prekidac na 3 i vise mjesta

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
mirel
Napredujem
Napredujem

prekidac na 3 i vise mjesta

Post by mirel »

ima li neko link za šemu prekidača na 3 i vise mjesta (sijalica na stubistu se pali na 3 ili više mjesta ali bez elektronike)
UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
zen-x
Napredujem
Napredujem

Post by zen-x »

Ja imam u kući (na stubištu) to napravljeno, ali za shemu nemam pojma, jedino ti mogu reći da to nisu oni obični prekidači sa dva izvoda, mislim da imaju čak šest (ako se dobro sjećam). Nemam mogućnost da provjerim kako su spojeni, jer bi morao isključit osigurače na jedno sat-dva (što ne dolazi u obzir, jer imam dosta uređaja koji su u upotrebi 24h na dan).
Nadam se da sam barem malo pomogao.
Pozdrav!
Firkragg

Post by Firkragg »

Ako su 2 onda se koriste jednostavno toggle prekidaci, oba srednja izvoda na zarulju a ostala 2 na fazu i 0 kod oba prekidaca.

S 3 ili vise nam trebaju dvostruki toggle prekidaci, i oni u sredini se spajaju 'u kriz'.
AVRFreak
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by AVRFreak »

ovo je shema sa 3 prekidača.

Image

između ova dva "3-way" switcha se može nalaziti N ovih "4-way" switcheva, ako treba na N mjesta palit i gasit lampu.
Firkragg

Post by Firkragg »

Evo tocno o cemu sam pricao.. nisam naletio na dobru sliku :)
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

evo prekidača na 4 mjesta.
prekidači 2 i 3 na šemi su unakrsni prekidači tj Swicovanjem jednog svicuje se i drugi kontakt na tom prekidaču.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ta.bmp.txt ... (Fajl je dobio ekstenziju .txt. Reimenujte fajl tako da izbrisete .txt i ostane originalna ekstenzija.)
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

Post Reply