DC Volume kontrol

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

DC Volume kontrol

Post by VFDisplay »

Dakle situacija je slijedeca: Imam vise okretni potenciometar koji je mono, a trebao bi s njime kontrolirati glasnocu stereo pojacala (bolje receno dva komada TDA7294). Jedino sto mi pada napamet je bas upravo DC volume control. Probao sam to izvesti s tranzistorom i ide al je dosta ne precizan odnosno ima nagli skok sa tihog na glasno. Trazio sam na netu shemu ali jedino sto mi nadje jest pojacala s DC volume kontrolom ali ne i sami sklop. Da li netko mozda slucajno ima kakvu shemu ili mozda neki bolji prijedlog. Nezelim nista raditi s nekim specijalnim intergalcima poput TDA1524 ili LM1036 trazim nesta jednostavno. Da i napajanje toga je pozeljno da bude nesimetricno dakle samo Vcc i gnd.
Svaki dobar prijedlog ili ideja je dobrodosla :)
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: DC Volume kontrol

Post by Feko »

Viseokretajni potenciometar ne treba u ovom slucaju. Uvijek kada je u pitanju VOLUME kontrola koristi se logaritamski potenciometar jer ljudsko uho ima logaritamsku skalu cujnosti. Sa log potenciometrom ti neće biti nagli skok iz tiho na glasno :wink:
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

Feko kuzim ja koji se pot koristi u audio tehnici za kontrolu glasnoce, no koristio sam i log ista stvar. Razlog naglog skoka je ta sto je tranz. nelinearna komponenta. Vidi ako koristim obicni log pot i ako hocu da je precizniji volume control onda moram koristiti veci gumb za pot a za to nemam mjesta te zato koristim viseokretni potenciometar. Meni odgovara i linerana karakteristika ali ovo je bas nagli nagli skok.
A jos jedna stvar je ta da trenutno nemam stereo log pot pri ruci a u os mi se samo zbog jednog potencometra, vjeruj mi,neda ici.
Ima jos jedno rijesenje a to je da uzmem neki TDA digitalni ton kontroler tj bolje receno volume controler i da ga prikacim na pic zajedno s viseokretnim potom, a svaki taj kontroler ima logaritamsku skalu za kontrolu glasnoce (skala je u dB), ali to vise nije to. Jednostavno bi zelio da buge sve analogno :)
jazz
Pravo uznapredovao :)

Post by jazz »

VFDisplay wrote: Ima jos jedno rijesenje a to je da uzmem neki TDA digitalni ton kontroler tj bolje receno volume controler i da ga prikacim na pic zajedno s viseokretnim potom, a svaki taj kontroler ima logaritamsku skalu za kontrolu glasnoce (skala je u dB), ali to vise nije to. Jednostavno bi zelio da buge sve analogno :)
DS1802, (soic) zauzima malo mjesta, bez pic-a, bez viseokretnog pot-a, svira bolje od analognog. :roll:
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

znam za njega i imam ga ali nisam nimalo zadovojan njime. A uostalom nezelim nikakva tipkala i ostale komponente koje upucuju na digitaliju, no izgleda da cu morati ici kako sam ja reko. I da DS je dosta spor,trom dok s pic-om ja odredjujem koliko brzo da mijenja glasnocu (mislim na pauzu izmedju dva koraka, stepa) i zahtjeva simetricno napajanje ili dodavanje virtualne mase ukoliko zelim da ide na nesimetricno napajanje dok neki od tda73xx serije to nezahtjeva.
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Spoji viseobrtni potenciometar tako da njime menjas jednosmerni napon.
Onda taj napon dovedi na kolo sa linka.

http://elektronika.5forum.info/t33-audio-atenuator
Na semi sa linka, umesto 4700uF ja bih stavio elektrolit od stotinak mikrofarada.
jazz

Post by jazz »

