Pozdrav svima
Kako sam napokon našao vremena da se malo opustim pa sam razmišljao o programatorima.
Konkretno kako iskoristi te stare programatore, budući da je danas manje više sve na USB.
Ovo je ideja, ne znam hoću li ju realizirat, ali eto da ju podijelim sa vama.
Budući da je Allpic-programator malo stariji svoj post sam smjestio ovdije.
Prvo danas je sve više popularan Arduino, utakneš ga u komp i sve radi. Što je s jedne strane super, pogotvo za nešto brzo.
No ako postoji još netko tko bi volio krenut sa PIC-ovima, možda će naići na problem programatora. Novi su relativno skupi, a ipak postoji jedna doza gušta i radosti kad sam nešto izradiš. Tu je sad problem što programatori kao što je PICkit2 clone zahtijeva programator za programator... Što znaći da vam netko mora taj čipek u programatoru isprogramirati...
Ideja je da se izradi programator kao što je Allpic. Po cijeni je relativno jeftin. Nekoliko tranzića, otpora i kondića rješe stvar. No nailazimo na problem sa komunikacijom. Tj. zahtijeva od računala serijski port. Budući da ga novija računala nemaju, to je malkice problem.
Onda se sjetih Arduina sa FT232
. Reko pa mogli bi ga iskoristiti. I tako malo švrljah po netu i ustanovih da FT232 sadrži sve izlazne pinove potrebne za rad Allpic-a.
Sam čipek je skup, nešto malo manje od 10 eura i k tome je u SMD-u. No izradit PCB za njega te probat zalemit istog bi mogao biti gušt i izazov. Jer ukoliko se izradi taj konverter, ne samo da će se moći primjenit na Allpic-u već na mnogim drugim stvarima. Nešto slično je moguće kupiti naravno na ebay-u po puno manjoj cijeni
http://www.ebay.com/itm/FT232RL-3-3V-5- ... SwrklVMjIp
Ali eto ako netko poželi izradit sam programator ili želi sačuvat isti, može probat s time.
Konverter se može realizirati tako da se može lako utaknut u PCB, eksperimentalnu pločicu i sl.
Time se dobije na mobilnosti i za druge projekte.
Shemu Allpic-a bi trebalo malo izmjenit,ali bi možda i već ovako moglo proć.
Eto nadam se da vam se ideja sviđa i da ću ju jednom imat priliku isprobat.