Pozdrav.
Imam jedan pokvareni zvučnik koji sam otvorio, i ustanovio da je izgorila zavojnica. Otvorio sam ga i povećo mu zazor na magnetu i sad mene zanima dali je bolje da koristim tanju žicu i više namotaja ili deblju s manje namotaja?
Kolko ja znam s tanjom žicom odnosno više zavoja dobijam veču propusnost za niske frekvencije što znaći da bi zvučnik bolje svirao na niskim frekvencijama, a sa debljom žicom bi imao veću snagu.
Jesam li u pravu i kakvu na kraju žicu koristit????
Još nedno pitanje.
Dali će veču silu izbacivanja membrane napraviti zavojnica sa manje ili sa više zavoja?
Hvala
Popravak zvučnika
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Popravak zvučnika
vjeruje proizvodjacu zvucnika...unutra je vec bila zavojnica namotana nekom zicom ..i ta zica je proracunata
za taj magnet i za tu membranu. i za odredjennu impedanciju zvucnika...mozes eksperimentirati ,ali mislim da je najbolje da stavis
istu debljinu zice i broj navoja...
a kako si to "poveco" zazor?
ako nisis iskusan,bit ce problem i centrirati tu zavojnicu unutar magneta...
za taj magnet i za tu membranu. i za odredjennu impedanciju zvucnika...mozes eksperimentirati ,ali mislim da je najbolje da stavis
istu debljinu zice i broj navoja...
a kako si to "poveco" zazor?
ako nisis iskusan,bit ce problem i centrirati tu zavojnicu unutar magneta...
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Ma več sam ja nega moto s debljom žicom na 50 zavoja (tolko je bilo), al svaki put mi se zavojnica raspala jer nije bila dobro zaljepljena. Sad sam napravio novu membranu od hamer papira i čekam da mi centratori dođu, al znam da sa debljom žicom gubim odpor pa me zanima vaše mišljenje kako da napravim tu zavojnicu
British Designed 12" Carlsbro Powertone KC1690