Da li netko ima stari Siemensov katalog (feriti)?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Da li netko ima stari Siemensov katalog (feriti)?
Pozdrav!
Ne znam kuda da stavim ovaj topic, pa sam ga stavio ovdje.
Zanima me da li netko ima stari katalog Siemens&Halske (negdje od sredine 60-tih) o njihovim feritnm jezgrama iz tog doba da mi pogleda podatke za moju jezgru: lončasta jezgra (pot-core), 57T5 T26 X09 oL (o.L.=ohne Luftspalt - bez zračnog raspora). Vanjski promjer=22mm, visina dvije sklopljene polovice=16mm. Ima rupu kroz unutrašnji stupić promjera 5mm. Materijal: Siferitte T26 (ili Tr26). Bilo kakav info je dobrodošao!
Ne znam kuda da stavim ovaj topic, pa sam ga stavio ovdje.
Zanima me da li netko ima stari katalog Siemens&Halske (negdje od sredine 60-tih) o njihovim feritnm jezgrama iz tog doba da mi pogleda podatke za moju jezgru: lončasta jezgra (pot-core), 57T5 T26 X09 oL (o.L.=ohne Luftspalt - bez zračnog raspora). Vanjski promjer=22mm, visina dvije sklopljene polovice=16mm. Ima rupu kroz unutrašnji stupić promjera 5mm. Materijal: Siferitte T26 (ili Tr26). Bilo kakav info je dobrodošao!
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
Re: Da li netko ima stari Siemensov katalog (feriti)?
Posto mi je papirna arhiva unistena, jedino sto sam iskopao je da je Al-4700 i frekvencija
ispod 300000 Hz. Ostale oznake se odnose na dimenzije jezgre: Ok?.-
Upotrebljavale se u telefoniji (VF do 120KHz).- pOz
ispod 300000 Hz. Ostale oznake se odnose na dimenzije jezgre: Ok?.-
Upotrebljavale se u telefoniji (VF do 120KHz).- pOz
LAF Hvala !
evo ako ti opet zatreba
http://www.tdk.co.jp/tefe02/e131.pdf
http://www.ibs-elec.com/ibsreps/tdk_ferrite.pdf
http://www.tdk.co.jp/tefe02/e131.pdf
http://www.ibs-elec.com/ibsreps/tdk_ferrite.pdf
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
@kizbaja , hvala, ali u cijeloj zavrzlami oko ovoga izgubila se oznaka materijala T26
Siemens-Hitachi-TDK ne znam dokle su dalje dosli a ovo je redosljed, samo sto svaki od njih
za isti materijal ima svoju oznaku.- pOz
Siemens-Hitachi-TDK ne znam dokle su dalje dosli a ovo je redosljed, samo sto svaki od njih
za isti materijal ima svoju oznaku.- pOz
Posto mi uteko "edit" u cijeloj prici glavnu rijec vodi EPCOS, izgleda da svi proizvodjaci ferita
pod njegovom kapom.-
pod njegovom kapom.-
Sorry, problemi sa internetom...
@kizbaja i LAF, hvala obojici, ali LAF: šta si mislio pod "ostale oznake se odnose na dimenzije jezgre" - jel samo 22*16 ili su navedeni i podaci o tipu ferita (T26) i jel navedena ona oznaka 57T5 T26 X09 oL ?
Malo mi je čudno, ako je stari Siemensov katalog u pitanju, zašto je naveden Al, jer ne bi trebao biti jer je jezgra bez zračnog raspora, a Siemens je tada (1965-tih godina) označavao Al samo za jezgre sa rasporom!
Također znam da je ova moja izvađena iz nekog stroja i čini se da se radi o transformatoru (2 zavojnice), ne o prigušnici npr. ALI nemoj opet ič na tavan samo zbog toga!
I da, problem je sa materijalom, ne znam ni ja čiji je sada Siemens, ali nigdje podataka o T26...
