Pozdrav svima...
Ovako radimo neku teslinu zavojnicu, i sada nju trebamo pustiti u pogon. Ali da bi je pustili u pogon je prvo moramo uzemljiti, na faxu nam nedaju da se spojimo na njihovo uzemljenje (ono na utičnici),na radijator ili tako nešto jer to potencijalno (pre)opasno. Mi smo razmišljali da donesemo kutiju zemlje pa da tu stavimo kabal(tu bi trebalo puno puno zemlje), ili da produžnim kablom odvedemo vani pa ukopamo u zemlju(vele nam da bi to bilo opasno ako bi kiša padala), ili da nabavimo neki veliki kondezator(to ne razumjem baš najbolje kako izvesti...). Imate vi kakvi prijedloga, svaki savjet dobro došao unaprijed hvala .
Postavi sekundar (i ceo trafo) horizontalno, i izolatorima podigni od poda.
Sa jedne strane vec imas antenu (kuglu, torus, djevrek), a drugu zelis da uzemljis.
E pa nemoj. Stavi kuglu i na drugu stranu.
Simetricno.
hari poter wrote:Postavi sekundar (i ceo trafo) horizontalno
, čini se kao jako dobra ideja (sad mi krivo što se ja toga nisam sjetio ), pokušat ću pa ti javim rezultate. Ali sad nam se javio jedan drugi problem izgorjela su nam 2 glupa kineska kondezatora. Ovako sada bi nam trebao polipropilenski kondezator, napona 15000 V, i kapaciteta 0.02µF. Znate možda gdje se mogu nabaviti takvi kvalitetni kondezatori?
99% nije do kondezatora... Prouci malo kako radi TC i kakvi se problemi mogu javiti...
Ista ta pojava koja vam je ubila kondezator mogla je i da vam sredi VN trafo.
Sto se tice uzemljenja ono uopste nije potrebno, a pogotovo se ne sme vezati na uzemljenje u uticnici...
Preporucujem ti da pogledas ovo: http://www.richieburnett.co.uk/tesla.shtml