Senzor na pokret!
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- Kurijera2000
- Napredujem
Senzor na pokret!
Ovako imam jedan problem. Želim napraviti uređaj koji radi na senzor. Ja bih htio da kad senzor nešto osjeti da se miče onda odmah posalje signal prijamniku i na njemu se onda u kljuci led dioda (može biti i nešto drugo). Senzor bih htio postaviti na 100 m udaljenosti od kuće pa mora raditi na toj udaljenosti i senzor mora biti na baterije. I senzor mora raditi na 2m.
Znam da je pomalo zahtjevno, ali ako netko zna to napraviti molio bih da mi odgovorite!
Hvala unaprijed!!!
Znam da je pomalo zahtjevno, ali ako netko zna to napraviti molio bih da mi odgovorite!
Hvala unaprijed!!!
Sta rec?
Re: Senzor na pokret!
Pa šta ćemo sad, na 2 ili 100 metara?Kurijera2000 wrote:Senzor bih htio postaviti na 100 m udaljenosti od kuće pa mora raditi na toj udaljenosti i senzor mora biti na baterije. I senzor mora raditi na 2m.
Ugl šta ti treba? Bilo kakav objekat ukoliko se miče ili šta? Istraži malo PIR senzore.
Što reći?
- Kurijera2000
- Napredujem
Želim da je prijamnik udaljen 100 m od senzora a da senzor iman na 2 m osjetljivost.
Sta rec?
E jesi nejasan! Hoćeš da ti je javljač udaljen 100 metara od seznora? Odnosno ta LED koja će zasvijetlit da ti je 100 metara od senzora? Pročešljaj malo google ti njbolje znaš šta ti treba.
https://www.google.hr/search?hl=hr&q=PI ... hAfR99HjAw
https://www.google.hr/search?hl=hr&q=PI ... hAfR99HjAw
Što reći?
- Kurijera2000
- Napredujem
Da točno to mi treba samo ja sam surfao po net-u i nisam ništa pronašao. Meni bi trebala neka shema toga, ako može neka jednostavna.!!
Sta rec?
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
- Kurijera2000
- Napredujem
Znam da sam zahtjevan, ali ako može to napraviti bez da kupujem kinesko zvono ili tako nešto, ako netko ima shemu za to ili ju je vidio negdje na netu molio bih da mi napišete link za tu shemu!!!
Sta rec?
kupi 100 metara kabla. Ili 15-ak metaara mrežnog, izvadi iz njega parice i nadovezuj ih.
Što reći?
Kreneš li od nule, situacija ti je slijedeća:
1. Moraš napravit elektroniku za senzor, što i nije nešto komplicirano (analogna tehnologija)
2. treba ti fresnelova leća, malo teže za nabavit ako ne kupiš gotov senzor. Naravno i kućište.
3. Ako je na otvorenom, moraš sve zabrtvit.
4. Napravit predajnik na nekoj normalnoj frekvenciji 433MHz ili sličnoj (VF tehnologija). Zavojnice, podešavanja i slično. A treba ti i nešto instrumenata za te frekve.
5. Trebao bi to i digitalno kodirati ako bi želio imat sigurnu dojavu, bez lažnih dojava.
6. Napravit prijamnik. Klasika s mf-om (komplicirano s puno elemenata, teško za podesit bez instrumenata), ili super-regenerativni, jednostavniji ali nepouzdaniji, potrebno znanje VF-a, ili koristit neki all in one IC za radio prijamnik.
7. dekoder signala (digitala), MCU ili specijalizirani chip za daljinsko otključavanje i alarme.
Kao što vidiš, uopće nije jednostavno (znam da si rekao da si zahtjevan), samo ne znam tko će se od forumaša bacit na izradu takvog projekta osim tebe, posebice kad imaš tako jednostavno rješenje s kineskim zvonom i jeftinim senzorom s neke lampe ili reflektora. Ja sam dovoljno lud za upustit se u "blesave" projekte, ali ovo smatram nepotrebnim gubljenjem živaca i razbacivanjem vremena, sorry.
1. Moraš napravit elektroniku za senzor, što i nije nešto komplicirano (analogna tehnologija)
2. treba ti fresnelova leća, malo teže za nabavit ako ne kupiš gotov senzor. Naravno i kućište.
3. Ako je na otvorenom, moraš sve zabrtvit.
4. Napravit predajnik na nekoj normalnoj frekvenciji 433MHz ili sličnoj (VF tehnologija). Zavojnice, podešavanja i slično. A treba ti i nešto instrumenata za te frekve.
5. Trebao bi to i digitalno kodirati ako bi želio imat sigurnu dojavu, bez lažnih dojava.
6. Napravit prijamnik. Klasika s mf-om (komplicirano s puno elemenata, teško za podesit bez instrumenata), ili super-regenerativni, jednostavniji ali nepouzdaniji, potrebno znanje VF-a, ili koristit neki all in one IC za radio prijamnik.
7. dekoder signala (digitala), MCU ili specijalizirani chip za daljinsko otključavanje i alarme.
Kao što vidiš, uopće nije jednostavno (znam da si rekao da si zahtjevan), samo ne znam tko će se od forumaša bacit na izradu takvog projekta osim tebe, posebice kad imaš tako jednostavno rješenje s kineskim zvonom i jeftinim senzorom s neke lampe ili reflektora. Ja sam dovoljno lud za upustit se u "blesave" projekte, ali ovo smatram nepotrebnim gubljenjem živaca i razbacivanjem vremena, sorry.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
- hari poter
- Napredujem
Uz potrebne mere opreza, rastojanje od 100m se moze premostiti kineskim laserom.
Mora se mehanicki fiksirati, da ga vetar ne pomera.
Mora biti podignut da nekome ne sprzi oci.
Mora se modulisati na strani predaje, impulsno, da bi se smanjila potrosnja i da bi izbegli lazne dojave.
Na prijemnoj strani je dobro staviti socivo ili ogledalo koje ce signal od lasera dovesti do prijemne diode.
Zakljucak? Savet?
Kupi 100m zice, a kao drugu zicu koristi zemlju.
Mora se mehanicki fiksirati, da ga vetar ne pomera.
Mora biti podignut da nekome ne sprzi oci.
Mora se modulisati na strani predaje, impulsno, da bi se smanjila potrosnja i da bi izbegli lazne dojave.
Na prijemnoj strani je dobro staviti socivo ili ogledalo koje ce signal od lasera dovesti do prijemne diode.
Zakljucak? Savet?
Kupi 100m zice, a kao drugu zicu koristi zemlju.
I ja mislim da će jedna dioda savršeno raditi tako preko zemlje. Jer ako joj dovedeš + a na drugu stranu staviš prst radi. To ti je isto i sa zemljom.hari poter wrote: Kupi 100m zice, a kao drugu zicu koristi zemlju.
Što reći?
- Kurijera2000
- Napredujem