Semafor
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Semafor
Ako mislis da radis ovo sa slijalicama koje rade na 220V, onda od ovog sto kaze @bob4 nema nista.
Ako zelis ja cu ti postaviti 2 sheme za semafor na kojeg mozes stavit sijalice za 220V, rijesen je TTL-om i sa 3-4 releja.
Ako zelis ja cu ti postaviti 2 sheme za semafor na kojeg mozes stavit sijalice za 220V, rijesen je TTL-om i sa 3-4 releja.
ajd mirzza molim te postavi.
Prvo snimi karakteristike nekog semafora i napravi vremenski dijagram kao što sam ja tu na slici, od kojih ce ti svaki od ovih 16 clockova biti izlaz sa line dekodera.
Onda uzmi astabil sa 555 koji će ti davati clock za brojač. Iz brojača idi na BCD to LINE dekoder preko kojeg praviš matricu Jedan od jednostavnijih načina sve šeme su ti na slikama dolje.
i ako želiš to sve na 230 idi preko opto trijaka i trijaka bez ikakvih problema ;]
Onda uzmi astabil sa 555 koji će ti davati clock za brojač. Iz brojača idi na BCD to LINE dekoder preko kojeg praviš matricu Jedan od jednostavnijih načina sve šeme su ti na slikama dolje.
i ako želiš to sve na 230 idi preko opto trijaka i trijaka bez ikakvih problema ;]
meni netreba semafor za maketu raskrižja il tak nes. treba mi da mi služi kao svjetlosni efekt i da na njega mogu ići što jače žarulje radi što boljeg efekta.
Koliko Žarulja. ???? Nacrtaj oblik i smisli redoslijed aktiviranja, pa ti tek onda netko može pomoć....
tri žarulje kolko semafor i ima. da budu jedna ispod druge znaci crvena pa žuta i zelena. i da se pale nasumce nije mi bitno uopce redosljed.
-
- Pocetnik na forumu
Mozel ti ovo pomoci "http://www.inet.hr/~obacan/snani.htm"