Punjauc za laptop
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Punjauc za laptop
Pozdrav svima! Imam jedno mozda smijesno pitanje ali ne mogu da sam nadjem odgovor, pa se nadam da ce mi neko pomoci. Pitanje se tice punjaca za laptop. Naime, kod punjaca naponski kabl koji ide iz uticnice (najobicnije, monofazne) ulazi u ispravljac sa tri izvoda (tri zice). Zanima me odakle ta treca zica i cemu ona sluzi?
Re: Punjauc za laptop
Srednja žica na utičnici ispravljača je uzemljenje
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
- StereoBucket
- Napredujem
treca zica je uzemljenje.
"Da li je priroda velika mačka?
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
- StereoBucket
- Napredujem
To se zove ekstremno brz odgovor Hvala puno na pomoci! Istina i ja sam mislio da je uzemljenje, mada nisam bio siguran, zapravo nisam skontao zasto ima vaznu ulogu kod punjaca...
- StereoBucket
- Napredujem
Pa uzemljenje služi da ako dodje do kratkog spoja da nenastane neka veća šteta.
Kao što daju primjer u školama nekim.
Ako nastane kratki spoj,npr faza dodirne metalno kućište od frižidera da nas sad nebi stresla struja uzemljenje odvodi tu struju,plus osigurač izgori.
Tako da ako jedno od ovo dvoje neradi uvek ima ovo drugo da ti spasi život ili da smanji ili spriječi nastanak veće štete.
Ako nastane kratki spoj,npr faza dodirne metalno kućište od frižidera da nas sad nebi stresla struja uzemljenje odvodi tu struju,plus osigurač izgori.
Tako da ako jedno od ovo dvoje neradi uvek ima ovo drugo da ti spasi život ili da smanji ili spriječi nastanak veće štete.
Ok, jasno je koja je uloga uzemljenja. Dakle, moglo bi se reci da proizvodjac na taj nacin stiti proizvod od nase nepaznje...
Stiti pre svega tebe i to cesto pre od kvara samog proizvoda, nego tvoje nepaznje.
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Uzemljenje na punjacu od laptopa nesluzi tome jer je punjac u plasticnom kucistu...standard je htjeo da bude trozilni utikac i to je ispostovano...na starijim laptopima je uzemljenje imalo svrhu dok kod novijih ono nema smisla...FID sklopka u kucnoj instalaciji ce iskociti i ako dodje do bilo kakvog kvara na mrezi (punjacu)...malo je tehnika uznapredovala...StereoBucket wrote:Pa uzemljenje služi da ako dodje do kratkog spoja da nenastane neka veća šteta.
Do adaptera je uzemljenje, a od adaptera do dzeka je kontrola punjenja.