 100% je do CDI-a, tu nema dileme, i pošto je ovo model za Njemačko tržište ugrađivan je taj CDI s blokadom koja se ne može skinuti.
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

I da napomenem da ne treba biti Arduino može i bilo koji drugi mikrokontroler, bitno mi je samo da ja mogu namjestiti da mi na 10k rpm ima određeni kut paljenja, tako da dobijem max. snagu i to je to.

EDIT:
Evo naša sam ono šta meni treba:
www.sportdevices.com/ignition/ignition.htm

Ako negdi zapnem, pitat ću ovdje!
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

Naša sam CDI od starog modela za 400 kn, pa me zanima bi li njega moga stavit da mi baca iskru, a original ostavim da mi upravlja ventilom i lampicama.

Znači meni na motoru imaju 3 izlaza s magneta koja idu u CDI, pa mogu li ja svaki od ta 3 razdjeliti, tako da mi idu i u original cdi i u ovaj drugi?

Ako je izvedivo ovo bi mi bilo najisplativije rješenje.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Nisam bas siguran kako ce to raditi. Jer onda moras puniti duplo veci kondezator, a za to treba duplo vise vremena, kojeg bas i nemas... A i signal sa pick up-a je prilicno nizak, ne znam kako su ga unutra obradili, pa je moguce da ce i tu biti problema.
Mozes probati, ali ti ne preporucujem...
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

A onda izgleda da od toga nema ništa, jer ne bih želio puno kemijati oko toga da ne spržim obje elektronike, izgleda ipak da ću morat kupiti novi CDI.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Neces ih sprziti... Samo postoji velika mogucnost da ne radi to tako, ili jos gore, da radi nekako.
A kalem za napajanje CDI bi mozda mogao da rikne posle duzeg vremena, ali ne verujem...
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

Hmm, a kad bi radio ovaj DIY CDI, on samo treba signal s Pick Up-a za informacije o okretajima, on se napaja preko baterije, bi li to onda radilo?
vranjin
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by vranjin »

Imas i ovde cdi http://www.transmic.net/en/home.htm . Ja treba prijatelju da uradim, plocica je gotova i delovi su tu samo jos da se nakanim da sklopim :roll:
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

Napravio sam CDI po ovoj šemi:
http://1.bp.blogspot.com/_DzKoXJZ8-2M/T ... edited.PNG

Međutim imam par problema:
Znam da se Kill-Switch spaja na masu, ali me zanima kada se motor gasi, kada je on spojen ili odspojen s mase?

Pošto u Chipoteke nije bilo ovog tiristora uzeo sam BT151, pa me zanima je li to u redu?

I zadnji i najveći problem, je u tome što ja s magneta imam 8 žica, 2 su PickUp, i njih sam identificirao, a od preostalih 6,3 idu na regler a ostale 3 idu u CDI, i sad ja ne znam koje 2 od te 3 koje idu u originalni CDI, ja trebam koristit.
Evo otpora između tih žica:
CrnoCrvena - ZelenoBijela = 0.82k
CrnoCrvena - PlavoBijela = 137
ZelenoBijela - PlavoBijela = 0.68k

Ovo su moja shema i nacrt pločice:
screenshot 2012-11-05 021.png

screenshot 2012-11-05 022.png
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Kill Switch ti spaja visoki napon na masu, pa se prema tome motor gasi u trenutku kad ga spojiš, znači radi kao najobičnije tipkalo. E sad žice, koji je motor u pitanju, treba naći shemu, ovako po bojama i međusobnom otporu je dosta teško, a i masa je u igri!
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

Kukinjos wrote:Kill Switch ti spaja visoki napon na masu, pa se prema tome motor gasi u trenutku kad ga spojiš, znači radi kao najobičnije tipkalo. E sad žice, koji je motor u pitanju, treba naći shemu, ovako po bojama i međusobnom otporu je dosta teško, a i masa je u igri!
Hmm, sa šeme od motora se ne može ništa isčitati, jer samo su prikazane 3 žice koje dolaze iz namotaja i uluaze u CDI.

A što se tiče mase, mislim da bi ja mogao na misto na pločici di trebam staviti masu od magneta, spojit na masu. Znači trebala bi mi jedino 1 od te 3 žice, samo koja?
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Zavrti motor, i mjeri izmjenični napon između mase i svake žice, onu na koju dobiješ najveći napon, reda stotinjak i više volti (zato čuvaj prste!), spoji na HV ili MAGNET.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Jocoo
Napredujem
Napredujem

Post by Jocoo »

Kukinjos wrote:Zavrti motor, i mjeri izmjenični napon između mase i svake žice, onu na koju dobiješ najveći napon, reda stotinjak i više volti (zato čuvaj prste!), spoji na HV ili MAGNET.
Aha, na multimetru imam max funkciju, tako da pomoću toga to ne bi smio bit problem.

Hvala na pomoći!
Post Reply