Multifunkcionalna laboratorijska jedinica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Multifunkcionalna laboratorijska jedinica
Ma daj zalemi to i malo bužira preko i onda je to pic pic
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
ajde... to cu zbog tebe napravit
Uh, sad mi je lakše
- Resistor_01
- Pravo uznapredovao :)
Odličan projekt sve za 10
kupio LM338 (5A) i IRFZ44... ispitao sam regulaciju napona - radi odlično...
kontrola lemilice - radi odlično...
još mi fali digitalni voltmetar (skurio sam već 2 ) i LCD... i L(nešto) ne mogu se sjetiti napamet uglavnom integrirani h bridge (za freq generator)... oba regulatora LM338 su pricvrscena na hladnjak kao i IRFZ44... sviđa mi se kod LM338 što ima zaštitu od pre velike struje... kao i pregrijavanja iako sumnjam da će do tog doć jer postoji pasivni hladnjak 10cm ugrađen + 2 aktivna (upuh i ispuh)... sve se bojim kako ću napisati program u mikroC-u nisam nista radio vec mjesec i nesto
Uskoro slike napretka...
kontrola lemilice - radi odlično...
još mi fali digitalni voltmetar (skurio sam već 2 ) i LCD... i L(nešto) ne mogu se sjetiti napamet uglavnom integrirani h bridge (za freq generator)... oba regulatora LM338 su pricvrscena na hladnjak kao i IRFZ44... sviđa mi se kod LM338 što ima zaštitu od pre velike struje... kao i pregrijavanja iako sumnjam da će do tog doć jer postoji pasivni hladnjak 10cm ugrađen + 2 aktivna (upuh i ispuh)... sve se bojim kako ću napisati program u mikroC-u nisam nista radio vec mjesec i nesto
Uskoro slike napretka...
Ja kotistim regulaciju napona sa LM338 i lepo radi. Samo obezbedi dovoljno veliki hladnjak i mozes i neki mali kuler da stavis. Ako te ne mrzi napravis da se pali na odredjenu temperaturu da ne zvrci celo vreme.
sjetio sam se naziva za h bridge: L293B
što se tiče paljenja hladnjaka to je osigurano samo nisam napomenuo... ima LM35 (još nisam ni kupio) ali on će biti ugrađen direktno na ovaj pasivni hladnjak pa kad dosegne određenu temperaturu onda će se upaliti hladnjak... te će se nakon određenog vremena ugasiti...
brine me zašto mi se L7812 grije kada radi hladnjak ??
hladnjaci u paraleli vuku oko 300mA ... a 7812 bi trebao bez problema držati i do 1A i max ulazni napon je 35V a ovaj dobiva oko 33V
što se tiče paljenja hladnjaka to je osigurano samo nisam napomenuo... ima LM35 (još nisam ni kupio) ali on će biti ugrađen direktno na ovaj pasivni hladnjak pa kad dosegne određenu temperaturu onda će se upaliti hladnjak... te će se nakon određenog vremena ugasiti...
brine me zašto mi se L7812 grije kada radi hladnjak ??
hladnjaci u paraleli vuku oko 300mA ... a 7812 bi trebao bez problema držati i do 1A i max ulazni napon je 35V a ovaj dobiva oko 33V
Daj malo detalja o povezivanju svega, barem blok shemicu, s IC-ima u kvadratićima. A o čemu ćemo mi razglabat ovdje ako sve riješiš sam
ma dobit cete i to uskoro
do tad da pricamo o tom zašto se 7812 grije
do tad da pricamo o tom zašto se 7812 grije
Imaš disipaciju od 6,3W na njemu, jel ti dovoljno hladilo?
