Tema za kratka pitanja i odgovore
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Tema za kratka pitanja i odgovore
Ne znamo kakva je baterija u pitanju, ako je kakkkav gel accu, napon treba biti 6,9 do 7,5V, a
ako je kakva druga koja sluzi kao bekap (po vuku) onda je treba i raspregnuti od ovog stabilizatora
(Kukinjos shema jos doraditi)
ako je kakva druga koja sluzi kao bekap (po vuku) onda je treba i raspregnuti od ovog stabilizatora
(Kukinjos shema jos doraditi)
da pojasnim jer meni vise nista nije jasno
ta baterija je backup u jednom slucaju (kad je spojen solarni panel) i stalno napajanje u drugom (trenutnom) slucaju
kad sam sve expermentiro pojedinacno, svaki sklop je vuko manje od 3mA (sto i treba biti)
medjutim kad sam sve spojio na jednoj plocici, i sve sklopove zajedno, opet je dobro kad ih napajam sa 9-12V
kad spojim 6V bateriju vuce vise kad predje 5.9V
posto je sema prosta ostaje jedino da kroz regulator 7806 vuce struju
evo seme i mjerenja struja
http://img801.imageshack.us/img801/712/spa57165.jpg
I baterija = 10 mA
I solar panel = 4ma
dal bi trebo ubacit iscrtkanu diodu i umjesto 7806 stavit 7807 (zbog pada napona na diodi) da Sp ulaz sluzi za punjenje baterije
mislim da bi ovo sa diodom bilo najlakse a i nebi smetalo bateriji da bude na naponu od 6.3V (tj da se puni)
ta baterija je backup u jednom slucaju (kad je spojen solarni panel) i stalno napajanje u drugom (trenutnom) slucaju
kad sam sve expermentiro pojedinacno, svaki sklop je vuko manje od 3mA (sto i treba biti)
medjutim kad sam sve spojio na jednoj plocici, i sve sklopove zajedno, opet je dobro kad ih napajam sa 9-12V
kad spojim 6V bateriju vuce vise kad predje 5.9V
posto je sema prosta ostaje jedino da kroz regulator 7806 vuce struju
evo seme i mjerenja struja
http://img801.imageshack.us/img801/712/spa57165.jpg
I baterija = 10 mA
I solar panel = 4ma
dal bi trebo ubacit iscrtkanu diodu i umjesto 7806 stavit 7807 (zbog pada napona na diodi) da Sp ulaz sluzi za punjenje baterije
mislim da bi ovo sa diodom bilo najlakse a i nebi smetalo bateriji da bude na naponu od 6.3V (tj da se puni)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Jeli baterija punjiva? Ako nije treba ju raspregnuti da na nju ne dolazi napon sa panela, inace
moze biti BUM. Ako je punjiva postuj karakteristike solarnog panela i baterije pa ti sutra
nacrtam kako treba spojiti. Treba ti LD regulator ili isti uraditi sa tranzistorima sa malom
saturacijom.-
moze biti BUM. Ako je punjiva postuj karakteristike solarnog panela i baterije pa ti sutra
nacrtam kako treba spojiti. Treba ti LD regulator ili isti uraditi sa tranzistorima sa malom
saturacijom.-
baterija je punjiva i zato postoji 7806 da napon sa panela bude na nivou
inace se sve napaja sa te 6V bat ali je panel opcija za nadopunjavanje kao i da se umjesto njega spoji akumulator 9 ili 12V
edit
nisam mjerio struje kad je spojeni i baterija i panel
al mislim da bi bilo isto
inace se sve napaja sa te 6V bat ali je panel opcija za nadopunjavanje kao i da se umjesto njega spoji akumulator 9 ili 12V
edit
nisam mjerio struje kad je spojeni i baterija i panel
al mislim da bi bilo isto
Daj tip i kapacitet baterije, bitno radi max struje punjenja i napona punjenja.-
@laf imas pm
Da li ova stvar
http://www.ebay.com/itm/2000W-SCR-Elect ... 41646a5636
može upravljati kolektorskim motoriom 1/4 HP 110 V AC or DC . 7000 RPM
Meni na njemu treba cca 4500 rpm .
Za sada imam" ono nešto" izvađeno iz usisavača , "to" je spojeno prije motora ali padom okretaja gadno pada moment .
Da li ovo s linka radi na AC ili DC ?
Da li bi dobio bolje rezultate da ga spjim da DC ?
Ako ovo sa linka ne valja( imao bi istu situaciju kao i sada) možete mi preporučiiti nešto drugo , može i za samogradnju ako je jednostavno .
http://www.ebay.com/itm/2000W-SCR-Elect ... 41646a5636
može upravljati kolektorskim motoriom 1/4 HP 110 V AC or DC . 7000 RPM
Meni na njemu treba cca 4500 rpm .
Za sada imam" ono nešto" izvađeno iz usisavača , "to" je spojeno prije motora ali padom okretaja gadno pada moment .
