shema modula za autoprikolice?

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
vklepac
Napredujem
Napredujem

shema modula za autoprikolice?

Post by vklepac »

ima li neko shemu modula koji se ugraduje prilikom spajanja instalacije za prikolicu,kako kompjuter u autu nebi ocitao dodatni gubitak struje a samim tim i instalacije ne radi

na nekom forumu sam nasao ovo :
auti sa CAN bus sistemom imaju kontrolu struje koju papa pojedini sklop.
pa ako samo nakalemiš dodatne žarulje na postojeću instalaciju, kompjuter čita da mu bježi više struje i pali kontrolnu lampu.

da se to izbjegne, ugrađuju se moduli .
a ustvari, treba ti 4 releja, svaki po 20 ili 30 kn, malo žice
na žicu od stop svjetla spojiš kontrolu (primar) prvog releja. kad se stop upali, relej će propustiti struju kroz novi strujni krug od akumulatora do stop svjetla prikolice. a pritom kompjuter nezna da postoji dodatno opterećenje jer primar releja troši svega 0,01 A. zanemarivo.
istu stvar ponoviš za žmigavce i poziciju, pa i za rikverc svjetlo ako treba.

to isto radi i modul od električara, ali skuplje

znaci trebao bi vuc novi kabel od akumulatora,a recimo zicu koju spojim od stop svijetla mi sluzi samo kao plus koji mi aktivira spulu releja ili?
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: shema modula za autoprikolice?

Post by kizbaja »

vklepac wrote:znaci trebao bi vuc novi kabel od akumulatora,a recimo zicu koju spojim od stop svijetla mi sluzi samo kao plus koji mi aktivira spulu releja ili?
tako je
plus vuces od akumulatora preko osiguraca , a minus spojis negdje kod bunkera pod neki seraf da ne vuces dve zice bezveze
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Baš sam nedavno pomagao prijatelju montirati euro-kuku na Fiat Stila. Nabavio je kuku s elektronikom, a ja se odmah sjetio poslovice "Don't turn it on, take it apart!". Dakle unutra nije bilo ništa strašno, ULN2003 i 6 releja, 1 x stop, 1 x rikverc, 1 x pozicije, 1 x maglenka, 2 x žmigavci (lijevi i desni). Shemu ti mislim ne treba crtat, imaš sve u PDF-u od ULN 2003. Inače auta s body computerom ti "vide i razliku između žarulje od 3W, 4W i 5W", pa ti ne bi preporučio spajat špule releja direktno na postojeću instalaciju, radije koristi ULN, i ima još jednu prednost, ne trebaju tu diode paralelno špulama
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
yt1nvs
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by yt1nvs »

Post Reply