Problem sa PIC16F84A

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
lala1001

Problem sa PIC16F84A

Post by lala1001 »

Konacno sam nasao ovaj mikrokontroler i hteo sam da ga programiram, video sam shemu za Blesavi programator koji ste svi hvalili i uzeo i sastavio ga. Proverio sam izvode i na chipu i na konektoru, stavio chip u leziste povezao dodatni napon od 5V ubacio konektor u PC i u tom trenutku PIC je poceo da se greje brzo sam ga otkacio sa napajanja i izvukao iz PCja, a kada sam dotakao usnama PIC da proverim temp. opekao sam se... ? Zasto se to desilo? Kakve su sanse da je PIC pregoreo?
Kod sheme za blesavi programator, prikazan je sub-D 9to pinski konektor sa koje strane? Strane od koje su pinovi na koje se lemi ili one spoljasne?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

99,99% je da je PIC crko!

Nesto nisi spojio kako treba. To se obicno desi kada obrnes PIC-u napajanje! I meni se to desilo dva-tri puta do sad, jer na brzinu kada ubacujem PIC u podnozje, nekad ne pogledam i tako se zeznem :( :D
lala1001

Post by lala1001 »

dobro nista onda , sakupicu jos 500dinara za novi PIC :(
da li je moguce da se negde naruci PIC16F84A kao fr*e sample?

jos nesto, ako mozete da mi objasnite kako idu pinovi na ovom sub-D 9pinskom konektoru
Kod sheme za blesavi programator, prikazan je sub-D 9to pinski konektor sa koje strane? Strane od koje su pinovi na koje se lemi ili one spoljasne?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

ma imas numerisane pinove na shemi, a i na tom konektoru sto kupis koji upiknes u kompjuter. pa spoji po brojevima, ne po rasporedu, ako te to buni..
lala1001

Post by lala1001 »

super! hvala :) jos kad bi mi rekli jel ima di god na netu da se naruci ovaj PIC kao freesample jer sa novcem slabo stojim u zadnje vreme :(
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

bilo je na sample.microchip.com stranici. ako si u austriji ili negdje vani, mozes jos uvjek naruciti dzabe.
lala1001

Post by lala1001 »

jao super.
iz srbije sam, a stvarno sam u stisci sa novcem,...
inace kada se programira PIC posredstvom blesavog programatora i uz pomoc IC-Prog (verzija 1.05D) u win XP, da li je potrebno da se ukljuci opcija Enable NT/2000/Xp driver? posto kada to ukljucim, prilikom paljenja programa izlazi error...
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

treba ukljuciti tu opciju. taj driver imas skinuti sa stranice gdje si skinuo IC-Prog.

vidi po forumu ima li neko da ti pozajmi ili pokloni taj PIC, ja ih nemam vise. Imam 16f877a (veliki pic) ali njega ne mozes sa tim ni isprogramirati...

Trax
lala1001

Post by lala1001 »

dobro bi mi dosao neko kad bi tako postupio....
Ako ima takvih, javite se.
buco

Post by buco »

@trax napisao " Imam 16f877a (veliki pic) ali njega ne mozes sa tim ni isprogramirati... " :shock: :shock:

Inace zamo za informaciju PIC16F84 i PIC 16F877 se programiraju na isti nacin i ICprog to podrzava !!!!! :D
Tako ako imas viska 16F877 posalji ga covijeku , isprogramirat ce ga isto kao i 16F84 vjeruj mi !!!!! :lol:
Ramsley

Re: Problem sa PIC16F84A

Post by Ramsley »

lala1001 wrote:...kada sam dotakao usnama PIC da proverim temp. opekao sam se... ? Zasto se to desilo? ...
Mislim da se to dogodilo zato što si stavio usnu,e neznam kako drugima ali ja sam se upišo od smjeha :)
Dobro ja sam provjeravao usnicama lemilicu dali se ugrijala(slučajno),počešao sam se lemilicom :)
Jedan lik je uhvatio Atmela(da nemisliš da PIC ima nešto prtiv tebe)koji se pregrijavao pogledao me polako mu je suza krenula ko djetetu kada uzmeš igračku a kada sam mu pogledao prst vidio sam točno tip čipa na koji se opekao i neki još serijski broj :)
Imam ja 16F84 ali sam iz CRO,nisam ni siguran dali je OK :) Mislim da sam vidio da sa njega visi komad kože :twisted:
Post Reply