Prekopao sam internet i ne mogu naći objašnjenje zašto struja i napon imaju oblike kao na slici pa bih molio ako netko zna da mi kratko objasni.
http://dl.dropbox.com/u/17086258/Ispravlja%C4%8D.png To je shema ispravljača
http://dl.dropbox.com/u/17086258/Grafovi.png To su grafovi struja i napona
Novi sam na forumu i još se ne snalazim pa neznam kako drugačije da stavim slike.
Unaprijed hvala.
Jednofazni mosni spoj
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Jednofazni mosni spoj
Pogledaj http://www.pfst.hr/old/data/materijali/ ... lopova.pdf
48 stranica....V1,2,3,4, su tiristori
48 stranica....V1,2,3,4, su tiristori
Pregledao sam sve i nisam našao odogovr na pitanje. Nisam ga baš dobro ni postavio.
Zanima me zašto je struja ''skroz'' istosmjerna, zašto nema oblik kao i napon. Sve dosada što sam pročitao samo piše ''struja ima takav oblik'' a nigdje nema objašnjenja zašto.
Zanima me zašto je struja ''skroz'' istosmjerna, zašto nema oblik kao i napon. Sve dosada što sam pročitao samo piše ''struja ima takav oblik'' a nigdje nema objašnjenja zašto.
Citiram Kezić-a:
Na slici 37 prikazan je idealni jednofazni punoupravljivi ispravljač u mosnom
spoju s četiri tiristora opterećen pretežno induktivnim trošilom. Takovo opterećenje
može se u prvoj aproksimaciji zamjeniti istosmjernim strujnim izvorom konstantne
struje, jer kratkotrajni procesi komutacije ne mogu utjecati na izlaznu struju trošila.
Iz slike 41 je vidljivo da komutacija struje sa jednog na drugi par tiristora nije
trenutna nego se odvija za kut k u =ω ⋅t Za vrijeme trajanja komutacije sva četiri
tiristora su u stanju vođenja. Dok struja kroz par tiristora 1 T i 2 T opada, struja kroz
drugi par tiristora 3 T i 4 T raste i obratno. Zbroj struja kroz sva četiri tiristora uvijek
mora biti jednak struji trošila d I .
Na slici 37 prikazan je idealni jednofazni punoupravljivi ispravljač u mosnom
spoju s četiri tiristora opterećen pretežno induktivnim trošilom. Takovo opterećenje
može se u prvoj aproksimaciji zamjeniti istosmjernim strujnim izvorom konstantne
struje, jer kratkotrajni procesi komutacije ne mogu utjecati na izlaznu struju trošila.
Iz slike 41 je vidljivo da komutacija struje sa jednog na drugi par tiristora nije
trenutna nego se odvija za kut k u =ω ⋅t Za vrijeme trajanja komutacije sva četiri
tiristora su u stanju vođenja. Dok struja kroz par tiristora 1 T i 2 T opada, struja kroz
drugi par tiristora 3 T i 4 T raste i obratno. Zbroj struja kroz sva četiri tiristora uvijek
mora biti jednak struji trošila d I .
pitanje: Zanima me zašto je struja ''skroz'' istosmjerna, zašto nema oblik kao i napon
gretz spoj je ispravio izmjeničnu u istosmjernu struju? ne baš skroz, dodaš malo kondića i ostale elektronike...
napon skakuće ovisno o frekvenciji, obično 50 Hz...imaš dobru knjigu dr.Božo Metzger, u njoj imaš baš sve a imaš za skinut u pdf obliku.
gretz spoj je ispravio izmjeničnu u istosmjernu struju? ne baš skroz, dodaš malo kondića i ostale elektronike...
napon skakuće ovisno o frekvenciji, obično 50 Hz...imaš dobru knjigu dr.Božo Metzger, u njoj imaš baš sve a imaš za skinut u pdf obliku.