Evo ga...sve je trebalo brzo napraviti..pa je tako i nabrzaka napravljena kutija od IDE ladice za HDD
Sutra ga nosim gospodinu kome je pravljen...a ja ću za sebe pričekati peđu da napravimo varijantu sa PICom koji će imati kalibraciju da se ne moraju oduzimati vrijednosti koje pokazuje u kratkom spoju ispitnih kablova.
edit:
Projekt je iz Makedonskog Emitera (Broj 10, Oktomvri, 1998)
Mili ohm metar
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Mili ohm metar
Glupo je kod low ohm metra ne korisiti četveroelektrodno mjerenje,ovaj na slici je znači beskoristan za manje od 14mohm,a sa gore navedenom metodom mogu se i mikroomi mjerit,bez obzira na duljinu i vrstu kabla,temp. itd.
- Feko
- Stariji član
U pravu si za četverožično mjerenje, no nekada je to teško izvesti, pa čak i vrlo nezgodno, pogotovo za ovog gospodina kojemo sam to pravio. Ali otkud ti to da je neupotrebljiv za iznose ispod 14miliOhma? Pa jednostavno prvo izmjeriš kratki spoj sa ispitnim kablovima i onda oduzmeš taj iznos od mjerenog....
Kad su otpori koji se mjere red veličine otpora tih kablova i manji,greška postaje veća jer kablovi ubiju rezoluciju A/D-a.
- Feko
- Stariji član
Imam otpore koje mi je MarioKT izmjerio na mjernom mostu Keithley 2410 sa izvrženim Offsetom mjernih kablova i 4 žično. Otpori su u 4 decimale ispod ohma.....i nisam primjetio da instrument fula vrijednosti reda mili ohma. Kad odbijem onaj iznos kratkospojenih mjerenih kablova, decimale ispod ohma se poklapaju bez pogreške!
Stvarno svaka cast, munja si Feko!!
I od mene cestitke na zavrsenoj vrlo korisnoj spravi. pOz