Eh, sjetio sam se: našo sam na jednom njemačkom forumu ovo (nabrzinu sam copy/paste u notepad, ne znam koji forum):
Znači čovjek koji ima oriđiđi katalog iz tog vremena kaže da je za taj materijal gornja frekvencija 5MHz, dakle puno više od 300kHz - e sad ne znam jel važno kolika je jezgra? Kolko se sječam tip je postavio pitanje za malo manju jezgru od moje, ali istog tipa, T26 o.L.
@LAF jel možda možeš skenirat tu stranicu (ali ne idi na tavan zbog toga !)?
@kizbaja i LAF, hvala obojici, ali LAF: šta si mislio pod "ostale oznake se odnose na dimenzije jezgre" - jel samo 22*16 ili su navedeni i podaci o tipu ferita (T26) i jel navedena ona oznaka 57T5 T26 X09 oL ?
Malo mi je čudno, ako je stari Siemensov katalog u pitanju, zašto je naveden Al, jer ne bi trebao biti jer je jezgra bez zračnog raspora, a Siemens je tada (1965-tih godina) označavao Al samo za jezgre sa rasporom!
Također znam da je ova moja izvađena iz nekog stroja i čini se da se radi o transformatoru (2 zavojnice), ne o prigušnici npr. ALI nemoj opet ič na tavan samo zbog toga!
I da, problem je sa materijalom, ne znam ni ja čiji je sada Siemens, ali nigdje podataka o T26...
Eh, sjetio sam se: našo sam na jednom njemačkom forumu ovo (nabrzinu sam copy/paste u notepad, ne znam koji forum):
I onda malo dalje:das Ferrit-Material T 26 o.L. wird haupsächlich in Breitbandübertragern und in Dämpfungsteilen - vorzugsweise - im NF-Bereich eingesetzt.
Der Al-Wert ist 2000; daraus lässt sich die erforderliche Windungszahl berechnen. o.L. bedeutet ohne Luftspalt, d.h. es ist keine Abgleichmöglichkeit gegeben!
Hast Du denn die passenden Spulenkörper dazu? Ohne diese geht fast garnichts! Was willst Du damit machen? Irgendwo steht bei mir noch ein vergilbtes Datenbuch von Siemens in dem ich Details nachschauen könnte.
Ne znam kolko razumijete, prevest ću vam ako treba, nema problema....als obere Frequenz ist 5 MHz angegeben, wobei allerdings oberhalb 10 kHz der relative Verlustfaktor kräftig ansteigt.
Znači čovjek koji ima oriđiđi katalog iz tog vremena kaže da je za taj materijal gornja frekvencija 5MHz, dakle puno više od 300kHz - e sad ne znam jel važno kolika je jezgra? Kolko se sječam tip je postavio pitanje za malo manju jezgru od moje, ali istog tipa, T26 o.L.
@LAF jel možda možeš skenirat tu stranicu (ali ne idi na tavan zbog toga !)?
I ja sam na net-u pronasao taj podatak, a kada sam radio poodavno, T26 oznaka materijala a ne
tipa jezgra, kod VF sistema analognih u kanalnim jedinicama upravo ta tvoja jezgra (LONCASTA)
koristena u filtrima kanala od 12,... do 112,... kHz, jednobocni prenos, ako imas nekoga starijeg ko
se time bavio pa ima jos dokumentacije u part. listama imaju podaci. Ja imam negdje par tih jezgara
koristeni kao prigusnice za filtriranje kod mene 10,5 kHz (digitalni govor a frek. semplovanja 10,5 khz)
za gusenje iste- govor gornja 3 kHz, znam da sam ukucao googletu T26 ferrite i nisam spasio pretragu
a historiju obrisao, nenamjerno, PDF dokument tabela samo bila.-Pokusat cu pronaci ponovo.-
tipa jezgra, kod VF sistema analognih u kanalnim jedinicama upravo ta tvoja jezgra (LONCASTA)
koristena u filtrima kanala od 12,... do 112,... kHz, jednobocni prenos, ako imas nekoga starijeg ko
se time bavio pa ima jos dokumentacije u part. listama imaju podaci. Ja imam negdje par tih jezgara
koristeni kao prigusnice za filtriranje kod mene 10,5 kHz (digitalni govor a frek. semplovanja 10,5 khz)
za gusenje iste- govor gornja 3 kHz, znam da sam ukucao googletu T26 ferrite i nisam spasio pretragu
a historiju obrisao, nenamjerno, PDF dokument tabela samo bila.-Pokusat cu pronaci ponovo.-
Pa i reko sam da je T26 (ili Tr26) materijal, tj. tip ferita - točnije "Siferrit 2000 T26".
