Prvo odgovori jeli LiIon u pitanju? Sve sto vezes poslije izlaza za bateriju remeti rad komparatora
koji naponski regulise kada je baterija puna ( uracunace i pad napona na indikatoru). Ako je drugi tip
baterije ( u sto sumnjam) onda nece smetati ali se moras igrati sa razdjelnikom napona u
bazi tranzistora koji je paralelno vezan diodi. I sam vidis da ovako uradjen indikator cijelo vrijeme
"visi" na bateriji (dioda i 4K7) pa i o tome vodi racuna. Imas li shemu tog punjaca?
Indikator punjenja baterije
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
Re: Indikator punjenja baterije
Li-po je baterija, ova http://www.ebay.com/itm/260948675541?ss ... 1439.l2648
Premjeri na prazno, bez baterije sto daje adapter, koliki napon, tu bi sva kontrolna
elektronika tzrebala biti u batery packu, a adapter kao kod mobitela daje samo
neki visi napon, reda 14 do 16 V(@ bob4, valja li ) i potrebnu struju, odnosno mozes i
procitati sto daje adapter i postuj. Ako je ovako kako sam napisao, onda u plus vod ka
bateriji komotno mozes staviti taj indikator i poslije njega neku sotki diodu koja podnosi
struju punjenja, odnosno adaptera. Ok?
elektronika tzrebala biti u batery packu, a adapter kao kod mobitela daje samo
neki visi napon, reda 14 do 16 V(@ bob4, valja li ) i potrebnu struju, odnosno mozes i
procitati sto daje adapter i postuj. Ako je ovako kako sam napisao, onda u plus vod ka
bateriji komotno mozes staviti taj indikator i poslije njega neku sotki diodu koja podnosi
struju punjenja, odnosno adaptera. Ok?
- juka vk
Trenutno nisam kod kuce pa nemam instrument, a na adapteru pise 9V 150mA , nadam se da su to bez veze napisali. Ali na bateriji pise da je ulaz 12.6V.
A u bateriji ima samo prekidac LED i predotpot tako da sve ovisi o adapteru, pa mi se cini da je bolje da nista ne stavljam i da punim bateriju 3 satai gotovo, a?
...i zamisli ti njih posalju mu punjac obrnutog polariteta...kad ukljucim prekidac na bateriji LED svijetli, a kad spojim punjac ugasi se jer je obrnut polaritet, samo se nadam da baterija nije ostecena
A u bateriji ima samo prekidac LED i predotpot tako da sve ovisi o adapteru, pa mi se cini da je bolje da nista ne stavljam i da punim bateriju 3 satai gotovo, a?
...i zamisli ti njih posalju mu punjac obrnutog polariteta...kad ukljucim prekidac na bateriji LED svijetli, a kad spojim punjac ugasi se jer je obrnut polaritet, samo se nadam da baterija nije ostecena
Punjenje LIPo baterija-akumulatora bez dobre zastite, ogranicenja napona, temperature, je
v e l i k i r i z i k, ocito nisi vidio kako litijum gori (zapaljiva municija) sagori beton i
armaturu, s toga veliki o p r e z.-
v e l i k i r i z i k, ocito nisi vidio kako litijum gori (zapaljiva municija) sagori beton i
armaturu, s toga veliki o p r e z.-
- juka vk
Ma da, ostavit cu kako je original (ali okrenit polaritet) i gotovo, pa ako poginem tužit ću žute
hvala na pomoći
hvala na pomoći
- juka vk
.....evo ipak je doslo do male promjene, baterija ipak ima u sebi elektroniku, SMD dijelove, skriveni su i jedva se primjete. Baterija se sastoji od 3 baterije spojene u seriju i svaka ima elektroniku, jel to znaci da svake celija sebi regulira napon, pa napon adaptera može varirati??
Upravo to, svaka celija sebe regulise, napon adaptera treeba biti kao kod mobilnog visi od potrebnog
za sve celije, ne znam koja je elektronika-kolo u pitanju da mogu reci koliki minimalni napon
treba biti, ali u biti svaki adapter koji ima regulisanu struju malo vecu od one koje trebaju celijama
i napon veci od 12,6 V bi zadovoljio, ipak LiPo celije se moraju r e g u l i s a n o, strujno i
naponski puniti. Vjerovatno ti ta ista elektronika nedozvoljava prekomjerno praznjenje celija.
Bar bi tako trebalo biti. Sretno i pOz.-
za sve celije, ne znam koja je elektronika-kolo u pitanju da mogu reci koliki minimalni napon
treba biti, ali u biti svaki adapter koji ima regulisanu struju malo vecu od one koje trebaju celijama
i napon veci od 12,6 V bi zadovoljio, ipak LiPo celije se moraju r e g u l i s a n o, strujno i
naponski puniti. Vjerovatno ti ta ista elektronika nedozvoljava prekomjerno praznjenje celija.
Bar bi tako trebalo biti. Sretno i pOz.-