Ja bih međutim volio sve to strpati u jednu kutiju, kao što je to @bob4 naumio.DaTi wrote:diferencijalni najbolje napraviti posebno, ne mesati sve na jednom uredjaju.
Ali nema veze radite vi to tako kao što ste zamislili, a ako bude otvorenog (ili poluotvorenog) koda, mi ostali možemo raditi neke izmjene i postavljati ovdje druge varijante.
Evo kako sam ja to zamislio sebi uraditi na postojećem grijanju na ugalj i drva (s opcijom dodavanja solarnog kolektora i spremnika topline u budućnosti):
U jednoj kutiji imati uređaj s četiri mjerne sonde: polazna temp. kotla, povratna temp. kotla (pumpa bi se palila pri dostignutoj određenoj temperaturi i temp. razlici) i nakon ugradnje solarnog kolektora bilo bi mjerenje na kolektoru i spremniku topline, i tu bi takođe bila funkcija diferencijalnog termostata.
Najviše me "koči" to što noviji vakumski kolektori (heat pipe) dostižu dosta veće temperature nego što mogu podnijeti ove poluvodičke sonde tako da ću možda morati raditi nešto sa TC sondama.
Inače sam mišljenja da se uvođenjem malo automatizacije kod ove vrste grijanja (ugalj, drva), mogu ostvariri određene uštede kao i manje oscilacije temperature u stambenom prostoru (mjesto za eventualnu 5-u sondu)