- Feko
- Stariji član
Pa jel on tesla ili nije..može sve sam
Kakvi hladnjaci u paraleli vuku 300mA? Ili ja ovo nisam ništa razumiotesla2 wrote:..hladnjaci u paraleli vuku oko 300mA ... a 7812 bi trebao bez problema držati i do 1A i max ulazni napon je 35V a ovaj dobiva oko 33V
A da staviš 7824 i ventilatore u seriju?
edit:
ako su ventilatori identični! Imao bi u najgorem slučaju disipaciju od 1,65W
edit:
ako su ventilatori identični! Imao bi u najgorem slučaju disipaciju od 1,65W
To nemoj da te cudi zna da se greje kao lud. Ja sam stavljao 7812 na 24v u jednom aparatu i grejalo se poprilicno, a potrosnja je bila nesto manja od 0.5A koliko se secam. Ipak on mora u tvom slucaju 21V da "pojede" negde a gde ce nego na hladnjak
krivo nesto po jedan vuce oko 140..150mA
si siguran da bu to radilo sa 7824 ?? :O
možda se grije zbog ova 6,3W ?? :/ a hladnjak je 15x15x80mm aluminijski...
si siguran da bu to radilo sa 7824 ?? :O
možda se grije zbog ova 6,3W ?? :/ a hladnjak je 15x15x80mm aluminijski...
Nisi me ukapirao. Jednom prilikom sam u jedan Co2 aparat ugradjivao elektroniku koja se napaja sa 12v pa sam sa trafoa od 24V u aparatu uzimao i preko 7812 napajao elektroniku. U mom slucaju se poprilicno grejao 7812 a potrosnja nije bila veca od 0.5A. Zato ti kazem da mora da se greje.Kod tebe treba sa 33V da obori na 12V, sto znaci da treba da potrosi 21V negde. A gde ce na drugo mesto da potrosi nego na hladnjak. Znaci mora da se greje.
Probaj ih spojit u seriju na 24V sa ispravljača, pa vidi jel se vrte kako treba i izmjeri napon na svakom od njih, ako su u granicama 12V +-2V onda je ok.
Tesko da ce raditi ta 2 ventilatora na red, ne vuku istu struju, a unutra je elektronika, pa cas ima struje cas nema...
Mozda bi moglo ako bi za svaki slucaj stavio zenerice 14V i vece elektrolite...
Ali to je komplikacija, za tu primenu MC34063 dusu dao... Mala plocica, nema sta da se greje, samo 1 kalem i miran si...
http://www.sparkfun.com/datasheets/IC/MC34063A.pdf
http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/m ... 0.30_75.03
Mozda bi moglo ako bi za svaki slucaj stavio zenerice 14V i vece elektrolite...
Ali to je komplikacija, za tu primenu MC34063 dusu dao... Mala plocica, nema sta da se greje, samo 1 kalem i miran si...
http://www.sparkfun.com/datasheets/IC/MC34063A.pdf
http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/m ... 0.30_75.03
Code: Select all
Vin = 35.00 ±10% V
Vout = 12.00 V
Iout = 0.50 A
Vripple = 1.00 V
Vin min = 31.50 V
Ton / Toff = 0.65
Ton + Toff = 10.00 µs (micro seconds)
Toff = 6.05 µs (micro seconds)
Ton = 3.95 µs (micro seconds)
Ct = 157.96 pF
Ipk = 1.00 A
Rsc = 0.30 Ω
Lmin = 75.03 µH
Co = 1.25 µF
R1 = 10.00 kΩ
R2 = ((Vout - 1.25) / 1.25) * R1 = 86.00 kΩ
pokušati ću tako... makar bi mogao premjestit taj 7812 na ovaj veliki pasivni hladnjak, taman ima mjesta i rupa viška :/
A kakav ti je to frekventni generator s L293B. Gdje njega koristiš? Na izlazu? Ili ti to driva neki steper?
ma to je čisto funkcija više.... ne znam hoće to radit kako sam zamislio trebalo bi davat ismjenicni signal s promjenom frekvencije (pravokutni ! ) ili istosmjerni s promjenom frekvencije... sva bi to bile male struje.. pa bi se izlaz spajao na neki vanjski sklop (h-most...) također preko ovog mogu dobit PWM...
ima posebni izlaz s bnc konektorom...
ima posebni izlaz s bnc konektorom...