VFDisplay wrote:znam za njega i imam ga ali nisam nimalo zadovojan njime. A uostalom nezelim nikakva tipkala i ostale komponente koje upucuju na digitaliju, no izgleda da cu morati ici kako sam ja reko. I da DS je dosta spor,trom dok s pic-om ja odredjujem koliko brzo da mijenja glasnocu (mislim na pauzu izmedju dva koraka, stepa) i zahtjeva simetricno napajanje ili dodavanje virtualne mase ukoliko zelim da ide na nesimetricno napajanje dok neki od tda73xx serije to nezahtjeva.
Pa čudno... eto i Pass je zadovoljan s njim, a on je dosta izbirljiva jedinka. :shock:
https://passlabs.com/products/preamplifiers

Pa možeš ga ti kontrolirat PIC-om, ako hoćeš, nitko ti ne brani. Mislim... ako ti je spor. :roll:

Da, zahtjeva -2.5 +2.5 napajanje (TL431 po Pedjinom receptu), i jedini minus mu je što ga treba tjerati na većem naponu od onoga navedenog u specifikacijama (max 5.5V) da bi mogao normalno raditi sa "standardnim" audio 2V RMS ulaznim signalom.

Nema tog TDA koji se može mjeriti sa DS180x serijom, nema.
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

@jazz prvo napravi jedan tda tone controler (osim tda1524 i tda1526 jer su katastrofa) pa onda nesta reci a ne govoriti gluposti. Napravi kontroler s nekim od tda731x ili jos novije tda740x serije, iznenadit ces se. E al vas sve jebe jedna stvar a to je sto za kontrolu njime treba znat mikrokontrolere odnosno treba znati pisati programe sto vecina vas nezna i onda pametuju kako to nista nevalja a nikada nisu ni radili s time. Molim lijepo. A ja sam radio i sa jednim i sa drugim. Da mogu spojiti ds na pic tako da mu saljes dva bytea od kojih svaki predstavlja jedan kanal ali i dalje trebam sim. napajanje a to nezelim.
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

pobjeze mi edit xD
@hari poter hvala na shemi probam je ovih dana,mozda cak i danas :D
jazz

Post by jazz »

VFDisplay wrote:@jazz prvo napravi jedan tda tone controler (osim tda1524 i tda1526 jer su katastrofa) pa onda nesta reci a ne govoriti gluposti. Napravi kontroler s nekim od tda731x ili jos novije tda740x serije, iznenadit ces se. E al vas sve jebe jedna stvar a to je sto za kontrolu njime treba znat mikrokontrolere odnosno treba znati pisati programe sto vecina vas nezna i onda pametuju kako to nista nevalja a nikada nisu ni radili s time. Molim lijepo. A ja sam radio i sa jednim i sa drugim. Da mogu spojiti ds na pic tako da mu saljes dva bytea od kojih svaki predstavlja jedan kanal ali i dalje trebam sim. napajanje a to nezelim.
Žao mi je što te moram razočarati, ali tda ne želim napraviti. Ne pričam gluposti, for sure. 8)

DS1802 je dobar Pedji, Pass-u, pa i meni (iako moja malenkost nije formata navedeng dvojca). DS-ovi su zaslužni za dobar zvuk điđi-miđi uređaja iz hi-fi svijeta. Mogu ti npr. spomenuti odličan preamp, Audio Research LS25MkII, koji je u Europi koštao preko 7000 €, a ispod haube je imao DS1666. Uglavnom se zadnjeg desetljeća sve vrti oko DS-a, WM-a i CS/PGA chipova što se tiče digitalnih pot-ova.

Zašto nema TDA-ova u toj priči. Pa vjerojatno zato što nitko ne zna kako isprogramirati uc. :shock:

E da... u vezi mene, uc i DS-ova, prošlo je dosta godina od tada...
http://www.diyhifi.org/forums/viewtopic ... 4717#p4717

Šta bi tek bilo da znam pisat programe, di bi mi bio kraj? Ovako mi samo ostaje da pametujem. :?
Ali eto... da zaljepim, kako je na kraju izgledao moj flash program, za dobro-zvučne digitalne pot-ove.

