Pozdrav,
Napravio sam ovu kodnu bravu:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... odna+brava
I danas sam ju slučajno spojio sa obrnutim polovima na ispravljač. Počelo se dimiti iz stabilizatora 78L05. Kasnije sam zamijenio polove i sklop radi bez greške.
Dali da promijenim stabilizator što prije ili može i ovako
Stabilizator napona pregorio
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Stabilizator napona pregorio
Cena stabilizatora je ravna ceni 3 zvake. Pa ako to sebi mozes priustiti, bolje ga promeni. Poz.
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Promjeni stabilizator, njegova cijena je oko 2,5 kune (0,3 eura).
Da ti se ovo ubuduce nebi dogadalo mozes ubaciti diodu u seriju sa glavnim napajanjem (primjerice 1N4007).
Da ti se ovo ubuduce nebi dogadalo mozes ubaciti diodu u seriju sa glavnim napajanjem (primjerice 1N4007).
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Da, budem kupio cim odem do Zagreba (2,3 tjedna), a do tad budem ostavio ovako da radi.
Mjerio sam napon voltmetrom i na ulazu mi daje 12V (napon izvora), a na izlazu 4,9V. Nije mi jasno kako još uvijek normalno radi, a stvarno se dosta dimilo iz njega.
Mjerio sam napon voltmetrom i na ulazu mi daje 12V (napon izvora), a na izlazu 4,9V. Nije mi jasno kako još uvijek normalno radi, a stvarno se dosta dimilo iz njega.
što nisi rekao, ja bih ti ga poslao danas....
još mogu ako želiš... prolazim svaki dan kraj dučana s elektronikom u zagrebu
još mogu ako želiš... prolazim svaki dan kraj dučana s elektronikom u zagrebu
Najbolje spoji gretz na ulazu sklopa tako da izvode za "izmjenicni izvor" stavis na konektore na koje dovodis napon na cijeli sklop i time dobivas da to da kako god spojio stezaljke na uzazu u sklop poslje gretza ti je plus ucijek na istom mjestu isto kao i minus samo sto moras dovesti 1,4V vise na ulaz gretza kako bi neutralizirao padove napona na 2 diode koje su ti uvijek "ukljucene" u gretzu.
Ako se bojis da ponovo nebi napravio ovakvo sranje ovo ti je najbolje rjesenja.
I naravno promjeni taj stabilizator
Ako se bojis da ponovo nebi napravio ovakvo sranje ovo ti je najbolje rjesenja.
I naravno promjeni taj stabilizator
da se izbjegnu kvarovi zamjenom polariteta, treba napraviti baš kao što je @78l05 napisao, dakle dioda u seriju s napajanjem (+ vod)... najjednostavnije, i najjeftinije,