Koliko je STVARNO dugo upotrebljiv POSITIV-20?

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Gromit
Pravo uznapredovao :)

Koliko je STVARNO dugo upotrebljiv POSITIV-20?

Post by Gromit »

Pozdrav!

Tražio sam po forumu nešto na tu temu, ali nisam našo baš nešta konkretno - jeb*ga, ako je topic viška (tj. ako već ima odgovor) nega ga moderatori obrišu...

Dakle: koliko se STVARNO dugo može upotrebljavat POSITIV-20 nakon što mu istekne rok trajanja? Imam skoro punu dozu, većinu vremena je bio u frižideru, a nemam baš para na lopate za novi sprej. Čak sam mislio uzet one negativ-photo-resist filmove sa ebaya - 10 A5 folija skupa sa negativnim razvijaćem bi me došlo malo više od POSITIVa-20, ali ne znam ništa o kvaliteti tih (made in China) filmova (a i nemam love trenutno). Čuo sam negdje da se, navodno, može POSITIV koristit godinama nakon isteka roka trajanja, samo treba produžit expoziciju ili tako nešto? Ako ima šanse da je još upotrebljiv (rok isteko 06/2010) bilo bi super!
Ako JE slučajno upotrebljiv, kako mogu to provjerit (jel promjeni boju ili tako nešto)?

Kako bi rekli naši kolege izvana:
TIA!
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Koliko je STVARNO dugo upotrebljiv POSITIV-20?

Post by trax »

Ja imam taj sprej jos iz 2008 godine (tad je istekao), i eno radi bez problema :-)

Ako imas sprej, onda te nista ne kosta da probas i sam se uvjeris da li je OK ili nije.
Gromit

Re: Koliko je STVARNO dugo upotrebljiv POSITIV-20?

Post by Gromit »

OK budem vidio.
A jel ga držiš u frižideru cijelo vrijeme? Ovaj moj je malo u njemu malo vani (više u njemu :) ).
I normalno ga koristiš, mislim ne trebaš produžavat expoziciju i to ?

THX!
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
Post Reply