Nemam pojma, htio bi je upotrijebit u oscilatoru do nekih 700kHz, ne znam jel bi radilo, da se ne mučim sa namatanjem itd, pa da mi onda probije neki drugi element zbog zasićenja jezgre ili sl.
Moram priznat da se ne razumijem u "kanalne jedinice" kako ti kažeš (ne znam ni šta je to ), ali spominješ nekih 112 kHz - i to bi možda bilo dovoljno, samo da je malo preko 100kHz...
Postoje i neki štosevi sa namatanjem samo na jednu polovicu jezgre, a onda sa drugom naopačke poklopiš ovu prvu i stegneš i tako dobiješ recimo 22*8 a ne 2*16 jezgru...
Nemam pojma, htio bi je upotrijebit u oscilatoru do nekih 700kHz, ne znam jel bi radilo, da se ne mučim sa namatanjem itd, pa da mi onda probije neki drugi element zbog zasićenja jezgre ili sl.
Moram priznat da se ne razumijem u "kanalne jedinice" kako ti kažeš (ne znam ni šta je to ), ali spominješ nekih 112 kHz - i to bi možda bilo dovoljno, samo da je malo preko 100kHz...
Postoje i neki štosevi sa namatanjem samo na jednu polovicu jezgre, a onda sa drugom naopačke poklopiš ovu prvu i stegneš i tako dobiješ recimo 22*8 a ne 2*16 jezgru...
Ja sam naveo samo najcescu primjenu ali evo od nekih trgovaca sto prodaju:
http://www.surplussales.com/inductors/F ... otC-1.html
Inace na malim snagama moze se visoko ici sa frekvencijom, tek kod znatnije snage dolazi
do izrazaja granicna frekvencija, Al faktor samo kaze koliko nH po zavojku i nista vise, znaci da se
sa malo zavojaka postize znatna induktivnost. pOz
http://www.surplussales.com/inductors/F ... otC-1.html
Inace na malim snagama moze se visoko ici sa frekvencijom, tek kod znatnije snage dolazi
do izrazaja granicna frekvencija, Al faktor samo kaze koliko nH po zavojku i nista vise, znaci da se
sa malo zavojaka postize znatna induktivnost. pOz
Je, našo sam i ja tu stranicu, 4.redak odozgora.
Misliš da bi mogo onda probat sa nekih 500-600kHz (treba imat induktivitet 95-105uH, u kombinaciji sa 1nF kondenzatorom) imaš tu šta radim:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 1&start=80
Za taj oscilator mislim da je jako mala snaga potrebna...
Misliš da bi mogo onda probat sa nekih 500-600kHz (treba imat induktivitet 95-105uH, u kombinaciji sa 1nF kondenzatorom) imaš tu šta radim:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 1&start=80
Za taj oscilator mislim da je jako mala snaga potrebna...
Trebalo bi da radi bez problema, indukcija se porastom frekvencije smanjuje i asimtotski se priblizava
nuli ali ju ne dodiruje (to je prica o maloj snazi).-
nuli ali ju ne dodiruje (to je prica o maloj snazi).-
OK, hvala LAF, nadam se da si u pravu!
Neću te više mučit !
Pozdrav!
Neću te više mučit !
Pozdrav!