Multifunkcionalna laboratorijska jedinica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Multifunkcionalna laboratorijska jedinica
danas testirao lemilicu i radi odlično... samo što se graetz (5A) lagano grije, a nije na hladnjaku niti je to ikako moguće... mjerio sam struju koja je 3,7A pik kad se upali lemilica i onda lagano padne na 3,2A ... zanima me dali me ovo grijanje graetza treba zabrinjavati ? aktivni hladnjak puše direktno po graetzu kada se kućište zatvori !
Sve dok mozes da drzis prst na njemu dobro je. Kad vec ne mozes onda je pozeljan hladnjak
ako me prsti ne varaju, onda ne treba hladnjak..... jos
Moj prijatelj likar kaže da prst mjeri do 70-tak stupnjeva C, i da je dosta precizan , tako da te to ne treba zabrinjavat.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
nisam znao za ovo s prstom kao toplomjerom a onda je to negdje oko 60-ak stupnjeva.. možda i više a ovaj graetz bi trebo i do 150 držat tako da...
Evo, palo je prvo testiranje jedne od funkcija, a to je lemna stanica. Više informacija i video možete vidjeti na linku: http://www.elektronika.korisnik.com/moj ... -jedinica/
Žao mi je što je kamera u banani pa sam snimao sa mobitelom (3,2MPx) pa nije baš kvaliteta ali dok dovršim projekt kamera će biti u funkciji
Žao mi je što je kamera u banani pa sam snimao sa mobitelom (3,2MPx) pa nije baš kvaliteta ali dok dovršim projekt kamera će biti u funkciji
Imam krasan mrak na ekranu, zar je nestalo struje dok si snimao?
ma mora da je jutuberima nestalo struje evo sad video radi normalno
Dobro izgleda! Jesi li sam pisao soft za lemilo ili si preradio onaj ruski? Imaš li kompenzaciju hladnog kraja? Kako si riješio napajanje onih ventilatora? Puno pitanja
Hvala sam sam pisao sve u mikoc-u na koji način misliš na kompenzaciju hladnog kraja ? .. ugrađeno je malo opr pojačalo, te za 350mV dobim 3,5V koje šaljem na AD pic-a, taj broj koji je dobiven djeli se sa konstatntom 1,6 te se dobiva temperatura na termoparu... precizna mjerenja su tek od 150 stupnjeva na dalje... bolje nisam mogao... ventilatori idu preko 7812... a na kontrolnoj pločici je bc337 kojm kontroliram ventilatore..
Svaki termopar mjeri temperaturnu razliku između spoja dvaju različitig kovina (vrh lemila) i njihovog "hladnog" kraja, dijela gdje je priključak ili u tvom slučaju konektor lemila. Što znači da termopar ne daje apsolutnu temperaturu, već relativnu, na temelju razlike ovih dviju temperatura. U praksi to znači da će regulacija temperature zavisiti o razlici temperatura na kojoj si baždario termopar i trenutne sobne temperature. Za to možeš koristiti gotov i prilično skup chip npr. AD595, ili koristit vanjsko mjerenje temperature s npr. nekim DS-18S20 pa odbit ili dodat razliku trenutne temperature okoline i temp. prilikom baždarenja, ili ako si išao matematikom za taj tip termopara, onda razlikom sobne i 0 C.
Jel se još grije onaj 7812?
Jel se još grije onaj 7812?
aa sobna je tada bila oko 24C , vidjet ću kako će to raditi zimi... ako će biti potrebno onda ću pokušati sa 18S20 ili sličnim....
7812 se sad ne grije previše jer hladnjaci ne rade cijelo vrijeme
7812 se sad ne grije previše jer hladnjaci ne rade cijelo vrijeme
A i mali prijedlog, zamijeni ona tipkala s rotacijskim enkoderom, dobiješ 3u1 (+, - i enter), a i ljepše izgleda. Ja sam nabavio ove:
http://www.ebay.com/itm/10pcs-12mm-Rota ... 20c4c185b0
http://www.ebay.com/itm/10pcs-12mm-Rota ... 20c4c185b0
više volim tipkala a i problem bi bio sada to zamijeniti jer su rupe već na kućištu... neka sa sada ostane ovako
To je bio samo prijedlog, znam da je teško popravljat već izbušenu kutiju , ali za buduće projekte stoji, a vidim ide ti od ruke mehanika, elektronika i programiranje, pa mi se čini da nećemo dugo čekat!
ma za budućnost
novi problem se javio, LM338 "gasi" struju... znaci kad hocu pokrenut motor od 120W (12V) u mirovanju on uzima 10A a kada se pokrene oko 2A, problem je što ga LM338 ne želi pokrenuti dok je u kratkom spoju... što da radim ? možda je to zbog onog current limita ili temperature limita koji gasi regulator da bi zaštitio od pregrijavanja odnosno prevelike struje.. ima li tko kakav savjet ?
novi problem se javio, LM338 "gasi" struju... znaci kad hocu pokrenut motor od 120W (12V) u mirovanju on uzima 10A a kada se pokrene oko 2A, problem je što ga LM338 ne želi pokrenuti dok je u kratkom spoju... što da radim ? možda je to zbog onog current limita ili temperature limita koji gasi regulator da bi zaštitio od pregrijavanja odnosno prevelike struje.. ima li tko kakav savjet ?
Kolika ti je razlika napona ulaz - izlaz na regulatoru. U datasheet-u piše za razliku napona manju od 10V struja limita je tipično 8A, a peak 0,5mS je 12A. Ako je naponska razlika 30V, onda ti je limit već na 1A! Što znači da bi za velike struje trebao imat predregulator koji će davat max. razliku 10V, ili smanjit napon na trafu (izvodi i releji).
ulazni napon je nešto veći od 30V a izlaz je u tom slučaju 12V
to je oko 18-19V razlike..
a kad bi stavio regulator struje ? pa lagano povećavao struju prema izlazu ?
to je oko 18-19V razlike..
a kad bi stavio regulator struje ? pa lagano povećavao struju prema izlazu ?
Jel ga upravljaš softverski? Ako jesi, onda polako diži napon u softu.
ma izvor se upravlja analogno preko potenciometra... pokusao sam tak odizati napon ali nista