munje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Ako si meni komentirao nisam mislio na svjetlinu,ekspoziciju!Nego na to što se vide zvjezde...zer0 wrote:Kada je ekspozicija duga, u ovom slučaju 8 sec. i dosta tamni objekti kao nebo mogu postati svetli. Ko je nekada radio sa standardnim filmom 35mm zna šta je vreme ekspozicije.
Nego Firkragg jel to uslikano sa digitalcem ili klasika?
Dobre slike koje navode na razmišljnje!
Ovo sam uslika prije nevremena u Gracu!Munje nisan uspija "uvatit".Al sam uhvatio "susjedu"
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... gradac.rar
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... gradac.rar
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
-
- Odlično uznapredovao
pozdrav
slike su stvarno dobre,sto rece virtualx,za walpaper,posebno ona prva.
zanimljivo je da ja nisam nikad vidio u mom kraju (ili bolje receno nisam obracao paznju na to) da munja ima onoliko "krakova" ?!
nevezano za temu:
nemam iskustva sa fotoaparatima ali znam osnovne stvari...
ekspozicija bi trebalo da je vrijeme otvorenosti objektiva?
e sad ne kapiram kako moze da bude ekspozicija 8 sekundi,mislim razumijem da moze ali ne razumijem kako onda slika uopste bude kvalitetna,neznam sad da se izrazim ali mislim kako aparat ne "pomijesa" prizore koji su se desili za tih 8 sekundi?
ili si namjestio na 8 sekundi da bi bila veca sansa da "uhvatis" pravi trenutak (vjerovatno je ovo razlog).
i pretpostavljam da kada bi sa tom ekspozicijom slikao neke normalne pojave da slika ne bi licila nizasta?
ps:ako nekome nije problem da stavi takvu sliku ovde,bas me zanima na sta to lici!
pozdrav
slike su stvarno dobre,sto rece virtualx,za walpaper,posebno ona prva.
zanimljivo je da ja nisam nikad vidio u mom kraju (ili bolje receno nisam obracao paznju na to) da munja ima onoliko "krakova" ?!
nevezano za temu:
nemam iskustva sa fotoaparatima ali znam osnovne stvari...
ekspozicija bi trebalo da je vrijeme otvorenosti objektiva?
e sad ne kapiram kako moze da bude ekspozicija 8 sekundi,mislim razumijem da moze ali ne razumijem kako onda slika uopste bude kvalitetna,neznam sad da se izrazim ali mislim kako aparat ne "pomijesa" prizore koji su se desili za tih 8 sekundi?
ili si namjestio na 8 sekundi da bi bila veca sansa da "uhvatis" pravi trenutak (vjerovatno je ovo razlog).
i pretpostavljam da kada bi sa tom ekspozicijom slikao neke normalne pojave da slika ne bi licila nizasta?
ps:ako nekome nije problem da stavi takvu sliku ovde,bas me zanima na sta to lici!
pozdrav
Duga ekspozicija se koristi za slikanje u uslovima slabe svetlosti. Aparat mora biti fiksiran da bi se izbeglo zamućenje. Jedan od primera su one slike sa razglednica "pozdrav iz... " grad slikan noću, automobili ostavljaju svetlosne štrafte a zgrade se vide normalno. Kombinacijom ekspozicije i otvora blende mogu se postići slični efekti.
-
- Penjem se :)
http://www.dah-company.com/praktica/dig ... italni.htmstojke369 wrote:Ima li neko preporuku za neki dobar digitalni aparat nesto da bude i malo za profi upotrebu
ja mislim da su te cijene malo OUT OF DATE
al mozes ih nazvati i pitati za cijenu nekog koji te mozda interesuje
Za slikanje ovakvih stvari bulb mode je nezamjenjiv, s ovom kantom pri 8 sekundi mora da sam pritisnuo 100tinjak puta za tu sliku.
Puno munja mi promakne ispred aparata dok fokusiam.
Neki od aparata koji mi se stvarno svidjaju nemaju bulb mode, sto je bezveze (kao da je neki teski tehnicki problem ugraditi ga)..
Onda opet kad slikam iskre ili nesto sto trebam brzo uhvatiti ISO od 320 mi je jako malo, i zbog preduge ekspozicije mi takve slike uvijek izgledaju sugavo.
A kod drugih vidim samo tako uslikaju iskre iz ruke i izgleda odlicno i pri noramlnom osvjetljenju.
Puno munja mi promakne ispred aparata dok fokusiam.
Neki od aparata koji mi se stvarno svidjaju nemaju bulb mode, sto je bezveze (kao da je neki teski tehnicki problem ugraditi ga)..
Onda opet kad slikam iskre ili nesto sto trebam brzo uhvatiti ISO od 320 mi je jako malo, i zbog preduge ekspozicije mi takve slike uvijek izgledaju sugavo.
A kod drugih vidim samo tako uslikaju iskre iz ruke i izgleda odlicno i pri noramlnom osvjetljenju.