kupio ja auto!

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

wizard
Pravo uznapredovao :)

Post by wizard »

ja sa kombijem Renault Trafic 2.5 D za 30 maraka (15-16 litara diesela) presao oko 184km i tek onda mi se upalila rezerva. A sto se tice voznje, to je prica za sebe :twisted: ne stedim ga. Kod nas u krajini su putevi takvi da nemas neku otvorenu voznju, sve je gas, kocnica, puno krivina i brda... Znaci kombi od 2500cc na 100 kilometara potrosi oko 7-8 litara. Sad to bi se vjerovatno povecalo kad bio bio natovaren na 1.5 tonu nosivosti :? :D
Sve je dobro dok ja ne sipam nego firma :) A da auto od 1100cc trosi 10 litara, neobjasnjivo, jedino svijecice, karike ili nes da nevalja.
virtualx
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

kad kombi trosi 7-8 litara koliko onda ovo moje trosi
nema ga mozes ovu fiestu u dzep staviti
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

razvila se rasprava pravo! :D
svakavih komentara ima ali dobro je cuti svacije misljenje.
evo naprimer jos jedna situacija...
juce smo isli na teren sa citroen berlingom ,mislim da je motor 1.3 i presli smo 270 km,nasuto 20km goriva (malo vise od 10l) i gledajuci kazaljku potrosio je malo vise nego sto je bilo u rezervoaru prije sipanja goriva.kada se izracuna izadje da trosi izmedju 4-4,5 litara na 100km sto je super.
e sad to je prilicno otvoren put bio i prilicno umjerena voznja (do 120km/h na kratkim relacijama).
to je jedna stvar a sasvim druga stvar je gradska voznja gdje se dosta vremena ceka na semaforima,izlazima na glavni put...
a to niko ne racuna,a auto trosi i kada radi na leru,doduse manje ali ipak trosi.
po gradu bi bilo bolje da se racuna vrijeme provedeno u voznji a ne predjeni kilometri.tako je bar kod mene situacija.prije par dana ovi baksuzi sto odrzavaju puteve su u najvecem spicu zatvorili sve trake osim jedne a guzva je inace i bez njih a ovako je haos bio.
taj dan sam 3 kilometra kroz grad isao oko pola sata a koliko je goriva potroseno ko zna.
a recimo za to vrijeme i kolicinu goriva sam mogao da predjem bar 30 km na otvorenom.
svrha sveg ovog sto sam napisao je ta da je potrosnja u gradu uvjek prilicno veca od potrosnje na otvorenom ma kakav to put bio.
i potrosnja u gradu zavisi od mnogo faktora koji nikad nisu isti tako da ni potrosnja nikad nije 100% ista (jedino ako neko ide istim ulicama i uvijek ima isto vozila :) ).
A da auto od 1100cc trosi 10 litara, neobjasnjivo, jedino svijecice, karike ili nes da nevalja.
dodji jednom da vidis u kakvim uslovima se vozi to auto! :D
unutra nas dvojica a nekad i trojica,ja sam malo laksi a ova dvojica oko 100kg...
u autu uvijek alata i svakakvih jos stvari tezine od 200-400kg...
a inace auto nije moje pa je gas uvijek do panja (zaboravim da nisam u askoni pa moram to da nadoknadim nekako :) ) posto volim da se kacim sa ljudima na "crti".
a jos da kazem da je auto 86 godiste i da motor vise nije nov naravno ali to je manje vazno.
u takvim uslovima voznje nema tog auta koje nece trositi ispod 10 litara.
ako neko nevjeruje,nek da meni auto i dokazacu mu to! :twisted:
troskovi idu na racun druge osobe naravno! :D
moje licno misljenje je da ta fiesta trosi po gradu 7 litara minimum a najbolje ce se videti kada se isproba.
e sad jedino ako je mozda motor 1100 onda je moguce manje od toga.
nisam nikad vozio fiestu pa postoji mogucnost da nisam u pravu.
za virtualx bi bilo bolje da ja nisam upravu ali... vidjecemo! :D

pozdrav
larga

Post by larga »

sto stvari utice na potrosnju drugar mi je dolazio sa fijestom 2100 cc iz pariza prosle godine prosek mu je bio blizu 7 litara ali to su sve ravni auto-putevi meni se cini da je virtualx iz bosne (brda bato)i znam da mi auto ili kamion trosi minimum u gradu 30 posto vise sto puta se pokazalo da fabricki podaci nisu tacni i da se izvode u idealnim uslovima i da se friziraju zbog konkurencije mogu ja decku reci da ce mu auto trositi na otvorenom 5.5 l sto je i realno ostvarivo ali sto da mu mazem oci ko zna kad ce da zapali na neki dalji put
burazeru sam dao askonu 1600d koja trosi NA OTVORENOM 6LITARA jer mi je prijatelj nastelovao bospumpu do crnogorskog primorja prosek joj je bio 8litara jer se nemoze porediti voznja po vojvodini i crnoj gori potrosnja moze da varira od deonice do deonice te mislim da je izlisna svaka rasprava o tome
VIRTUALX KAD SAM PITAO JEDNOG PRIJATELJA PRE DESETAK GODINA KOLIKO MU AUTO TROSI REKAO MI JE:KOLIKO MI SIPAM :lol: 8)
SOFERSKA JE TUGA PREGOLEMA
larga

Post by larga »

P.S
poznajem bihac i taj kraj tosu sve gudure 8)
SOFERSKA JE TUGA PREGOLEMA
wizard

Post by wizard »

A sad dok nes u gradu obavljam vozim Mitsubishi Lancer GLX od shefa, ide ko zmaj i mislim da ponekad uzme 11 litara u gradu kad ga ja vozim :D . Kontam sebi kupiti takav auto, jako mi se svidja, jak je, udoban i fino ide. Eh, sad sa gorivom je druga prica, kod nas je Euro 98 2.15km po litri. Jedino, ono sto su rekli da su tamo negdje u srednjoj Bosni nasli neki izvor nafte, procjenjuje se na milione tona i eksploataciju 20-ak godina, vidjet cemo, ne bi bilo loshe :D.
Vozite dok mozete, kad nestane nafte onda necete moci i sve dok cijena goriva ne poraste do 3 marke :?
virtualx

Post by virtualx »

znaci evo podataka koje sam nasao
auto ima snagu 44KW
i ima 1299cm3

i od ostalih podataka imam samo brojeve sasije ,motora i jos neke kodove
Post Reply