polacalo 12v

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

naumovic

polacalo 12v

Post by naumovic »

interesuje me dali neko zana ili ima seme za pojacalo koje bi radilo u kolima od nekih 500w
Last edited by naumovic on 01-08-2006, 17:36, edited 1 time in total.
Firkragg

Post by Firkragg »

Za 'nkih 500w' ti treba podebel DC/DC konverter, Stiffening kondenzator a o pojacalu da i ne govorim (mozda debeli bridge mosfeta ili sl).

A ni kvalitetni zvucnici za tu snagu nisu bas nesto sto se kupi u pevecu...
naumovic

Post by naumovic »

kondezator imam mislio sam na 500w muzike snage a ne pravihh kako ih zovu. ako ima neko predlog sta pi mogo da uradim
larga
Pravo uznapredovao :)

Post by larga »

gledao sam pojacalo koje tera 250w i gura dva 18 inchna basa(lavori)
i kad stojis na 5m od auta nemozes da cujes sagovornoka zasto 500w
SOFERSKA JE TUGA PREGOLEMA
naumovic

Post by naumovic »

zbog basa koji je jacine 600w pionirov tako pise na njemu
Firkragg

Post by Firkragg »

Svejedno. S 12V napajanjem mozes dobiti nekih 18W na 4 ohma, malo vise na 2, :shock: :) , tako da si mozes odma pocet radit DC/DC konverter.
Preporucam SG3525 uz regulaciju i po mogucnosti full-bridge velikih mosfeta.
(na ulazu ces vuci oko 40A tijekom peak-a).

Za samo pojacalo i nemam nekih preporuka za tu snagu, mozes pogledati http://www.elektronika.ba/el.sheme/?akc ... idgrupa=12
MOSFET pojacalo i poduplati izlazni stupanj, pa povisiti napon na nekih +-60ak V

Ili mozda ovo takvo kako je http://www.elektronika.ba/el.sheme/?akc ... idgrupa=12

Mozda je i bolje za bass..

Inace raznih shema pojacala imas pun google i vrlo velik izbor.

Evo tipican DC/DC konverter s SG3524 (sorry za crtanu shemu, kolko-tolko je citljiva)

http://members.tripod.com/valveaudio/im ... b1012a.jpg

I stranica

http://members.tripod.com/valveaudio/Membuatsendiri.htm
naumovic

Post by naumovic »

zahvaljujem se na pomoci. Samo me iteresuje koliko ce to pojacalo od 60v opterecivati celokupni sistem u kolima sto se tice sruje da ne vuce mnogo sruje? posto sam pito elektricara. njegovo misnjenje je da je to previse i da bi trebao jos jedan akumulator za to. nisam vican sa ovom elekronikom izvinjavan se ako smaram
Firkragg

Post by Firkragg »

Pri peak snazi (dubok bas) pojacalo ce povuci 40ak A, sto je skoro pola snage jednog manjeg alnasera (1kW).

Ugl. nakon nekih 1,5..2 sata mrcina od akumulatora 100Ah je mrtva, a upitno je jeli prosjecan alternator dovoljno jak da ga dopunjuje (vjerovatno bi trebao i novi alternator).

Vrijedi i to da bi bio pozeljan jos jedan akumulator (blizu pojacala, tako da djelomice ukloni potrebu za stiffening kondom) i da bonus snage napajanja.

Inace bez puno iskustva s power elektronikom i pojacalima ja se nebi upustao u samogradnju neceg takvog. :shock:
naumovic

Post by naumovic »

pa ceciteme koje pojaca je dovonjno da gura bas od 600w muzicke snage a da moze da radi bez problema
larga

Post by larga »

verovao ili ne ali tjunirani automobili koji uobicajeno imaju jaku muziku imaju ugradje jos jedan alternator samo za te stvari
stavi malo jace sijalice i nocu ukljusi samo malo jaci muz. uredjaj u autu bes pojacala treperece ti sijalica od alternatora a kamoli neki veci snagas
glupo je da tovaris velik akumulator u gepek
kad to mozes resiti sa nekim manjim alternatorm pod haubom i nista se nevidi 8)
naumovic

Post by naumovic »

dok nisam stavio kondezator izgoreo sam dva atenatora a drugu lako je reci da stavim jos jedan altenator kada imas meta a kod mene ni da rele za maglenke da stavim a da nesmetaju a kamoli altenator
larga

Post by larga »

IZVINI DRUZE NA RADOZNALOSTI ALI KOJI JE TO AUTO :?:
8)
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

naumovic wrote:pa ceciteme koje pojaca je dovonjno da gura bas od 600w muzicke snage a da moze da radi bez problema
Ja nikome ne bih savjetova izgradnju pojacala za automobil tako velike snage :D Snaga je velika a napon napajenja mali 12V a po onon staro P=IXU struja je jaka!!!Bolje da skupis novaca i kupis orginal pojacalo :D !!Ja sam mislio stavljat pojacalo 2x200 al mi je potrebno debelo kablo :D a ko ce ga provuci....Ja i moj priatelj smo u njegovu "pilu" ubacili 8) pojacalo 400w za bass a 2 zvucnika po 2x 100w znaci 2 pojacala ono za bass kablo oko 10mm a za ovo slabije nesto kombinirali :D dosta osiguraca skretnica...Ako to ne volis bit ce ti dosadno!!!Ja sam uziva :D
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
larga

Post by larga »

ma da gledao sam skoro pionira 300w ko upisan 100 eura samo mislim da
bi i on pravio problem sa strujom 8)
virtualx
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

ja stvarno nekontam sta ce vam tolika snaga pojacala za auto
meni je dovoljno 20W da se cuje normalno ,cak i da pojacam glasno.
imam auto kasetofon 2x7W i pojacam do pola i ono je glasno
naumovic

Post by naumovic »

toyota celica

ja imam sve sto je potrebno od inatalacije vec u autu, presek napajajuceg kabla nekih 6-7mm. javec imam pojacalo od 2x200 kole gura elipse od 200 i pas od 300w sal koli je sranje kesu da sam stavio mesto memrane davala bi bolji zvuk od njega. sada hocu da rasteretim pojacalo. nije svar u kupovini nego sam nesto napraviti
larga

Post by larga »

mnogi se lepe za sal iliti shomodji odes lepo na sajt
www.maniac-sound.com
sal koristi sem u jednom modelu 4 namotaja na kalemu i los lepak cim ih vise opteretis razlete se namotaji a o kvalitetu zvuka da negovorimo
testirali smo mnc i uporedili ga sa salovim blago receno to je bila uvreda za mnc jer se stvarno nemogu porediti shomodji placa samo dobru reklamu
a izrada je kineska ali naj nize kategorije
na ovom sajtu ces naci najrazlicitiju opremu za auto od svetlecis papucica
do tv-a u suncobranu vredi pogledati 8)
naumovic

Post by naumovic »

po vama koji su zvucnici ok al da je icena ne neko preterivanje
larga

Post by larga »

pa napisao sam ti adresu samo je problem odakle si ti dal ti se isplati ici u shoping 8)
naumovic

Post by naumovic »

moracu da vidim dali imaju radnju u Beogradu hvala
Post Reply