Image

Image

Image
jazz

Post by jazz »

Ne mogu više editirat gornji post, pa samo da nadodam link (schema) na gore navedeni AR-LS25 (DS1666), ako slučajno nekoga zanimaju i ozbiljne stvari, a ne samo igračke... :?
http://www.arcdb.ws/LS25/LS25.html
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

vidim kamo ovo vodi. svi sam serete po tda cipovima bez da je ITKO od vas osobno isprobao TDA. uglavnom Admin/Moderator brisite temu!
BTW: program koliko vidim nema upoce kontrolu tona tako da je sranje (za mene).
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

utekne mi edit -.-'
A i sam tvoj program u MCU je jednostavan...ono sto ti komp posalje to posalji DS u i to je to...sa TDA I2C cipovima je ipak program punoo komplicirijaniji nego sto mislite (osobno iskustvo). A jos jedna stvar...zasto taj usrani DS kosta onda 15 do max 25kn a recimo TDA7404 oko 95kn kad je on sranje, igracka? I zasto mislite ako je DS u tom nekom predpojacalu (zabole me i koje je jer nepada mi napamet toliko para dat za to) da je on najbolji cip na svetu? Ma ljudi, koriste ga jer je najjeftiniji i najjednostavniji za kontrolirati a ne zato sto je the best, ne treba MCU ili ako ga treba program je super jednostavan zato ga koriste.
jazz

Post by jazz »

Pa nakon ovoga...
VFDisplay wrote:E al vas sve jebe jedna stvar a to je sto za kontrolu njime treba znat mikrokontrolere odnosno treba znati pisati programe sto vecina vas nezna i onda pametuju kako to nista nevalja a nikada nisu ni radili s time.
sam ti objasnio da nije problem u pisanju programa za uc, koji bi kontrolirao digitalni pot, nego da jednostavno ima proizvoda koji su bolji od TDA. Ima ljudi koji se tim područjem bave (ili ga barem prate) dugi niz godina (npr. ja), pa znaju kako su tu stvari išle, i kako danas otprilike stoje.

Ne kužim čemu ljutnja, i zašto bi se trebala brisati tema. :roll:

A što se tiče mog programa...
VFDisplay wrote:BTW: program koliko vidim nema upoce kontrolu tona tako da je sranje (za mene).
hvala na komplimentu.

Mislim da nisi baš skužio o čemu se radi...
VFDisplay wrote: A i sam tvoj program u MCU je jednostavan...ono sto ti komp posalje to posalji DS u i to je to...sa TDA I2C cipovima je ipak program punoo komplicirijaniji nego sto mislite (osobno iskustvo).
To je program za flash-anje uC (DS89C4x0), ne za vezu između DS-a i PC-a. Odrediš sve postavke po svojim željama (npr. tipke na daljincu i intezitet display-a) i klikneš na flash. Tada PC program (zaljepljene slike) kreira krajnji firmware i flash-a uc. Sva tri pot-a imaju drugačiji interface, DS1802 i PGA drugačiji SPI, a DS1808 I2C.
VFDisplay wrote: I zasto mislite ako je DS u tom nekom predpojacalu (zabole me i koje je jer nepada mi napamet toliko para dat za to) da je on najbolji cip na svetu? Ma ljudi, koriste ga jer je najjeftiniji i najjednostavniji za kontrolirati a ne zato sto je the best, ne treba MCU ili ako ga treba program je super jednostavan zato ga koriste.
Meni je DS1808 najbolji, a naveo sam primjer za DS1666 (AR LS25). Ljudi ih koriste jer daju najbolji zvuk. Nema to veze sa programiranjem uc i parama.
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

jazz wrote: Ne kužim čemu ljutnja, i zašto bi se trebala brisati tema. :roll:
Zato sto ja tako kazem. Nema ljutnje ti si reko svoje.
Post Reply