Oslablje pojačalo za gramafon
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Oslablje pojačalo za gramafon
Za probu, stišaj potenciometar na minimum i obavezno spoji jedan kondenzator od 100nF između nožice 5 i 3 s donje strane štampe na TDA2040, pa vidi jel se onda grije.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
A di su ti kondenzator od 22uF u seriju s otporom od 680 oma, s pina 2 od TDA2040 prema masi? Popapala maca?
Last edited by Kukinjos on 17-07-2012, 18:33, edited 1 time in total.
Grije se i dalje, dogodi se i da mi se usb miš na laptopu ugasi dok radi gramafon (radim na istom stolu)
Iskopcao sam iglu i motor s pojačala i sad se ne grije + ne zuji.
Molim te vidi onaj kond i elko što sam spomenuo, drugo svakako stavi kond od 100 nF između 3 i 5 TDA.. može SMD direktno između nožica, i opet koaksijalci obavezno! Ah da, i spoji masu gramofona s masom pojačala malo debljom licnastom žicom 0,75 ili 1 kvadrat
Elco i otpor sam izgleda previdio. Nemam sad ovdje 680R, sutra idem za Zagreb pa cu odletit do Chipoteke i uzest to..
Sto se mase tice sa gramafona sam imao dvije zice (lijevo i desno) izolirano te oko njih je išla masa i ponovno izolacija oko svega..
Sto se mase tice sa gramafona sam imao dvije zice (lijevo i desno) izolirano te oko njih je išla masa i ponovno izolacija oko svega..
To je u redu s masama iz gramofona, te žice bi direktno trebale ići na zvučnicu (iglu), a posebna masa bi trebala biti spojena na kućište gramofona i na masu pojačala. I potenciometar spoji s koaksijalcem.
Da, one idu direktno na iglu, ima još dvije žice što idu preko jednog prekidaca (za odabir brzine) na motor i to je to od gramafona.. samo ne znam za masu za kuciste posto je sve plasticno. A koaksijalac cu iskopat negdje.. do sada sam koristio ide kabal.
ideš kabel baš i nije za audio, svašta se u njemu inducira, stavi mikrofonski koaks, kad već ideš u Chipoteku, može ovaj:
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 3570019021
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 3570019021
A obično sam koristio ide kabal sa skoro sve pa ono, navika i neiskustvo Popisao sam sve što mi treba pa riješim.
Ajde javi ima li poboljšanja.
Više nemam problem sa grijanjem, ali na zvucnik jedino što dobijem je periodicno krčanje i ništa drugo. promjenih kabal za potenciometar, dodao sam 100nf i od nožice 2 pojacala dodao sam elco 22uF i 680R otpor prema masi.
Jesi to sad direktno iz auta zalemio, bez ručka? Otpor, kondenzator i promijenio kabel? Ako jesi "Don't turn it on, take it appart", provjeri jel ti ruka drhtala, da nisi nešto spojio ukratko, nema razloga ne radit s ovim promjenama, osim ljudskog faktora
Postoji li mogucnost da sam spalio nešto kad mi se grijalo ovo? ne mogu naci nikakav šlus
ps. ručao sam negdje između lemljenja
ps. ručao sam negdje između lemljenja
Postoji, vjerojatno TDA2040. Stavi potenciometar na minimum, izmjeri napone na pinovima u odnosu na masu, pa napiši.
1 - 7V
2 - 16,7V
3 - 0V
4 - 18V
5 - 18V
2 - 16,7V
3 - 0V
4 - 18V
5 - 18V
Uh. uh, izgleda da je ispustio dušu. Na pinovima 1, 2 i 4 bi moralo bit 7V, 3 i 5 su u redu. Imaš novi TDA?
I nemam baš planirao sam uzeti novi jucer ali nisu imali na lageru