Diodama pritegnuti izmjenjivači
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
Diodama pritegnuti izmjenjivači
Htjeo bi vas zamolit da pogledate ovu shemu i da mi kazete gdje struja tece,odnosno
kako se zatvara strujni krug.
Radi se o tome da imam neko gradivo da naucim, ali "ja" ako ne znam kuda tece struja ne mogu da idem dalje.
Evo slika: http://i50.tinypic.com/f4qoup.jpg
RAdi se o 5-razinskom izmjenjivacu, napon na svakom kondenzatoru je U0/4
Iz tablice se lako vidi kako koja sklopka radi, i iz tablice se ocita da kad rade sklopke T1,T2,T3, i T4
napon UaN=U0, e sad jeli struja tece ovuda(slika2).http://i46.tinypic.com/1ibi1v.jpg
A problem je evo kad je UaN=3*U0/4, tad rade T2,T3,T4 i T1'
ali stvarno ne mogu da dokucim kuda struja sve tece kad je UaN=3*U0/4
Muce me ovi kondenzatori,kako moze teci istosmjerna struja kroz kondenzator, zar nije njegov otpor beskonacan onda?
Pozdrav
kako se zatvara strujni krug.
Radi se o tome da imam neko gradivo da naucim, ali "ja" ako ne znam kuda tece struja ne mogu da idem dalje.
Evo slika: http://i50.tinypic.com/f4qoup.jpg
RAdi se o 5-razinskom izmjenjivacu, napon na svakom kondenzatoru je U0/4
Iz tablice se lako vidi kako koja sklopka radi, i iz tablice se ocita da kad rade sklopke T1,T2,T3, i T4
napon UaN=U0, e sad jeli struja tece ovuda(slika2).http://i46.tinypic.com/1ibi1v.jpg
A problem je evo kad je UaN=3*U0/4, tad rade T2,T3,T4 i T1'
ali stvarno ne mogu da dokucim kuda struja sve tece kad je UaN=3*U0/4
Muce me ovi kondenzatori,kako moze teci istosmjerna struja kroz kondenzator, zar nije njegov otpor beskonacan onda?
Pozdrav
Re: Diodama pritegnuti izmjenjivači
Dobro si nacrtao struju za UaN = U0
Izmjenjivači rade impulsno, pa ne možeš kondenzatore gledat kao beskonačni otpor već kao bateriju s navedenim naponom. Onda bi ti trebalo biti jasnije.
Izmjenjivači rade impulsno, pa ne možeš kondenzatore gledat kao beskonačni otpor već kao bateriju s navedenim naponom. Onda bi ti trebalo biti jasnije.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
-
Ma jesam vjerujm i to sam konto, ali mi previse izvora.Posebno me buni uloga T1'.
Ako struja krene kroz T1' gdje zavrsi. U biti nikako ne mogu da skontam kuda struja ide
Ako struja krene kroz T1' gdje zavrsi. U biti nikako ne mogu da skontam kuda struja ide
T1 je isključen, znači struja ide s U4 preko diode na kolektor T2 zatim preko T3, T4 na točku a, pa preko potrošača na N. Jel jasnije
-
Ali koja je uloga ovog T1' onda, zasto je on ukljucen.
I treba li se struja opet vratit nekako na U4?
I treba li se struja opet vratit nekako na U4?
Vraća s induktivnih ili kapacitivnih opterećenja energiju preko dioda u kondenzatore.
-
E vidis to me i buni, da bi je vratio valjda struja mora poslije T4 da se grana na dio koji ide trosilu i dio koji ide preko T1' pa preko diode i onda opet na U4, a to nije moguce jer koliko znam struja se nikad ne moze vratit istim putem(jer znamo da ides s U4 na T2...)Kukinjos wrote:Vraća s induktivnih ili kapacitivnih opterećenja energiju preko dioda u kondenzatore.
Da preformuliram pitanje, u slucaju kad vode T2,T3,T4 i T1' da li struja ikako tece kroz T1' pa dalje kroz diodu pa na U4 , i ako jest jel u tom trenutku tece struja krot T2,T3 i T4. Mislim ovo mi se cini prosto ne moguce,
pa pod kojim uvjetima tece struja kroz T1' u kuda ide dalje
Kao što vidiš piše da je ovo samo jedna grana 5-razinskog izmjenjivača, znači ima ih još, bar jedna, i dvije čak (za trofazni izmjenjivač). Možeš li zamislit da s druge grane preko trošila u točku a dolazi napon koji je recimo malo veći od U4, ali manji od U5, kud će to proć? Preko trošila, T1' kolektor - emiter, diode na U4
- chupachabre
- Pocetnik na forumu
ovdje sam našao interesantno štivo pa pogledaj sličice
- Attachments
-
- 313329_1.rar
- (192.68 KiB) Downloaded 133 times
Jako dobro Ko bi to sve opisivao ovdje na forumu. @chupachabre hvala na pomoći