Matematicke operacije sa 16F84
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Matematicke operacije sa 16F84
Pozdrav, gledao sam malo na internetu, mada nisam nista uspeo konkretno da nadjem, zanima me da li 16F84A moze da obavlja matematicke operacije sa brojevima veci od 100 000? Ono sto me zanima jeste da li ovaj pic moze da smesta ovako velike vrednosti u neku promenljivu, npr. t, i kako bih ja ovu promenljivu t trebao definisati? Molim pomoc, ako neko zna! Hvala unapred!
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Re: Matematicke operacije sa 16F84
Ne. Ali uz malo maste da...
Teoretski to nije moguce. Najveca vrijednost koja se unutar PICBASIC-a moze smjestiti je iz varijable WORD cija je najveca vrijednost 2^15-1 = 32767.
Ovisno o tome kakav ti sklop treba mozes smisliti nacin na koji ces to ipak izvesti.
Primjerice ako imas neko brojanje u koracima od po 1000, pa tako imas vrijednosti 6000,7000,8000, mozes zapamtiti samo prvi broj, a drugu varijablu zapisati s koliko si mnozio.
Iskoristi naredbu DIG, koja sluzi da iz nekog broja izdvojis odredenu znamenku.
Primjerice, iz 5642 možeš izdvojiti 6-icu da napises
znamenka = 5642 DIG 2
Kad ti kazem da sam ja pomocu PICBASIC-a napravio decimalno dijeljenje kad mi je trebalo, onda se valjda sve moze.
Ovisno o tome kakav ti sklop treba mozes smisliti nacin na koji ces to ipak izvesti.
Primjerice ako imas neko brojanje u koracima od po 1000, pa tako imas vrijednosti 6000,7000,8000, mozes zapamtiti samo prvi broj, a drugu varijablu zapisati s koliko si mnozio.
Iskoristi naredbu DIG, koja sluzi da iz nekog broja izdvojis odredenu znamenku.
Primjerice, iz 5642 možeš izdvojiti 6-icu da napises
znamenka = 5642 DIG 2
Kad ti kazem da sam ja pomocu PICBASIC-a napravio decimalno dijeljenje kad mi je trebalo, onda se valjda sve moze.

Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Hvala, iskombionovacu nesto! 

Kad pijemo, mi se i napijemo.
Uopste nije tacno da mora tako... Moze, ali ne mora...
Npr ja sam koristio 0-999 999 999 brojac na PIC16LF76... To je 8b procesor, ali niko ne moze da ti zabrani da ti radis sa 8 po 8 bita, pa iz nekoliko prolaza dobijes sta ti treba, sabiranje oduzimanje itd... Naravno gubi se na brzini, ali dobija se na velicini broja koji obradjujes...
Npr ja sam koristio 0-999 999 999 brojac na PIC16LF76... To je 8b procesor, ali niko ne moze da ti zabrani da ti radis sa 8 po 8 bita, pa iz nekoliko prolaza dobijes sta ti treba, sabiranje oduzimanje itd... Naravno gubi se na brzini, ali dobija se na velicini broja koji obradjujes...
majstore slabo si ti radio s PBP-om...najveca vrijednost u PBP-u jest 65535 (16 bita a ne 15bita!!)78L05 wrote:Najveca vrijednost koja se unutar PICBASIC-a moze smjestiti je iz varijable WORD cija je najveca vrijednost 2^15-1 = 32767.
Tu si u pravu, zamjenio sam sa Integer tipom podataka iz drugih jezika, ostalo ostaje isto.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!