Problem sa punjenjem telefona
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Problem sa punjenjem telefona
Pozdrav, napravio sam punjac za mobilni na bateriju, posto ce mi sada trebati za put. Imam bateriju od 9V, 7805 za regulaciju napona i tranzistor BD139 pomocu koga regulisem struju. Na izlazu imam 5V i oko 500mA. Kada prikljucim mobilni, on krene da se puni i onda nakon desetak sekundi samo stane, kao da sam ga iskljucio sa punjenja. Inace, na USB se redovno puni. Molim vas, da li neko zna u cemu je problem? Hvala unapred! U pitanju je mobilni samsung D600.
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Re: Problem sa punjenjem telefona
U pitanju je cinjenica da 9V baterija ne moze da obezbijedi 500 mA za punjenje posto nije preedvidjena za toliko opterecenje...
Svojevremeno sam i ja kao klinac napravio grijalicu na 9V bateriju i cudio se zasto grijaća zica ne svijetli kao sto je naslikano u enciklopediji...
Svojevremeno sam i ja kao klinac napravio grijalicu na 9V bateriju i cudio se zasto grijaća zica ne svijetli kao sto je naslikano u enciklopediji...
- StereoBucket
- Napredujem
Treba ti nešto mnogo kompleksnije od 1 tranzistora.
2 tranzistora.
Baterije su ti CV ili constant voltage sto u prevodu znači konstantna voltaža.
Što znači da ukoliko želis konstantnu voltažu od 5 v amperi moraju da skaču i da padaju kako bi se ta voltaža održala.
EDIT:neznam tačno ali mislim da je moguće dobiti 5 v i 500 mA ali zato ti treba izvor sa više od 9 volti a tranzistori baš nemogu pomoći.
Probaj sa regulatorima napona.
2 tranzistora.
Baterije su ti CV ili constant voltage sto u prevodu znači konstantna voltaža.
Što znači da ukoliko želis konstantnu voltažu od 5 v amperi moraju da skaču i da padaju kako bi se ta voltaža održala.
EDIT:neznam tačno ali mislim da je moguće dobiti 5 v i 500 mA ali zato ti treba izvor sa više od 9 volti a tranzistori baš nemogu pomoći.
Probaj sa regulatorima napona.
"Da li je priroda velika mačka?
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
Da, jasno mi je u potpunosti zasto ne radi, mislio sam da ce baterija biti dovoljna. Ne puni telefon, ali je dovoljna da odrzava telefon u zivotu, sto ce posluziti svakako. Hvala na odgovorima. BD139 kroz sebe moze da pusti do 1,5A. Pogledaj semu: http://s11.postimage.org/5tmoturoz/123123123.png Program kaze da je struja izmedju emitera i GND-a 550mA, sto tranzistor podnosi.
Edit: Sad sam multimetar povezao na + i - baterije i pokazuje struju od 1,4A. Valjda bi nekako od toga trebao mogao dobiti 500mA.
Edit: Sad sam multimetar povezao na + i - baterije i pokazuje struju od 1,4A. Valjda bi nekako od toga trebao mogao dobiti 500mA.
Mobiteli u sebi imaju IC za reguliranje struje punjenja baterije. Trebas samo dovuc 5V na mobitel i to je to. Eventualno u seriju sa ulazom na 7805 stavi PTC od 500mA za zastitu od kratkog spoja.
Ako bas hoces imati punjac na baterije onda uzmi NiMH baterije od autica na daljinski: 7,2V 2000-3000mAh. Te imaju dovoljan kapacitet da napune bateriju...jednom, mozda dvaput.
Ako bas hoces imati punjac na baterije onda uzmi NiMH baterije od autica na daljinski: 7,2V 2000-3000mAh. Te imaju dovoljan kapacitet da napune bateriju...jednom, mozda dvaput.
Skinuo sam tranzistor, ostavio sam samo regulator, struja je 800mA i tada se mobilni puni redovno. Problem je negde oko tranzistora bio. Inace punjac daje struju od 700mA, tako da je ovo ok. Hvala na odgovorima!
- StereoBucket
- Napredujem