Relej,prekidač ili mikrokontroler ? POMOĆ

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Rijad

Relej,prekidač ili mikrokontroler ? POMOĆ

Post by Rijad »

Vozdra raja,prije nego sto objasnim problem koji imam zelim da vam kazem da sam laik u ovoj oblasti,ali eto zatreba mi ovako nesto pa bih vas zamolio da mi pomognete oko ovog!Trebam prekidac koji ce ostvarivati kontakt u odredzenom vremenskom intervalu na odredzeni izlaz. Nacrtao sam nesto pa bih vas zamolio da pogledate... :oops: :oops:

http://img209.imageshack.us/img209/930/testgql.jpg
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Relej,prekidač ili mikrokontroler ? POMOĆ

Post by WhiteHead »

Lakše ćeš dobiti pomoć ako kažeš za šta ti konkretno treba...
Vjerovatno to neće ići bez mikrokontrolera, a pošto si (sam kažeš) laik, napiši odakle si da bi ti neko iz blizine to mogao napraviti.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Rijad

Post by Rijad »

Ja sam ti prijatelju iz malog mjesta blizu Sarajeva.Pa ako neko zna kako ovo da rijesim nek se javi i normalno da ispostavi svoju cjenu!
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Ako mi je jasno; ti želiš ovo:
Image

Uploaded with ImageShack.us
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Ima sarajlija na forumu, javi se nekom od njih s PP

@Bob, nije baš tako "nakon 15 sec napon na sva tri izlaza"
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Rijad

Post by Rijad »

Prije svega hvala na odgovorima,svi razgovaramo o izradi nekoj, a niko da mi spomene cjenu ? Kol'ko kako i sta ? :D
Amir_H
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Rijade - ti vjerovatno trebaš uključivanje neke reklame ? Tj. da se prvo upali prvo slovo, zatim drugo pa treće i na kraju sva slova zajedno. Ovo ti je najbolje riješiti pomoću malog PLC. Ovakav mali PLC košta oko 200KM, a pošto ne znaš sam da isprogramiraš i da ožičiš PLC trebaćeš nekome platiti još 100KM da to uradi. Kada je meni zadnji puta trebao PLC kupio sam ga od firme SARFO u Sarajevu (tel 033 440 012 mobilni 061 210 706 Nedžad) Ja sam programiranje i ožičenje uradio sam, a ti sa ljudima iz SARFO se možeš dogovoriti po kojoj cijeni će ti oni uraditi programiranje i ožičenje. Konkreno ja sam od knjih kupio PLC MOELLER EASY512-AC-R -pogledaj link
http://datasheet.moeller.net/datasheet. ... en_GB&_lt=

Mnogo uspjeha želim ... pozzz,
Amir
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Ma kakav PLC, on je preskupo rješenje. Problem se lako rješi sa mikrokontrolerom za cca. 100kn (manje od 20e).
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

a da nađeš nekog osmoškolca, da to riješi s 555 i 4017 :D
Rijad

Post by Rijad »

Amir_H wrote:Rijade - ti vjerovatno trebaš uključivanje neke reklame ? Tj. da se prvo upali prvo slovo, zatim drugo pa treće i na kraju sva slova zajedno. Ovo ti je najbolje riješiti pomoću malog PLC. Ovakav mali PLC košta oko 200KM, a pošto ne znaš sam da isprogramiraš i da ožičiš PLC trebaćeš nekome platiti još 100KM da to uradi. Kada je meni zadnji puta trebao PLC kupio sam ga od firme SARFO u Sarajevu (tel 033 440 012 mobilni 061 210 706 Nedžad) Ja sam programiranje i ožičenje uradio sam, a ti sa ljudima iz SARFO se možeš dogovoriti po kojoj cijeni će ti oni uraditi programiranje i ožičenje. Konkreno ja sam od knjih kupio PLC MOELLER EASY512-AC-R -pogledaj link
http://datasheet.moeller.net/datasheet. ... en_GB&_lt=

Mnogo uspjeha želim ... pozzz,
Amir

Pa nesto je slicno,samo sto sam u fazi izrade jos uvijek,pa se samo informisem da li je izvodljivo i kol'ko je isplativo! Za 'elektroniku' za reklama sam rjesavao preko poznanika i izlazila me je otprilike oko 50 KM..Fazon je sto zelim da naucim kako to odraditi sam,kakva je procedura ,sta i kako! Radio bih sa smd led didoda.Mislim da sam na pravom mjestu. ;)
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Napravi za početak ovo (preslagivanjem možeš doć do tvog rješenja):
http://clarkson-uk.com/555-timer/projects/t-lights.html

Na googlu sam stavio u pretraživač slika: 4017 555
Rijad

Post by Rijad »

Hvala na brzom odgovorou , ovako sam nesto i trazio...Ovo je klasicni semafor ,jos jedno pitanje...Kako ide izrada stampanih ploca? Kakva je tu porcedura?
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Prošetaj ovdje po forumu; negdje imaš konkretne opise i primjere....

Za sklopove sa ledicama imaš zanimljivu knjigu: http://talkingelectronics.com/projects/ ... jects.html
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Ako hoćeš mogu ti ja napisati kod za mikrokontroler i dati ti shemu po kojoj bi trebalo spojit. Ti samo onda nađi nekoga da ti dizajnira pločicu i napravi sklop.
I još jedno pitanje o načinu rada. Da li nakon što su aktivna sva 3 izlaza slijedi 5 sekundi sa svim izlazima neaktivnima, ili se odmah pali prvi izlaz, a svi ostali gase?
Rijad

Post by Rijad »

bob4 wrote:Prošetaj ovdje po forumu; negdje imaš konkretne opise i primjere....

Za sklopove sa ledicama imaš zanimljivu knjigu: http://talkingelectronics.com/projects/ ... jects.html

Hvala pogledacu!
Rijad

Post by Rijad »

elektor wrote:Ako hoćeš mogu ti ja napisati kod za mikrokontroler i dati ti shemu po kojoj bi trebalo spojit. Ti samo onda nađi nekoga da ti dizajnira pločicu i napravi sklop.
I još jedno pitanje o načinu rada. Da li nakon što su aktivna sva 3 izlaza slijedi 5 sekundi sa svim izlazima neaktivnima, ili se odmah pali prvi izlaz, a svi ostali gase?
Prije svega hvala na pomoci,
poslije aktivan sva 3 izlaza pali se odmah prvi izlaz!Gdje mogu izraditi stampanu plocu ? Da li postoji neki nacin za home made?
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Naravno da ima home made način. Pretraži forum. Ima barem 100 tema na tu tematiku. Preporučio bih ti transfer postupak.
Kakvi ti izlazi trebaju biti? Relejni?
Rijad

Post by Rijad »

Druze pocetnik sam :oops: Ne razumijem pitanje :S
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Ajmo onda ovako. Što misliš spajat na izlaz tog sklopa?
Rijad

Post by Rijad »

Spajam Led diode, 3 x 1 ,smd bjele,20mAh!

P.S Imam na drugom projektu problem,znali neko kako se mogu SMD RGB diode 12v spojit na 5 v i da rade...Kad ih isjecem s trakice i spojim paralelno,ogranicim struju rezistorom od 100 ohma rade,ali bi mi bilo puno draze kad bi nekako mogle ostati na trakici (http://static.traderscity.com/board/use ... ight-1.jpg o ovoj trakici pricam :) )
Post Reply