Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora
Malo je nategnuto, ali mislim da bi se dalo nesto...
Citajuci po karakteristikama, ploca 140W daje u prosjeku 7A, sve ovisi o suncu, kutu na koji je ploca postavljena itd...
No frizider bi mi radio mozda 6 sati dnevno. S tim da frizider i ne radi stalno... Kada postigne temperaturu, gasi se... Od 6 sata rada, ima mozda 5 sati efektivno... Po noci ne bi radio nikako, sluzio bi samo za hladjenje dok je netko gore tj. samo preko dana... S tim da i nisam svaki dan u vrtu, a frizider za to vrijeme ne bi ni radio... Tako da mislim da ne bi to bilo toliko strasno...
Inace, ploce preko 140w rade na 24V. Automatski bi morao staviti dvije baterije u seriju, a i sva trosila su mi na 12V, sve bi morao mijenjati... Ili kupiti dvije ploce od 12V pa ih spojiti u paralelu, no ne znam da li se to moze, a i te ploce su skupe, tako da bi probao sa ovom od 140w pa vidjeti sto se moze...
Citajuci po karakteristikama, ploca 140W daje u prosjeku 7A, sve ovisi o suncu, kutu na koji je ploca postavljena itd...
No frizider bi mi radio mozda 6 sati dnevno. S tim da frizider i ne radi stalno... Kada postigne temperaturu, gasi se... Od 6 sata rada, ima mozda 5 sati efektivno... Po noci ne bi radio nikako, sluzio bi samo za hladjenje dok je netko gore tj. samo preko dana... S tim da i nisam svaki dan u vrtu, a frizider za to vrijeme ne bi ni radio... Tako da mislim da ne bi to bilo toliko strasno...
Inace, ploce preko 140w rade na 24V. Automatski bi morao staviti dvije baterije u seriju, a i sva trosila su mi na 12V, sve bi morao mijenjati... Ili kupiti dvije ploce od 12V pa ih spojiti u paralelu, no ne znam da li se to moze, a i te ploce su skupe, tako da bi probao sa ovom od 140w pa vidjeti sto se moze...
Dobro Peđa kaže, nategnuto do boli, ili plinjak ili još jedna ploča, a koliki je akumulator?
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
U tom slucaju bi mozda i moglo, ali je jako nategnuto...
Nategnuto je dosta, da... Ako sa friziderom ne bi islo, barem bi mi punio za ove potrebe bez frizidera... Bitno mi je samo da ga ne moram vise nositi na punjenje... Akumulator je 55Ah, iz auta... Ima za kupiti akumulatora bas za solarno punjenje, kapaciteta i preko 100 Ah, dodju oko 1000 kn...
Znam da su mi potrebe vece od mogucnosti, ali takvo je vrijeme doslo danas...
Znam da su mi potrebe vece od mogucnosti, ali takvo je vrijeme doslo danas...
140W bi po ovakvom vremenu bez problema punilo taj akumulator za 1 dan, cak i ako je potpuno prazan...
Mada ja bi mu ipak ogranicio struju punjenja na 5A... A i retko ce ti bas toliko akumulator biti prazan.
Ako imas drugu opciju za frizider, mozes proci sa dosta manjim panelom...
Mada ja bi mu ipak ogranicio struju punjenja na 5A... A i retko ce ti bas toliko akumulator biti prazan.
Ako imas drugu opciju za frizider, mozes proci sa dosta manjim panelom...
Pa mislim da bi panel i od 60w (cak i 40) bio dostatan za punjenje s obzirom da su trosila ukupno 20w koja rade samo povremeno... Cak bi mogao i frizider upaliti na sat-dva kada je baterija puna, ako bi imao bateriju od 100Ah...
Nije losa ideja, a ploca 60w je znatno jeftinija od 140w...
Nije losa ideja, a ploca 60w je znatno jeftinija od 140w...
55Ah akumulator, 10A potrošnje je 5,5h rada i akumulator "kaput", 12A solar u maksimumu od 10h do 16.30h jedva pokrije pa da ti je vikendica na Palagruži i da ga samo tad koristiš, hmm. Je li želiš ulazit u tu investiciju ili imaš već sve to? Ako će ti služit povremeno, ne svaki dan, može, samo dodaj još jedan akumulator.
Od komponenti imam sve, samo mi ploca fali... Regulator punjenja imam (10A). Investicija mi je samo ploca... Ploca 140w dodje 1700 kn, a 60w bi dosla ispod 1000 kn.
Kada se malo bolje razmisli, frizider koristim samo po ljeti i kada sam gore... Dakle, ploca od 140w bi mi cijelu zimu bila gotovo nepotrebna, po zimi sam i slabo gore...
Realnije mi zvuci ploca manje snage, uzevsi sve u obzir...
Kada se malo bolje razmisli, frizider koristim samo po ljeti i kada sam gore... Dakle, ploca od 140w bi mi cijelu zimu bila gotovo nepotrebna, po zimi sam i slabo gore...
Realnije mi zvuci ploca manje snage, uzevsi sve u obzir...
Isto ti to stavi na papir, možda manja ploča, ali definitivno veći akumulator ili dodatni paralelno. Izračunaj koliko si max. dana gore, i pomnoži s 25Ah (50 Ah po danu za frižider - 25Ah od panela), toliki bi ti trebao biti akumulator da izdrži tu veselicu i da ga solar dopuni u pauzi od par dana. Ako su pauze kraće onda ćeš morat opet svakih recimo mjesec dana nosit akumulator doma na punjenje, ali ovaj put "malo" teži
Dati se to izbalansirati, manje koristenje frizidera i to je to... Vjerojatno cu staviti akumulator veceg kapaciteta... Hvala na pomoci...
-
- Napredujem
Ne znam jesi li ovo vidio:
http://www.solarni-paneli.hr/pdf/cjenik.pdf
Kolega je kupio sebi 2 komada od 240w, akumulator, kablovinje i inverter u Buzinu (kod ZG).
To je sve bilo nekakav komplet na akciji od nekih 3600Kn. Paneli su Sole....
Pozdrav!
http://www.solarni-paneli.hr/pdf/cjenik.pdf
Kolega je kupio sebi 2 komada od 240w, akumulator, kablovinje i inverter u Buzinu (kod ZG).
To je sve bilo nekakav komplet na akciji od nekih 3600Kn. Paneli su Sole....
Pozdrav!