Kod pojacala koja imaju tranzistore na izlazu ti isti trebaju (moraju) biti upareni (moraju imati isto ili vrlo slicno strujno pojacanje). Buduci da imas jako malo znanja o elektronici, najjeftinije ces proci ako to pojacalo dades u servis na popravak, kako su ti neke kolege ovdje savjetovali.
i ja moram da se nadovezem kao zacin da doticni koga zoves prijateljom a stavio ti je sraf umesto osiguraca i nije ti neki prijatelj
2 moras promeniti izlazne tranzistore ako hoces pojacalo ili risiver da zadrzis za sebe
3 servis pod obavezno
4 sledeci put kad ti izbije osigurac a nemas rezervni namotaj oko istog jednu licnu neznam dal se kodvas drugacije zove ali jednu nit iz zice sastavljene od vise njih oko osiguraca sa jednog na drugi kraj stim da se ne preklapa i da bude sto tanja dabi ti spasla uredjaj
5 sad ide da gledam c.zvezda - kork siti
p.s
jesam se raspisao
larga wrote:i ja moram da se nadovezem kao zacin da doticni koga zoves prijateljom a stavio ti je sraf umesto osiguraca i nije ti neki prijatelj
2 moras promeniti izlazne tranzistore ako hoces pojacalo ili risiver da zadrzis za sebe
3 servis pod obavezno
4 sledeci put kad ti izbije osigurac a nemas rezervni namotaj oko istog jednu licnu neznam dal se kodvas drugacije zove ali jednu nit iz zice sastavljene od vise njih oko osiguraca sa jednog na drugi kraj stim da se ne preklapa i da bude sto tanja dabi ti spasla uredjaj
5 sad ide da gledam c.zvezda - kork siti
p.s
jesam se raspisao
nije on spalio moje pojacalo nego svoje pa mi ga prodaje za 100kn (cca 15Eura )
Isto toliko (možda) .
Ja sam pazario SHARP pojaèalo 4x300W (8ohm) za 20€, ima nekih 20kg, a "majstori" nisu znali dovesti 12V na komandni kabl, da bi rele pustio 220v na dva transformatora. Kupio sam ga na "neviðeno", dva trafoa po 10€, eee!
za cenu bi trebao da ti pomogne cika buco jer stvarno postoji razlika izmedju srbije i hrvatske u ceni delova i majstora ako se javi nego sta bi sa onom(mladom nado) jel mi je jos uvek u komsiluku
evo tranzistora : imaju 4 na velikom hladnjaku 2 su C3128N a 2 A1265N
jos e na plocici nalaze 4 tranzistora (isto imaju rupu za pricvrscivanje hladnjaka ali nemaju hladnjak) C3298 i BD243C na plocici su oznaceni sa C, a A1306 i BD244C su na plocici oznaceni sa A (neznam jel ko jos popravljo pojacalo, mozda ih je mjenjao jel nisu isti)
[quote]evo tranzistora : imaju 4 na velikom hladnjaku 2 su C3128N a 2 A1265N
jos e na plocici nalaze 4 tranzistora (isto imaju rupu za pricvrscivanje hladnjaka ali nemaju hladnjak) C3298 i BD243C na plocici su oznaceni sa C, a A1306 i BD244C su na plocici oznaceni sa A (neznam jel ko jos popravljo pojacalo, mozda ih je mjenjao jel nisu isti)
[/quote]
Oznaku prvog si krivo procitao. Nije C3128N - nego je C3182N, odnosno svi su japanski tipvi 2S (2SC3182N/2SA1265N=komplementarni tipovi; 2SC3298/2SA1306= takoðer komplementarni tipovi). To su ti obicno upareni tranzistori koji u pravilu kostaju nesto vise nego ako nisu upareni. Japance je malo teze naci kod nas. Pogledaj u chipoteci.