Da li ovo s linka radi na AC ili DC ?
Da li bi dobio bolje rezultate da ga spjim da DC ?
Ako ovo sa linka ne valja( imao bi istu situaciju kao i sada) možete mi preporučiiti nešto drugo , može i za samogradnju ako je jednostavno .
1. Može upravljati s tim motorom
2. Ono nešto izvađeno iz usisavača je upravo ovo s ebay-a
3. Radi samo na AC ili izmjeničnu struju
4. Ne bi, dobio bi samo kratkospojnik
5. Pogledat ću, ima neka regulacija bušilice s tiristorom, s približno konstantnim momentom
2. Ono nešto izvađeno iz usisavača je upravo ovo s ebay-a
3. Radi samo na AC ili izmjeničnu struju
4. Ne bi, dobio bi samo kratkospojnik
5. Pogledat ću, ima neka regulacija bušilice s tiristorom, s približno konstantnim momentom
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Ima li neka dobra stranica gdje su malo bolje objašnjeni stabilizatori napona? Princip rada i sl?
Što reći?
Uglavnom u datasheetu svakog stabilizatora imas opis rada... Ovo definitivno nije pitanje za ovde...
Jer na tu temu moze mnogo da se razglaba...
Sve se svodi na to da imas povratnu spregu, i neku referentnu vrednost, oduzmes jednu od druge vrednosti, i dobijes gresku, prema kojoj regulises izlaz.... Npr, otvaras zatvaras neki tranzistor, menjas PWM, ...
http://www.azsolarcenter.org/images/doc ... es/ch6.pdf
http://educypedia.karadimov.info/librar ... lt-Reg.pdf
Jer na tu temu moze mnogo da se razglaba...
Sve se svodi na to da imas povratnu spregu, i neku referentnu vrednost, oduzmes jednu od druge vrednosti, i dobijes gresku, prema kojoj regulises izlaz.... Npr, otvaras zatvaras neki tranzistor, menjas PWM, ...
http://www.azsolarcenter.org/images/doc ... es/ch6.pdf
http://educypedia.karadimov.info/librar ... lt-Reg.pdf
Mislio sam na one kojima je definiran izlazni napon. Tipa 7805 ili 7812 i slični.
Što reći?
imam brijači aparat na punjive baterije( al sma faca ,a ?) ..ono nešto veličine kao AA ..unutra su dva komada .
Neki dan promjneim članke .
Aparat ima na sebi LED i ispod nje piše "charge" kod prvog punjenja je bio priključen na mrežu cca 18 sati .
LED se nije ugasio ..Pretostavimo da je to samo znak da je priključen na mrežu .(očekivao sam da se bude ugasio kad se baterije napune ) .
Kako znati kad su baterije pune ?
Da li je isprvano "to" nazivati baterijama ?
Neki dan promjneim članke .
Aparat ima na sebi LED i ispod nje piše "charge" kod prvog punjenja je bio priključen na mrežu cca 18 sati .
LED se nije ugasio ..Pretostavimo da je to samo znak da je priključen na mrežu .(očekivao sam da se bude ugasio kad se baterije napune ) .
Kako znati kad su baterije pune ?
Da li je isprvano "to" nazivati baterijama ?
-
- Pravo uznapredovao :)
malo sam gledao po netu seme pojacala (2*20-50w),i primetio sam da se na 90% pojacala nalazi torusni trafo.
jel moze neko da mi objasni zasto se bas oni koriste (samo nesto ukratko,cisto informativno pitam)
jel moze neko da mi objasni zasto se bas oni koriste (samo nesto ukratko,cisto informativno pitam)
Kad porastem bicu Feko,ili mozda Pedja!!!:) :) :)
Generalno prave manje smetnje, koliko ja znam...
Koliko mi je poznato imaju manje rasipno magnetsko polje, ali pričekaj nekoga iskusnijeg da ti potvrdi...
Ovo gore isto vrijedi a neki ga koriste cisto iz prakticnih razloga jer je puno nizi pa i samo kuciste pojacala moze biti kompaktnije...
-
- Pravo uznapredovao :)
to sam i ja pretpostavio,ali reko' bolje da pitam
primetio sam da se u audio tehnici sve svodi na smetnje,pa se verovatno zbog toga i koriste torusni.
Ali opet ima jedan problem,ja kuci imam 2 yamahina pojacala i jedno sonijevo,i sva tri imaju EI jezgra.ali nema veze,da ne duzimo bez veze
primetio sam da se u audio tehnici sve svodi na smetnje,pa se verovatno zbog toga i koriste torusni.
Ali opet ima jedan problem,ja kuci imam 2 yamahina pojacala i jedno sonijevo,i sva tri imaju EI jezgra.ali nema veze,da ne duzimo bez veze
Kad porastem bicu Feko,ili mozda Pedja!!!:) :) :)
Ako je trafo dovoljno daleko od elektronike nema problema...